Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Αγία Κιάρα (Cera) της Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαρτίου.

Αγία Κιάρα (Cera) της Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 15 Μαρτίου.


Η Αγία Κιάρα (Cera) της Ιρλανδίας (Chera, η Chier, η Ciara, η Cyra, η Keira, η Keara, η Kiara, η Kiera, η Cier και η Ciar) ήταν Ηγουμένη του 7ου αιώνα. Η ιστορία της μάλλον συγχέεται με μια άλλη ομώνυμη Αγία (Cera Ciara) που έζησε τον 6ο αιώνα. Ωστόσο, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι δύο Αγίες είναι το ίδιο πρόσωπο και ότι έζησε εξαιρετικά πολλά χρόνια.


Υπάρχουν δύο παραδόσεις που συνδέονται με την Αγία. Στην πρώτη, οι προσευχές της Αγίας Κιάρα έσωσαν μια πόλη της Ιρλανδίας από μια καταστροφική πυρκαγιά. Όταν ξέσπασε μια καταστροφική πυρκαγιά στο Muscraig, στη Momonia (σημερινό Μάνστερ), ο Άγιος Μπρένταν (τιμάται 16 Μαΐου) έδωσε εντολή στους κατοίκους να αναζητήσουν τις προσευχές της Αγίας Κιάρα. Ακολούθησαν τις οδηγίες του, η Αγία Κιάρα προσευχήθηκε απαντώντας στις ικεσίες τους και η πυρκαγιά έπαψε. Από την κοίμηση του Αγίου Μπρένταν το 577, αυτή η ιστορία πιθανότατα αναφέρεται σε μια προγενέστερη Αγία Κιάρα. Η περιοχή Muscraig μπορεί να αναφέρεται στο Muskerry, μια περιοχή έξω από το Cork, ενώ η περιοχή Momonia αναφέρεται στη νότια Ιρλανδία, τουλάχιστον σε έναν αρχαίο χάρτη που έχει βρεθεί.

Η άλλη παράδοση αναφέρει πώς η Αγία Κιάρα ίδρυσε ένα γυναικείο μοναστήρι που ονομάζεται Teych-Telle γύρω στο έτος 625. Η Αγία Κιάρα  ήταν η κόρη του Duibhre (ή Dubreus) ο οποίος αναφέρεται στη γραμμή αίματος των βασιλιάδων της Connor (ή Conaire).

Αυτή, μαζί με άλλες 5 παρθένες, ζήτησαν από τον Άγιο Φίνταν της Τάγμον (τιμάται 21 Οκτωβρίου) να τους παραχωρήσει μία τοποθεσία να εγκατασταθούν και να αφοσιωθούν στην υπηρεσία του Θεού. Αυτός και οι μοναχοί του, έδωσαν στις γυναίκες την μονή τους στο Heli (ή Hele). Το Heli μάλλον ήταν στο County Westmeath. Ο Άγιος Φίνταν ευλόγησε την Αγία Κιάρα και την συμβούλεψε να δώσει το όνομα του Αγίου Telle τον τόπο προς τιμήν του Αγίου που είχε γεννήσει τέσσερα παιδιά, τον Ματθαίο, τον Λουκά , τον Μάρκο και τον Ιωάννη στην πεδιάδα της Miodhluachra εκείνη την ημέρα.

Η Αγία Κιάρα επέστρεψε τελικά στην επαρχία της και ίδρυσε ένα άλλο μοναστήρι, το Killchree (το οποίο μεταφράζεται το Κελί της Κιάρα), το οποίο διοίκησε μέχρι την κοίμησή της το 679.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου