Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Δικαία Αβισάγ η Σωμανίτις. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.

Δικαία Αβισάγ η Σωμανίτις. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.


Η Αβισάγ ήταν Σωμανίτιδα στην καταγωγή και πολύ όμορφη. Υπηρετούσε το Δαβίδ στα βαθιά του γεράματα (Γ' Βασιλειών 1,3-4). Ουσιαστικά ήταν άτυπη σύζυγος του Δαβίδ (Γ' Βασιλειών 2,22).


Όταν ο Δαβίδ είχε πια γεράσει πολύ, όσο και να τον σκέπαζαν με ρούχα, δεν μπορούσε να ζεσταθεί. Γι' αυτό οι δούλοι του βρήκαν μια νέα κοπέλα να τον περιποιείται και να κοιμάται μαζί του για να τον ζεσταίνει. Αναζήτησαν, λοιπόν, στην περιοχή του Ισραήλ μια νέα κοπέλα και βρήκαν την Αβισάγ τη Σωμανίτιδα, η οποία ήταν πολύ όμορφη. Την έφεραν στο βασιλιά κι αυτή τον ζέσταινε και τον υπηρετούσε. Αλλά δεν υπήρξαν σαρκικές σχέσεις μεταξύ του Δαβίδ και της Αβισάγ (Γ' Βασιλειών 1,1-4). Η Αβισάγ βρισκόταν στο δωμάτιο του Δαβίδ και τον υπηρετούσε, όταν η Βηρσαβεέ παρουσιάστηκε στο βασιλιά και του ανήγγειλε τα σχέδια του Αδωνία για το θρόνο (Γ' Βασιλειών 1,15).

Μια μέρα ο Αδωνίας, γιος του Δαβίδ, πήγε και συνάντησε τη Βηρσαβεέ, μητέρα του Σολομώντα, και της ζήτησε να μεσολαβήσει στο Σολομώντα, προκειμένου να του δώσει ως γυναίκα την Αβισάγ τη Σωμανίτιδα. Η Βηρσαβεέ μίλησε στο Σολομώντα, αλλά εκείνος αντιλήφθηκε την πονηρία του Αδωνία, επειδή με την πράξη αυτή προσφέρουν τη βασιλεία στον Αδωνία, γιατί η Αβισάγ ήταν ουσιαστικά άτυπη σύζυγος του βασιλιά Δαβίδ και επειδή ο Αδωνίας, ως μεγαλύτερος απ' αυτόν θα διεκδικούσε το θρόνο. Η απαίτηση αυτή του Αδωνία του στοίχησε τη ζωή, γιατί αμέσως μετά ο Σολομώντας τον θανάτωσε (Γ' Βασιλειών 2,13-25).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου