Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Δίκαιος Πατριάρχης Συμεών. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.

Δίκαιος Πατριάρχης Συμεών. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή των Προπατόρων.


Μνήμη τοῦ Πατριάρχου Συμεών, υἱοῦ Ἰακώβ.
Κἄν δευτερεύῃ Συμεὼν ἐκ τοῦ τόκου,
Κλέος παρ' ἡμῖν οὐ τὸ δεύτερον φέρει.

Ο Συμεών ήταν ο δεύτερος γιος του Ιακώβ από τη Λεία (Γένεση 29,33. 35,23. Α' Παραλειπομένων 2,1). Γεννήθηκε στη Μεσοποταμία. Το όνομά του στα εβραϊκά σημαίνει "αυτός που ακούει" και είναι σχετικό με τα λόγια της Λείας "ο Κύριος με άκουσε γιατί είμαι παραγκωνισμένη".

Τα αδέρφια του Συμεών και του Λευΐ από την ίδια μάνα, τη Λεία, ήταν ο Ρουβήν, ο Ιούδας, ο Ισσάχαρ, ο Ζαβουλών και η Δείνα. Ακόμη από τον Ιακώβ και από άλλη μάνα ήταν ο Δαν, ο Νεφθαλίμ, ο Γαδ, ο Ασήρ, ο Ιωσήφ και ο Βενιαμίν (Γένεση 29,31-35. 30,1-24. Γένεση 35,22-26. Α' Παραλειπομένων 2,1-2).

Ο Συμεών είχε 6 γιους, τον Ιεμουήλ (Ναμουήλ), τον Ιαμείν, τον Αώδ (Οάδ ή Ωχάδ), τον Ιαχείν, τον Σαάρ (Σωχάρ) και τον Σαούλ, τον οποίο απέκτησε από τη δεύτερη σύζυγό του που ήταν Χαναναία (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15. Αριθμοί 26,13. Α' Παραλειπομένων 4,24).

Μια μέρα η αδερφή του Δείνα, βγήκε για να δει τα κορίτσια της περιοχής. Την είδε κι ο Συχέμ, ο γιος του Εμμώρ (Χαμώρ) του Ευαίου, του άρχοντα της περιοχής, την πήρε λοιπόν και πλάγιασε μαζί της και τη βίασε.

Όταν οι γιοι του Ιακώβ γύρισαν από τους αγρούς και έμαθαν το γεγονός, τους κατέλαβε μεγάλη οργή και αγανάκτηση.  Ο Συχέμ παρόλη την πράξη του, τη συμπάθησε όμως και μαζί με τον πατέρα του τη ζήτησε από τον Ιακώβ και τ' αδέρφια της Δείνας.

Επειδή ο Συχέμ είχε ατιμάσει την αδερφή τους τη Δείνα, τα παιδιά του Ιακώβ απάντησαν στο Συχέμ και στον πατέρα του το Εμμώρ με πονηριά. Τους ζήτησαν λοιπόν, ότι επειδή η παράδοσή τους δεν επιτρέπει να δώσουν την αδερφή τους σε άνθρωπο απερίτμητο, να περιτμηθούν και αυτοί και οι συγγενείς τους, αλλά και όλοι οι άντρες της πόλης.

Τα λόγια τους αυτά φάνηκαν σωστά στο Εμμώρ και στο Συχέμ. Έτσι όλοι οι άντρες της πόλης, υπάκουσαν στον Εμμώρ και στο Συχέμ, και έκαναν περιτομή σε όλα τα αρσενικά τους. Αλλά την τρίτη μέρα, οι δυο γιοι του Ιακώβ, ο Συμεών και ο Λευί, πήραν τα ξίφη τους, μπήκαν στην ανυποψίαστη πόλη και έσφαξαν όλους τους άντρες. Έσφαξαν το Εμμώρ και το Συχέμ, πήραν τη Δείνα και αφού λεηλάτησαν όλη την πόλη, έφυγαν. Τους πήραν τα ζώα τους, πήραν για λάφυρα τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους και ότι βρήκαν στα σπίτια.

Αλλά ο Ιακώβ τους επέπληξε αυστηρά γι' αυτό που κάνανε, γιατί φοβήθηκε τους κατοίκους της χώρας που είναι πολλοί περισσότεροι  από όσους διαθέτει ο Ιακώβ (Γένεση κεφ. 34).

Για το έγκλημά τους αυτό, ο Ιακώβ δεν συγχώρεσε ποτέ την πράξη τους και το θυμό τους και η φυλή του Συμεών, όταν εγκαταστάθηκε στη Χαναάν, πήρε ελάχιστο μερίδιο στη γη της Επαγγελίας και αυτό σε ορεινές και άγονες περιοχές, ανάμεσα στη φυλή του Ιούδα, ώσπου τελικά απορροφήθηκε από αυτή (Ιησούς του Ναυή 19,1-9. Γένεση 49,6-7). Για τον ίδιο λόγο δεν έλαβε την ευλογία του Μωϋσή όπως έγινε στα υπόλοιπα αδέρφια του (Δευτερονόμιο κεφ. 33).

Το ίδιο ισχύει και για τη φυλή του Λευΐ, η οποία παρόλο που ευλογήθηκε από το Θεό μέσω του Μωϋσή στα ιερατικά καθήκοντα, διαμοιράστηκε όμως σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ιακώβ ανάμεσα στις άλλες φυλές (Δευτερονόμιο 33,8-11. Γένεση 49,6-7). Σύμφωνα με το απόκρυφο κείμενο «Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών» ο Συμεών ήταν 20 ετών και κάτι όταν μαζί με το Λευΐ πήραν εκδίκηση για την αδερφή τους (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών 2,2).

Μαζί με τ' αδέρφια του θέλησαν να σκοτώσουν τον Ιωσήφ στη στη Δωθάν, βόρεια της Συχέμ, και γι' αυτό τον πέταξαν σ' ένα ξεροπήγαδο. Κατόπιν τον πούλησαν στους Μαδιανίτες (Ισμαηλίτες) εμπόρους που πήγαιναν στην Αίγυπτο. Μετά πήραν το χιτώνα του Ιωσήφ, έσφαξαν ένα κατσίκι και τον έβαψαν με το αίμα του. Μετά έστειλαν τον χιτώνα και τον παρουσίασαν στον πατέρα τους, και του μήνυσαν ότι κάποιο άγριο θηρίο τον σκότωσε (Γένεση 37,12-32).

Αργότερα, όταν στη Χαναάν έπεσε πείνα, ο Συμεών και ο Λευΐ συνόδευσαν τα αδέρφια τους στην Αίγυπτο για να αγοράσουν σιτάρι. Άρχοντας στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή ήταν ο Ιωσήφ και αυτός προσωπικά πουλούσε το σιτάρι σε όλους τους ξένους. Όταν έφτασαν οι γιοι του Ιακώβ στην Αίγυπτο δεν τον αναγνώρισαν και τον προσκύνησαν, σκύβοντας ως τη γη. Εκείνος τους αναγνώρισε, δεν τους φανερώθηκε και τούς μίλησε σκληρά. Στη συνέχεια τους κατηγόρησε ότι μπήκαν ως κατάσκοποι στην Αίγυπτο. Τους έβαλε λοιπόν στη φυλακή όλους μαζί για τρεις μέρες. Την τρίτη μέρα ο Ιωσήφ  πήρε απ' ανάμεσα τους το Συμεών και τον αλυσόδεσε μπροστά στα μάτια τους, τους έδωσε σιτάρι και τους ζήτησε να του φέρουν και το μικρότερο αδερφό τους  (Γένεση κεφ. 42,1-24).

Όταν επέστρεψαν στον πατέρα τους τον Ιακώβ, στη Χαναάν, του διηγήθηκαν όλα όσα είχαν συμβεί στην Αίγυπτο. Ο Ιακώβ βέβαια αρνήθηκε να στείλει στην Αίγυπτο τον Βενιαμίν (Γένεση 42,25-38).

Η πείνα όμως δυνάμωνε στη Χαναάν κι όταν στην οικογένεια του Ιακώβ σώθηκε όλο το σιτάρι, ο Ιακώβ είπε στους γιούς του να ξαναπάνε πάλι στην Αίγυπτο. Ο Ιακώβ παρά τις αντιρρήσεις του να στείλει τον Βενιαμίν με τους αδερφούς του, πείστηκε από τις εγγυήσεις του Ιούδα, ότι θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του.

Οι γιοί του Ιακώβ έφτασαν στην Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν στον Ιωσήφ. Όταν ο Ιωσήφ είδε ότι είχαν μαζί τους το Βενιαμίν, τους οδήγησε στο σπίτι του και τους φιλοξένησε. Τότε τους έφερε και το Συμεών.

Τ' αδέρφια του Ιωσήφ κάθισαν απέναντι του κατά σειρά ηλικίας, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. Και έκπληκτοι κοίταζαν ο ένας τον άλλο. Ο Ιωσήφ διέταξε να τους προσφέρουν από τα φαγητά που είχε στο δικό του τραπέζι. Ήπιαν μαζί του και μέθυσαν (Γένεση κεφ. 43).

Ο Ιωσήφ γέμισε τα σακιά των αδερφών του με τρόφιμα και έβαλε χρήματα στο σακί του καθενός. Στο άνοιγμα του σακιού του Βενιαμίν, μαζί με τα χρήματα έβαλε και το ποτήρι μου το ασημένιο. Το πρωί μόλις χάραξε, τους άφησαν να φύγουν. Όταν βγήκαν από την πόλη, αλλά πριν απομακρυνθούν, ο Ιωσήφ έστειλε απόσπασμα να πάει να τους προλάβει και να τους κατηγορήσει ότι πήραν το ποτήρι του.

Οι άντρες του Ιωσήφ τους πρόλαβαν και άρχισαν την έρευνα ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο και τέλειωσε με τον νεότερο. Το ποτήρι βρέθηκε στο σακί του Βενιαμίν. Τότε τα αδέρφια του έσκισαν τα ρούχα τους, ξαναφόρτωσαν τα ζώα τους και γύρισαν πίσω στην πόλη (Γένεση κεφ. 44,1-13).

Ο Ιωσήφ ήταν ακόμα στο σπίτι του, όταν έφτασαν εκεί τ' αδέρφια του. Και έπεσαν μπροστά του στο έδαφος. Τότε ο Ιωσήφ τους είπε πως ο άνθρωπος στον οποίο βρέθηκε το ποτήρι, αυτός θα γίνει δούλος του.

Πήρε το λόγο ο Ιούδας και του είπε πως αν γυρίσουν πίσω στον πατέρα τους και δεν είναι μαζί τους ο Βενιαμίν τότε εκείνος θα πεθάνει  (Γένεση κεφ. 44,14-34).

Ο Ιωσήφ δεν μπορούσε πια να συγκρατηθεί και τους φανερώθηκε, ξεσπώντας σ' ένα δυνατό κλάμα. Μετά φίλησε όλους τους αδερφούς του κλαίγοντας (Γένεση κεφ. 45,1-15).

Μετά τον θάνατο του Ιακώβ, ο Συμεών και ο Λευΐ μαζί με τ' αδέρφια τους, φοβήθηκαν μήπως ο Ιωσήφ τους φερθεί εχθρικά και τους ανταποδώσει το κακό που του είχαν κάνει. Γι' αυτό πήγαν στον Ιωσήφ, έπεσαν μπροστά του και τον παρακάλεσαν να τους συγχωρήσει. Του υπενθύμισαν το μήνυμα του πατέρα τους να συγχωρήσει την αμαρτία των αδερφών του και την ανομία τους για το μεγάλο κακό που του έκαναν. Όταν ο Ιωσήφ άκουσε αυτά τα λόγια έκλαψε και τους καθησύχασε (Γένεση 50,15-21).

Όταν ο Ιακώβ πήγε στην Αίγυπτο να συναντήσει τον Ιωσήφ, ο Συμεών είχε έξη γιους και όλοι τους εκτός από έναν, ίδρυσαν συγγένειες. Οι γιοί του ήταν οι Ιεμουήλ, Ιαμείν, Αώδ (Οάδ ή Ωχάδ), Ιαχείν, Σαάρ (Σωχάρ) και ο Σαούλ από τη δεύτερη σύζυγό του που ήταν Χαναναία (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15. Αριθμοί 26,13. Α' Παραλειπομένων 4,24). Όταν ο Ιακώβ λίγο πριν το θάνατό του, κάλεσε όλα τα παιδιά του για να τους πει τι θα συμβεί στο μέλλον και να τα ευλογήσει, για το Λευί και τον Συμεών μίλησε για τα δεινά που θα συνέβαιναν στους απογόνους τους (Γένεση 49,5-7).

Οι απόγονοι του Συμεών κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο αποτέλεσαν τη φυλή Συμεών, η οποία απαριθμούσε 59.300 άντρες (Αριθμοί 1,22-23). Λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, η φυλή απαριθμούσε 22.200 άντρες (Αριθμοί 26,14).

Ο Συμεών πέθανε στην Αίγυπτο. Το όνομά του αναφέρεται στους γενεαλογικούς πίνακες στο βιβλίο των Παραλειπομένων (Α' Παραλειπομένων 2,1-2). Ο Συμεών εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως (Κυριακή των Προπατόρων).

Η ΦΥΛΗ ΣΥΜΕΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ.

Η φυλή Συμεών, για το έγκλημα που έκανε ο Συμεών όταν εκδικήθηκε την αδερφή του τη Δείνα, πήρε ελάχιστο μερίδιο στη γη της Επαγγελίας και αυτό σε ορεινές και άγονες περιοχές, ανάμεσα στη φυλή του Ιούδα. Για τον ίδιο λόγο δεν έλαβε την ευλογία του Μωυσή όπως έγινε στα υπόλοιπα αδέρφια του (Δευτερονόμιο κεφ. 33).

Όταν ο Ιακώβ λίγο πριν το θάνατό του, κάλεσε όλα τα παιδιά του για να τους πει τι θα συμβεί στο μέλλον και να τα ευλογήσει, για το Λευί και τον Συμεών μίλησε για τα δεινά που θα συνέβαιναν στους απογόνους τους (Γένεση 49,5-7).

Η φυλή Συμεών, μετά την Έξοδο, κατά την καταμέτρησή της στην έρημο απαριθμούσε 59.300 άτομα που μπορούσαν να πολεμήσουν (Αριθμοί 1,22-23), αργότερα όμως λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, ο αριθμός αυτός έπεσε στους 22.200 άντρες (Αριθμοί 26,12-14), και αργότερα συγχωνεύτηκε με τη φυλή Ιούδα (Ιησούς του Ναυή 19,1-9. Γένεση 49,6-7). Ο Θεός όμως με την μακροθυμία Του την ανέδειξε πάλι (Ιεζεκιήλ 48,24, Αποκάλυψη 7,7).

Σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, η φυλή Συμεών στρατοπέδευε νότια της Σκηνής του Μαρτυρίου, κοντά στη φυλή Ρουβήν, γύρω από τη σημαία και τα εμβλήματα της φυλής τους. Αρχηγός της φυλής Συμεών την εποχή του Μωυσή, ήταν ο Σαλαμιήλ, γιος του Σουρισαδαΐ (Αριθμοί 2,12-13). Οι φυλές Συμεών και Γαδ ήταν κάτω από την αρχηγία της φυλής Ρουβήν,  με συνολικό αριθμό 151.450 πολεμιστές. Πάντα κατά την αναχώρηση από κάποιο μέρος αυτές οι τρεις φυλές ακολουθούσαν δεύτερες (Αριθμοί 2,16).

Ο Μωυσής είχε δώσει ευλογίες και κατάρες στους Ισραηλίτες, για την πιστή τήρηση των εντολών του Κυρίου. Έτσι ο Μωυσής προέτρεψε τους Ισραηλίτες, όταν θα μπουν στη Χαναάν, θα περάσουν τον Ιορδάνη πρώτα οι φυλές Συμεών, Λευΐ, Ιούδα, Ισσάχαρ, Μανασσή, Εφραίμ και Βενιαμίν, και θα σταθούν στο όρος Γαριζίν, για να απαγγείλουν τις ευλογίες προς τον λαό (Δευτερονόμιο 11,26-32. 27,11-14).

Κατά την είσοδο στη Χαναάν, οι άντρες των φυλών Ιούδα και Συμεών, εξολόθρευσαν τους Χαναναίους που κατοικούσαν στη Σεφέθ, η οποία από τότε ονομάστηκε Χορμά (Ανάθεμα, Καταστροφή) (Κριταί 1,17).

Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ.

Όταν έγινε η διανομή της Χαναάν, ο δεύτερος κλήρος έπεσε στη φυλή Συμεών. Η φυλή Συμεών πήρε τη γη που βρισκόταν στο μέσο της φυλής Ιούδα. Η περιοχή που πήρε η φυλή Ιούδα, επειδή ήταν μεγαλύτερη απ' όσο χρειαζόταν, γι' αυτό η περιοχή που βρισκόταν στη μέση της δόθηκε στη φυλή Συμεών (Ιησούς του Ναυή 19,9).

Η φυλή Συμεών εγκαταστάθηκε στα νότια της Γης Χαναάν, στις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Βηρσαβεέ (Βεερ-Σεβά), Σαμαά (Σεμά), Μωλαδά, Εσηρσουάλ (Αρσωλά), Βαλαά (Βωλά), Βοασόμ (Εσέμ), Θουλάδ (Θωλάδ), Βαθουήλ (Βεθουήλ), Ερμά (Χορμά), Σικελάγ (Σικλάγ), Βαιθμαριμώθ (Βαιθ-Μαχερέβ), Ημισουσεωσίν (Σαρσουσίν), Βαρουσεωρίμ (Βαιθ-Βιρί), Αιτάν (Εθέρ), Αείμ, Ηνρεμμών (Ερεμμών), Θοκκάν (Θοχέν), Αισάν (Ασάν) (Ιησούς του Ναυή 19,1-9. Α' Παραλειπομένων 4,28-33).

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΙΟΥΔΑ ΚΑΙ ΣΥΜΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΧΑΝΑΝΑΙΩΝ.

Μετά το θάνατο του Ιησού του Ναυή, οι φυλές του Ιούδα και του Συμεών, με τη βοήθεια του Κυρίου, εκστράτευσαν εναντίον των Χαναναίων και των Φερεζαίων, που είχαν απομείνει στα εδάφη τους.

Στη μάχη που έγινε στην πόλη Βεζέκ, οι Ισραηλίτες των φυλών Ιούδα και Συμεών, κατατρόπωσαν τους Χαναναίους και τους Φερεζαίους. Σκότωσαν 10.000 από αυτούς και αιχμαλώτισαν το βασιλιά Αδωνίβεζέκ, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή, αλλά τον καταδίωξαν οι Ισραηλίτες και τον συνέλαβαν. Έπειτα του έκοψαν τα μεγάλα δάχτυλα χεριών και των ποδιών του. Είπε τότε ο Αδωνιβεζέκ: «Εγώ έκοψα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών εβδομήντα βασιλέων, οι οποίοι και μάζευαν τα ψίχουλα που έπεφταν κάτω από το τραπέζι μου. Ότι έκανα εναντίον εκείνων, ο Θεός μου το ανταπέδωσε». Οι Ισραηλίτες τον οδήγησαν στην Ιερουσαλήμ, όπου και πέθανε εκεί (Κριτές 1,1-7).

Η ΦΥΛΗ ΣΥΜΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ.

Την εποχή που ο Εζεκίας ήταν βασιλιάς του Ιούδα, οι άντρες της φυλής Συμεών κατέστρεψαν τις σκηνές των Μιναίων που κατοικούσαν στην περιοχή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα ίχνος τους στην ιστορία. Άλλοι πεντακόσιοι άντρες από τη φυλή Συμεών πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Α' Παραλειπομένων 4,41-43).

Μετά το θάνατο του Σαούλ, όταν ο Δαβίδ εγκαταστάθηκε στη Χεβρών, καθημερινά πήγαιναν πολεμιστές απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ, οι οποίοι ενώθηκαν με το στρατό του Δαβίδ και αποδέχτηκαν το βασιλικό του αξίωμα. Από τη φυλή του Συμεών ήταν 7.100 άνδρες, γενναίοι και ετοιμοπόλεμοι (Α' Παραλειπομένων 12,24. 12,26).

Στα τέλη της βασιλείας του Δαβίδ, ο αρχιστράτηγος Ιωάβ μαζί με άλλους αξιωματούχους, απέγραψαν το λαό, όπως ζήτησε ο Δαβίδ. Έτσι αφού πέρασαν απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ, κατά την απογραφή βρέθηκαν 800.000 μάχιμοι άνδρες από τις άλλες φυλές του Ισραήλ και 500.000 άνδρες από τη φυλή του Ιούδα  (Β' Βασιλειών 24,5-9), ενώ σύμφωνα με το βιβλίο των Παραλειπομένων Α' κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν 1.100.000 άνδρες ικανοί να κρατήσουν όπλο, ενώ οι άνδρες της φυλής Ιούδα ήταν 470.000 άνδρες (Α' Παραλειπομένων 21,5-6).

Στο βασίλειο του Ιούδα κατέφυγαν και Ισραηλίτες από τις φυλές Εφραίμ, Μανασσή και Συμεών, όταν είδαν ότι ο Κύριος ήταν μαζί τον Ασά (Β' Παραλειπομένων 15,9).

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ.

Ο κάθε απόγονος του Συμεών εννοείται πως είχε λίγους ή πολλούς γιους και κόρες, των οποίων βέβαια τα ονόματα δεν σώζονται. Οι απόγονοι του Συμεών κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο αποτέλεσαν τη φυλή Συμεών, η οποία απαριθμούσε 59.300 άντρες (Αριθμοί 1,22-23). Λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, η φυλή απαριθμούσε 22.200 άντρες (Αριθμοί 26,14).

ΙΕΜΟΥΗΛ Ή ΝΑΜΟΥΗΛ:  Ο Ιεμουήλ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Συμεών. Ο Ιεμουήλ γεννήθηκε στη Χαναάν και ήταν ένας από τους 75 άντρες, που μαζί με τον πατέρα του και τ' αδέρφια του, ακολούθησαν τον Ιακώβ στην Αίγυπτο (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15. Α' Παραλειπομένων 4,24). Από τον Ιεμουήλ προήλθε ο δήμος και πατριαρχική οικογένεια Ναμουηλί (Αριθμοί 26,12).

ΙΑΜΕΙΝ (ΙΑΜΙΝ): Ο Ιαμείν ήταν ο δεύτερος γιος του Συμεών. Ο Ιαμείν γεννήθηκε στη Χαναάν και ήταν ένας από τους 75 άντρες, που μαζί με τον πατέρα του και τ' αδέρφια του, ακολούθησαν τον Ιακώβ στην Αίγυπτο (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15.Α' Παραλειπομένων 4,24). Από τον Ιαμείν προήλθε ο δήμος και πατριαρχική οικογένεια Ιαμινί (Αριθμοί 26,12).

ΑΩΔ (ΟΑΔ): Ο Αωδ ήταν ο τρίτος γιος του Συμεών. Ο Αώδ γεννήθηκε στη Χαναάν και ήταν ένας από τους 75 άντρες, που μαζί με τον πατέρα του και τ' αδέρφια του, ακολούθησαν τον Ιακώβ στην Αίγυπτο (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15).

ΙΑΧΕΙΝ Ή ΙΑΡΙΒ:  Ο Ιαχείν ή Ιαρίβ ήταν ο τέταρτος γιος του Συμεών. Ο Ιαχείν γεννήθηκε στη Χαναάν και ήταν ένας από τους 75 άντρες, που μαζί με τον πατέρα του και τ' αδέρφια του, ακολούθησαν τον Ιακώβ στην Αίγυπτο (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15. Α' Παραλειπομένων 4,24). Από τον Ιαχείν προήλθε ο δήμος και πατριαρχική οικογένεια Ιαχινί (Αριθμοί 26,12).

ΣΑΑΡ Ή ΖΑΡΕ Ή ΖΑΡΑ (ΣΩΧΑΡ, ΖΕΡΑΧ):   Ο Σαάρ (Ζαρέ ή Ζαρά) ήταν ο πέμπτος γιος του Συμεών. Ο Σαάρ γεννήθηκε στη Χαναάν και ήταν ένας από τους 75 άντρες, που μαζί με τον πατέρα του και τ' αδέρφια του, ακολούθησαν τον Ιακώβ στην Αίγυπτο (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15. Α' Παραλειπομένων 4,24). Από τον Σάαρ ή Ζαρά προήλθε ο δήμος και πατριαρχική οικογένεια Ζαραΐ (Αριθμοί 26,13).

ΣΑΟΥΛ: Ο Σαούλ ήταν ο έκτος γιος του Συμεών από τη Χαναναία. Ο Σαούλ γεννήθηκε στη Χαναάν και ήταν ένας από τους 75 άντρες, που μαζί με τον πατέρα του και τ' αδέρφια του, ακολούθησαν τον Ιακώβ στην Αίγυπτο (Γένεση 46,10. Έξοδος 6,15. Α' Παραλειπομένων 4,24). Από τον Σαούλ προήλθε ο δήμος και πατριαρχική οικογένεια Σαουλί (Αριθμοί 26,13).

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ.

ΣΑΛΕΜ (ΣΑΛΛΟΥΜ): Ο Σαλέμ ήταν γιος του Σαούλ, γιου του Συμεών. Ο Σαλέμ είχε γιο τον Μαβασάμ (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΜΑΒΑΣΑΜ (ΜΙΒΣΑΜ): Ο Μαβασάμ ήταν γιος του Σαλέμ και απόγονος του Συμεών. Ο Μαβασάμ είχε γιο τον Μασμά (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΜΑΣΜΑ (ΜΙΣΜΑ): Ο Μασμά ήταν γιος του Μαβασάμ και απόγονος του Συμεών. Ο Μασμά είχε γιο τον Αμουήλ (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΜΟΥΗΛ (ΧΑΜΜΟΥΛ): Ο Αμουήλ ήταν γιος του Μασμά και απόγονος του Συμεών. Ο Αμουήλ είχε γιο τον Σαβούδ (Παραλειπομένων Α' 4,26).

ΣΑΒΟΥΔ: Ο Σαβούδ ήταν γιος του Αμουήλ και απόγονος του Συμεών. Ο Σαβούδ είχε γιο τον Ζακχούρ (Παραλειπομένων Α' 4,26).

ΖΑΚΧΟΥΡ (ΖΑΚΟΥΡ): Ο Ζακχούρ ήταν γιος του Σαβούδ και απόγονος του Συμεών. Ο Ζακχούρ είχε γιο τον Σεμεΐ (Παραλειπομένων Α' 4,26).

ΣΕΜΕΪ (ΣΑΛΛΟΥΜ):  Ο Σεμεΐ ήταν γιος του Ζακχούρ και απόγονος του Συμεών. Ο Σεμεΐ είχε 16 γιους και 6 κόρες. Οι αδερφοί του όμως δεν είχαν πολλούς γιους και γι' αυτό οι απόγονοι του Συμεών δεν ήταν τόσοι πολλοί (Παραλειπομένων Α' 4,26-27).

ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΝ.

Ο κάθε απόγονος του Συμεών εννοείται πως είχε λίγους ή πολλούς γιους και κόρες, των οποίων βέβαια τα ονόματα δεν σώζονται. Η κάθε πατριά (οικογένεια) είχε πολλά μέλη.

Η φυλή Συμεών εγκαταστάθηκε στα νότια της Γης Χαναάν, στις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Βηρσαβεέ (Βεερ-Σεβά), Σαμά (Σααραείμ), Μωλαδά, Εσηρσουάλ (Χασάρ-Σουάλ), Βαλαά (Βιλά), Βοασόμ (Εσέμ), Θουλάδ (Θωλάδ), Βαθουήλ (Βεθουήλ), Ερμά (Χωρμά), Σικελάγ (Σικλάγ), Βαιθμαριμώθ (Βαιθ-Μαρκαβώθ), Ημισουσεωσίν (Χασάρ-Σουσίμ), Βαρουσεωρίμ (Βαιθ-Βιρί), Αιτάν (Εθέρ), Αείμ, Ηνρεμμών (Ριμμών), Θοκκάν (Θοχέν), Αισάν (Ασάν).

ΜΟΣΩΒΑΒ (ΜΕΣΩΒΑΒ): Ο Μοσωβάβ ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΕΜΟΛΟΧ (ΙΑΜΛΗΧ): Ο Ιεμολόχ ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΩΣΙΑΣ (ΙΩΣΑ): Ο Ιωσίας ήταν γιος του Αμασία, απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΩΗΛ: Ο Ιωήλ ήταν γιος του Ασαβία, απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΕΛΙΩΝΑΪ (ΕΛΙΩΕΝΑΪ): Ο Ελιωναΐ ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΑΚΑΒΑ (ΙΑΑΚΑΒΑ): Ο Ιακαβά ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΑΣΟΥΪΑ (ΙΕΣΟΧΑΪΑΣ): Ο Ιασουΐα ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΣΑΪΑ (ΑΣΑΪΑΣ): Ο Ασαΐα ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΕΔΙΗΛ (ΑΔΙΗΛ): Ο Ιεδιήλ ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΣΜΑΗΛ (ΙΕΣΕΜΙΗΛ): Ο Ισμαήλ ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΒΑΝΑΙΑΣ (ΒΕΝΑΪΑΣ): Ο Βαναίας ήταν απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΖΟΥΖΑ (ΖΙΖΑ): Ο Ζουζά ήταν γιος του Σαφαΐ,απόγονος του Συμεών και αρχηγός πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν. Πρόγονοί του ήταν ο Αλών, ο Ιεδιά, ο Σεμρί και ο Σαμαίος (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ.

Ο κάθε απόγονος του Συμεών εννοείται πως είχε λίγους ή πολλούς γιους και κόρες, των οποίων βέβαια τα ονόματα δεν σώζονται. Η κάθε πατριά (οικογένεια) είχε πολλά μέλη.

ΑΜΑΣΙΑΣ: Ο Αμασίας ήταν απόγονος του Συμεών και πατέρας του Ιωσία, αρχηγού πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΣΑΒΙΑΣ (ΙΩΣΗΒΙΑΣ): Ο Ασαβίας ήταν απόγονος του Συμεών και πατέρας του Ιωήλ, αρχηγού πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΣΑΡΑΙΑ (ΣΕΡΑΪΑΣ): Ο Σαραία ήταν απόγονος του Συμεών και πατέρας αρχηγού πατριάς, που δεν αναφέρεται τ' όνομά του, την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΣΙΗΛ: Ο Ασιήλ ήταν απόγονος του Συμεών και πατέρας αρχηγού πατριάς, που δεν αναφέρεται τ' όνομά του, την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΣΑΦΑΪ (ΣΙΦΕΪ): Ο Σαφαΐ ήταν γιος του Αλών, απόγονος του Συμεών και πατέρας του Ζουζά, αρχηγού πατριάς την εποχή της εισόδου των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν. Πρόγονοί του ήταν ο Ιεδιά, ο Σεμρί και ο Σαμαίος (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΛΩΝ (ΑΛΛΟΝ): Ο Αλών ήταν γιος του Ιεδιά και απόγονος του Συμεών. Πρόγονοί του ήταν ο Σεμρί και ο Σαμαίος (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΙΕΔΙΑ (ΙΕΔΑΪΑ): Ο Ιεδιά ήταν γιος του Σεμρί και απόγονος του Συμεών. Πρόγονός του ήταν ο Σαμαίος (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΣΕΜΡΙ (ΣΙΜΡΙ): Ο Σεμρί ήταν γιος του Σαμαίου και απόγονος του Συμεών (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΣΑΜΑΙΟΣ (ΣΕΜΑΪΑΣ): Ο Σαμαίος ήταν πατέραςτου Σεμρί και απόγονος του Συμεών (Παραλειπομένων Α' 4,25).

ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ, ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΙΕΣΙ.

Κατά την εγκατάσταση των Ισραηλιτών στη Γη Χαναάν 500 άντρες από τη φυλή Συμεών, με αρχηγούς τους Φαλαεττία (Πελατία), Νωαδία (Νεαρία), Ραφαΐα (Ρεφαΐα) και Οζιήλ (Ουζιήλ), γιοι του Ιεσί, πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ, στο όρος Σηείρ, και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Παραλειπομένων Α' 4,42-43).

ΙΕΣΙ (ΙΕΣΕΙ): Ο Ιεσί ήταν απόγονος του Συμεών και πατέρας του Φαλαεττία, Νωαδία, Ραφαΐα και Οζιήλ (Παραλειπομένων Α' 4,42-43).

ΦΑΛΑΕΤΤΙΑΣ (ΠΕΛΑΤΙΑΣ): Ο Φαλαεττίας (Πελατίας) ήταν γιος του Ιεσί και απόγονος του Συμεών.  Ο Φαλαεττίας μαζί με τ' αδέρφια του Νωαδία, Ραφαΐα και Οζιήλ και 500 άντρες από τη φυλή Συμεών, πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ, στο όρος Σηείρ, και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Παραλειπομένων Α' 4,42-43).

ΝΩΑΔΙΑΣ (ΝΕΑΡΙΑΣ): Ο Νωαδίας (Νεαρίας) ήταν γιος του Ιεσί και απόγονος του Συμεών.  Ο Νωαδίας μαζί με τ' αδέρφια του Φαλαεττία, Ραφαΐα και Οζιήλ και 500 άντρες από τη φυλή Συμεών, πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ, στο όρος Σηείρ, και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Παραλειπομένων Α' 4,42-43).

ΡΑΦΑΪΑΣ (ΡΕΦΑΪΑΣ): Ο Ραφαΐας (Ρεφαΐας) ήταν γιος του Ιεσί και απόγονος του Συμεών.  Ο Ραφαΐας μαζί με τ' αδέρφια του Φαλαεττία, Νωαδία και Οζιήλ και 500 άντρες από τη φυλή Συμεών, πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ, στο όρος Σηείρ, και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Παραλειπομένων Α' 4,42-43).

ΟΖΙΗΛ (ΟΥΖΙΗΛ): Ο Οζιήλ (Ουζιήλ) ήταν γιος του Ιεσί και απόγονος του Συμεών.  Ο Οζιήλ μαζί με τ' αδέρφια του Φαλαεττία, Νωαδία και Ραφαΐα και 500 άντρες από τη φυλή Συμεών, πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ, στο όρος Σηείρ, και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Παραλειπομένων Α' 4,42-43).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου