Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Άγιος Λούλαχ (Lulach) της Σκωτίας, ο τελευταίος Ορθόδοξος Βασιλιάς της Σκωτίας. Ημέρα Μνήμης: 17 Μαρτίου.

Άγιος Λούλαχ (Lulach) της Σκωτίας, ο τελευταίος Ορθόδοξος Βασιλιάς της Σκωτίας. Ημέρα Μνήμης: 17 Μαρτίου.


Ο Άγιος Λούλαχ της Σκωτίας ή Λούλαχ ο Σαλός (σκωτικά: Lulach mac Gille Coemgain, γαελικά: Lughlagh mac Gille Chomghain, πριν το 1033 - 17 Μαρτίου 1058) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (15 Αυγούστου 1057 - 17 Μαρτίου 1058).

Ο Άγιος Λούλαχ της Σκωτίας ήταν γιος της Γκρουόχ της Σκωτίας συζύγου του Μάκβεθ της Σκωτίας και του πρώτου συζύγου της Γκίλλε Κοεμγκαίν, μορμάρου του Μόρεϊ. Ο Μάκβεθ έπεσε στην μάχη του Λουμφανάν στις 15 Αυγούστου 1057, οι οπαδοί του βασιλιά τοποθέτησαν στον θρόνο τον θετό γιο του Άγιο Λούλαχ.

Η στέψη του έγινε πιθανότατα στις 8 Σεπτεμβρίου 1057 στην Σκον, είναι ο πρώτος βασιλιάς για τον οποίο καταγράφονται λεπτομερώς οι τελετές στέψης. Ο Άγιος Λούλαχ ήταν αδύναμος βασιλιάς, βασίλευσε μόνο λίγους μήνες και τα προσωνύμια του τα πήρε πριν ανατραπεί και δολοφονηθεί από τον Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας. Ο γιος του Αγίου Λούλαχ Μέιλ Σνεχτάι ήταν μορμάρος του Μόρεϊ, ο Άνγκους του Μόρεϊ ήταν γιος της αδελφής του Αγίου Λούλαχ.

Ο τάφος του Αγίου Λούλαχ πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Αϊόνα, στο ιερό νησί του Άγιου Κολούμπα γύρω από το μοναστήρι αλλά η ακριβής θέση του δεν έχει εξακριβωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου