Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Άγιος Κλοδοάλδος (Clodoaldus ή Cloudus ή Cloud) της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 7 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Κλοδοάλδος (Clodoaldus ή Cloudus ή Cloud) της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 7 Σεπτεμβρίου.


Ήταν γιος τού Χλωδόμηρου βασιλιά της Ορλεάνης και της Γκουντέρικ, ίσως εγγονής τού Γκοντέγκιζελ βασιλιά της Βουργουνδίας.

Όταν ο πατέρας του απεβίωσε το 524 στη μάχη τού Βεζερόνς εναντίον των Βουργουδών, ο Άγιος Κλοδοάλδος ανατράφηκε στο Παρίσι από τη μάμμη του Aγία Κλοτίλδη (τιμάται 3 Ιουνίου). Μαζί του ήταν και οι δύο αδελφοί του. Η μητέρα του έκανε δεύτερο γάμο με τον Χλωτάριο Α΄, αδελφό τού Χλωδόμηρου, οπότε ανέλαβε αυτή την κηδεμονία των τριών γιων της. Ωστόσο ο Χλωδόμηρος Α΄ σκότωσε τους δύο μεγαλύτερους Θεοδοάλδο και Γκούντερ, αν και ήταν 10 και 9 ετών αντίστοιχα. Ο Άγιος Κλοδοάλδος δραπέτευσε στην Προβηγκία.

Εκεί αποκήρυξε το δικαίωμά του στη διαδοχή και έζησε ως μαθητευόμενος ερημήτης, υπακούοντας στον Άγιο Σεβήρο τού Νορίκουμ. Τον επισκεπτόταν για συμβουλές και θεραπείες πολλοί, έτσι δεν έβλεπε ωφέλεια από την απομάκρυνσή του από την κοινωνία. Επέστρεψε στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός με χαρά. Ο λαός ζήτησε τη χειροτονία του και έτσι έγινε ιερέας από τον Ευσέβιο Επίσκοπο του Παρισιού το 551. Υπηρέτησε την Εκκλησία για ένα διάστημα.

Ο Άγιος Κλοδοάλδος ίδρυσε ένα μοναστήρι σε έναν οικισμό στον Σηκουάνα (Σεν), κοντά στις Βερσαλίες. Ο οικισμός, που ονομαζόταν αρχικά Νοβιγκέντουμ, μετονομάστηκε σε Σαιν-Κλου προς τιμήν τού Αγίου Κλοδοάλδου. Οι πόλεις Σαιν Κλου στο Γουισκόνσιν και Σαιν Κλου στη Μοννεζότα ονομάστηκαν από τη Γαλλική πόλη. Η εορτή του είναι στις 7 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου