Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης που δεν εορτάζουν την Κυριακή των Προπατόρων - Χαμ.

Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης που δεν εορτάζουν την Κυριακή των Προπατόρων - Χαμ.


Ο Χαμ ήταν ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Νώε (Γένεση 5,32 και 6,10). Όπως και τα αδέρφια του, μπήκε κι αυτός μαζί με τη γυναίκα του στην κιβωτό (Γένεση 7,13), και ήταν ένα από τα οκτώ άτομα που σώθηκαν από τον κατακλυσμό (Γένεση 7,13).

Μετά τον κατακλυσμό, όταν ο Νώε μεθυσμένος γυμνώθηκε, ο Χαμ είδε τη γύμνια του πατέρα του, γι αυτό και προκάλεσε την κατάρα του Νώε, λέγοντας ότι ο γιος του Χαναάν θα γινόταν χειρότερος και από τους δούλους των αδερφών του" (Γένεση 9,20-27). Γι' αυτό το λόγο ο Χαμ δεν συμπεριλαμβάνεται στην Κυριακή των Προπατόρων, όπως και τ' αδέρφια του.

Ο Χαμ απέκτησε τέσσερις γιους, τους Χους, Φουθ (Φουτ), Μιρσαΐμ και Χαναάν, οι οποίοι έγιναν γενάρχες των αντίστοιχων λαών (Γένεση 10,6). Απόγονοί του ήταν οι Χαναναίοι, οι Φιλισταίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Αιθίοπες και οι κάτοικοι της Αφρικής (Γένεση 10,6-20).

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΧΑΜ

Από τους τρεις γιους του Νώε, τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ κατάγονται σύμφωνα με τη Βίβλο όλοι οι σημερινοί λαοί της Γης. Από τον Χαμ  και τους απογόνους του κατάγονται μερικοί λαοί της Μέσης Ανατολής και οι μη νέγρικοι πληθυσμοί της Αφρικής με τις αντίστοιχες φυλές.

ΧΟΥΣ: Γιος του Χαμ και εγγονός του Νώε (Γένεση 10,6. Α' Παραλειπομένων 1,8). Από τον Χους πρέπει  να κατάγονται οι Αιθίοπες, μιας και στα αρχαία χρόνια η Αιθιοπία ήταν γνωστή ως Χους και οι κάτοικοί της ανήκαν στη φυλή Χαμ.

ΜΕΣΡΑΪΝ (ΜΙΣΡΑΪΜ Ή ΜΕΣΡΑΪΜ): Γιος του Χαμ και εγγονός του Νώε (Γένεση 10,6. Α' Παραλειπομένων 1,8). Από τον Μεσραΐν κατάγονται οι Αιγύπτιοι, μιας και η αρχική ονομασία της Αιγύπτου ήταν Μισραΐμ.

ΦΟΥΔ (ΦΟΥΤ): Γιος του Χαμ και εγγονός του Νώε (Γένεση 10,6. Α' Παραλειπομένων 1,8).

ΧΑΝΑΑΝ: Ο τέταρτος γιος του Χαμ και εγγονός του Νώε (Γένεση 10,6. Α' Παραλειπομένων 1,8). Από τον Χαναάν κατάγονται οι Χαναναίοι. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη (Γένεση 10,15), ο Χαναάν υπήρξε πατέρας του Σιδώνα, του Χετ, του Ιεβουσαίου, του Αμορραίου, του Γεργεσαίου, του Ευαίου, του Αρουκαίου, του Ασενναίου, του Αράδιου, του Σαμαραίου και του Αμαθί, οι οποίοι υπήρξαν γενάρχες διαφόρων φυλών και λαών εκ των οποίων οι κυριότεροι ήταν οι Σιδώνιοι (Φοίνικες), οι Χετταίοι, οι Ιεβουσαίοι, οι Αμορραίοι, οι Γεργεσσαίοι, οι Ευαίοι,  οι Αρουκαίοι, οι Ασενναίοι, οι Αραδαίοι, οι Σαμαραίοι και οι Αμαθαίοι που ταξίδεψαν προς το νότο και εγκαταστάθηκαν στην Χαναάν (Γένεση 10,16).

Πηγή: http://www.orthodoxoiorizontes.mysch.gr/Biblos/Proswpa_Palaias_Diathikhs_1/Xam.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου