Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Άγιοι Μάρτυρες Αυρήλιος, Ναταλία, Φήλικας, Λολιόσα και Γεώργιος της Κορδούης. Ημέρα Μνήμης: 27 Ιουλίου.


Άγιοι Μάρτυρες Αυρήλιος, Ναταλία, Φήλικας, Λολιόσα και Γεώργιος της Κορδούης. Ημέρα Μνήμης: 27 Ιουλίου.


Στην αρχή της μουσουλμανικής κυριαρχίας στην Κορδούη της Ισπανίας, κατά τον 8ο αιώνα, οι Χριστιανοί είχαν την άδεια να ασκούν την πίστη τους. Αργότερα, όμως, όταν η κυριαρχία κατέστη πλήρης, οι ηγέτες των Μουσουλμάνων άρχισαν μια συστηματική δίωξη των χριστιανών. Ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες της εποχής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος του Τολέδο, ο Άγιος Ευλόγιος (τιμάται 11 Μαρτίου), ο οποίος έγραψε το μαρτύριο των Αγίων.

Η Αγία Λιλιόσα και ο σύζυγός της, ο Άγιος Φήλικας ο μάρτυρας, μαρτύρησαν για τον Χριστό στην Κορδούη (Κόρδοβα) της Ισπανίας τον 9ο αιώνα μαζί με τους συγγενείς τους Αγίους Αυρήλιο και τη σύζυγό του Ναταλία.

Ο Άγιος Αυρήλιος ήταν γιος ενός μουσουλμάνου πατέρα και μιας χριστιανικής μητέρας. Ήταν επίσης κρυπτοχριστιανός, όπως και η σύζυγός του. Η Ναταλία, ήταν επίσης παιδί ενός μουσουλμάνου πατέρα. Συμφώνησαν να προσποιούνται δημόσια τους μουσουλμάνους, αλλά ασκούσαν την χριστιανική πίστη κρυφά.

Μια μέρα, ο Άγιος Αυρήλιος έβλεπε έναν χριστιανό να υπομένει υπομονετικά τις αποδοκιμασίες του κόσμου και τα έντονα χτυπήματα του μαστίγιου επειδή δημοσίως ομολόγησε την πίστη του. Αυτή η εικόνα προκάλεσε μία δραματική αλλαγή στον Άγιο Αυρήλιο. Από εκείνη τη στιγμή, αυτός και η Αγία Ναταλία άρχισαν να ζουν ανοιχτά τη χριστιανική τους πίστη. Αφού αφιέρωσαν αρκετά χρήματα για να φροντίσουν το μέλλον της κόρης τους, μοίρασαν το υπόλοιπο από τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς και αφιέρωσαν τους εαυτούς τους στην εξομολόγηση.

Το παράδειγμά τους αποδείχθηκε έμπνευση για έναν συγγενή του Αγίου Αυρήλιου που ανομαζόταν Φήλικας, ο οποίος είχε αποποιηθεί την μουσουλμανική πίστη, και μαζί με την σύζυγό του, Αγία Λιλιόσα, ασκούσαν κρυφά τα χριστιανικά τους καθήκοντα. Ο Άγιος Φήλικας επηρεασμένος από την στάση των συγγενών του Αγίους Αυρήλιο και Ναταλία  επέστρεψε στην Εκκλησία μαζί με την σύζυγό του Λιλιόσα και άρχισαν να ασκούν την χριστιανική πίστη πλέον φανερά. Άρχισαν επίσης να επισκέπτονται και να υπηρετούν τους χριστιανούς που βρίσκονταν στη φυλακή.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι οι δύο αυτοί αφοσιωμένοι υπηρέτες του Θεού να συλληφθούν και να ριχτούν στη φυλακή. Επίσης, συνελήφθη μαζί και ένας ζητιάνος ονόματι Γεώργιος, ο οποίος ανήκε στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα στην Ιερουσαλήμ και είχε περιηγηθεί στην Αίγυπτο και την Ευρώπη αναζητώντας βοήθεια για το Μοναστήρι.

Οι κατηγορούμενοι ήρθαν ενώπιον του Χαλίφη Αμπντ αρ-Ραχμάν Β΄ και διατάχθηκαν να αρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη. Αρνούμενοι να το πράξουν, καταδικάστηκαν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού.

Ο Άγιος Γεώργιος επειδή δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για το ίδιο έγκλημα με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, δηλαδη για αποστασία από την μουσουλμανική πίστη, προσβάλλει τον Χαλίφη για την πίστη του
. Έτσι ο Χαλίφης έδωσε διαταγή μαζί με τους Αγίους Αυρήλιο, Ναταλία, Φήλικα και Λολιόσα να αποκεφαλιστεί και ο Γεώργιος.

Στις 27 Ιουλίου 852, οι πέντε αυτοί Μάρτυρες του Χριστού παρέδωσαν την Αγία τους ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου