Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Άγιος Νεομάρτυς Ματθαίος της Ρωσίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιανουαρίου.

Άγιος Νεομάρτυς Ματθαίος της Ρωσίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιανουαρίου.


Ο Άγιος Νεομάρτυς Ματθαίος Ιβάνοβιτς Γκούσεφ (Matthew Ivanovich Gusev) γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1868 στο χωριό Νακαμπίνο στην οικογένεια ενός χωρικού ονόματι Ιβάν Γκούσεφ. Ο Ματθαίος αποφοίτησε από το σχολείο του χωριού, εργάστηκε και ανέθρεψε την οικογένειά του στο μεγάλο αγρόκτημα του και προμήθευε βρώμη και σανό ένα κοντινό πανδοχείο. Ο Ματθαίος ήταν ευσεβής και ήταν μέλος του συμβουλίου της εκκλησίας, το οποίο κατά τη σύλληψή του το 1937 αποτέλεσε την κύρια κατηγορία εναντίον του και την απόδειξη του εγκλήματός του. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συμβουλίου του χωριού έγραψαν γι 'αυτόν ότι: «είναι ένας ένθερμος άνθρωπος της Εκκλησίας και έχει σχέσεις με τους ιερείς».

Το 1933, o Άγιος Νεομάρτυς Ματθαίος συνελήφθη επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει μία γεωργική εργασία, η περιουσία του κατασχέθηκε και καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση. Μετά από εντατικές προσπάθειες, η ποινή ακυρώθηκε ως άδικη και ο Άγιος Ματθαίος απελευθερώθηκε μετά από δεκαπέντε ημέρες φυλάκισης.

Μάρτυρες που υπεβλήθησαν σε καταθέσεις τον Ιούλιο του 1937 έδειξαν ότι ο Άγιος Ματθαίος, συζητώντας το θέμα του κλεισίματος του ναού στο Νακαμπίνο, δήλωσε ότι αν ήταν νεώτερος, η εκκλησία δεν θα μπορούσε να κλείσει, αλλά τώρα, αν και ο ιερέας θέλει να κάνει κάτι με τον ηγέτη της εκκλησίας Ναι!, φοβούνται. Οι μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ο Άγιος Ματθαίος δήλωσε ότι η σοβιετική κυβέρνηση δεν δίνει σε κανέναν ελευθερία, μιλούν για το σταλινικό σύνταγμα,  και ενώ κάνουν λόγο για θρησκευτική ελευθερία θέλουν να κλείσουν τις Εκκλησίες.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ματθαίος συνελήφθη στις 7 Σεπτεμβρίου 1937 και φυλακίστηκε στη φυλακή Ταγκάνσκυ στη Μόσχα. Ήταν εβδομήντα ετών. Μετά τη σύλληψή του, ο γιατρός του τοπικού νοσοκομείου, έχοντας εξετάσει την κατάσταση της υγείας του, αναγνώρισε την σχεδόν πλήρη απώλεια όρασης και γεροντική άνοια.

Στις 10 Οκτωβρίου 1937, ο στρατός του NKVD καταδίκασε τον Άγιο Νεομάρτυρα Ματθαίο σε δέκα χρόνια σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ματθαίος πέθανε στο Σβίρλαγκ («Στρατόπεδο του Σβιρ») στις 18 Ιανουαρίου 1938 και θάφτηκε σε έναν άγνωστο τάφο.

Σβίρλγκ: Στις 5 Ιανουαρίου 1918 η περιοχή της Μονής του Οσίου Αλεξάνδρου του Σβιρ και ευρύτερα του Όλονετς καταλήφθηκε από τους Μπολσεβίκους. Την επομένη 6η Ιανουαρίου οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την Μονή. Σταδιακά η Μονή μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως (το γνωστό «Σβίρλαγκ»), ίδρυμα αναπήρων πολέμου και έπειτα παιδιών, τεχνική σχολή και τελικά ψυχιατρικό άσυλο. Κατά την κατάληψη της Μονής το Ιερό Λείψανο του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ δεν πειράχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου