Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Αγία Edith (Ίντιθ) του Wilton της Αγγλία. Ημέρα μνήμης: Ημέρα Μνήμης: 15 Σεπτεμβρίου.

Αγία Edith (Ίντιθ) του Wilton της Αγγλία. Ημέρα μνήμης: Ημέρα Μνήμης: 15 Σεπτεμβρίου.


Η Αγία Edith ήταν μία Αγγλίδα μοναχή του Wilton, κόρη του βασιλιά του 10ου αιώνα Edgar της Αγγλίας*, γεννημένη στο Kemsing του Kent το 961.

Η Αγία Edith ήταν καρπός βιασμού. Η νόθα κόρη του βασιλιά Edgar και της Αγίας Wilfrida (τιμάται 9 Σεπτεμβρίου, κατά άλλους Συναξαριστές 13 Σεπτεμβρίου), μιας γυναίκας αριστοκρατικής γενιάς την οποία ο βασιλιάς Edgar μετέφερε με τη βία από το μοναστήρι του Wilton.


Την πήρε στο κτήμα του στο Kemsing, όπου γεννήθηκε η Edith, (ο Edgar έπειτα απολογήθηκε δημόσια). Μόλις η Wilfrida κατάφερε να δραπετεύσει, επέστρεψε στο μοναστήρι, παίρνοντας την μικρή Edith μαζί της.

Η μικρή Edith διαπαιδαγωγήθηκε από τις μοναχές του Wilton, όπου η μητέρα της είχε γίνει ηγουμένη. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Αγία Edith έγινε επίσης γνωστή για την αγάπη της στον Ιησού, για τις αυστηρές νηστείες της, για την προσευχή της και για το θεάρεστο παράδειγμα της.

Το 979, η Αγία Edith ονειρεύτηκε πως έχασε το δεξί της μάτι και πίστεψε πως αυτό ήταν μία προειδοποίηση για τον θάνατο του ετεροθαλούς αδερφού της Βασιλέα Εδουάρδου του Μάρτυρα, ο οποίος δολοφονήθηκε εκείνο τον καιρό.


Στην Αγία Edith προσφέρθηκε το στέμμα της Αγγλίας αλλά το αρνήθηκε. Η Αγία Edith έχτισε μία εκκλησία στο Wilton. Ο Dunstan (μάλλον το κείμενο εννοεί τον Άγιο Dunstan, τιμάται 19 Μαΐου) προσκλήθηκε στο άνοιγμα της εκκλησίας και έκλαψε πολύ. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε πως η Αγία Edith θα πέθαινε σε τρεις εβδομάδες. Και πράγματι κοιμήθηκε στις.15 Σεπτεμβρίου του 984 όταν ήταν 23 χρονών. Η Αγία Edith τιμήθηκε ιδιαίτερα για την αγιοσύνη της και έχουν καταγραφεί θαύματα μετά το θάνατο της.

Την ίδια στιγμή η Αγία Edith έγινε μία σημαντική εθνική Αγία, 21 εκκλησίες στην Αγγλία πήραν το όνομα της, και το μοναστήρι του Wilton περιγράφηκε σαν "το σπίτι και η εκκλησία της Αγίας Edith του Wilton".

* Ο βασιλιάς Edgar γνωστός και ως Edgar ο Φιλήσυχος, τιμάται ως Άγιος στις 8 Ιουλίου. Ήταν γιος της Αγίας Elgiva (τιμάται 18 Μαΐου), η οποία είχε τα χαρίσματα της προφητείας και της θαυματουργίας.

Ο Άγιος Edgar αφού συνειδητοποίησε το αμάρτημά του, μετανόησε, απολογήθηκε δημόσια και έζησε κάτω από την καθοδήγηση του πνευματικού του Πατέρα Αγίου Dunstan (Δουνστάνος), Επισκόπου Καντερβουρίας. Ο Άγιος Edgar πρόσφερε πολλά στην εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Αγγλία και έχτισε πολλά μοναστήρια. Ο Άγιος βασιλιάς Edgar πέθανε το 975 και το 1052 ανακαλύφθηκε πως τα λείψανα του ήταν άφθαρτα.

Τέλος ο Άγιος Edgar είναι πατέρας του Αγίου Edward (Εδουάρδου) βασιλιά της Αγγλίας. Ο Άγιος, παρά το γεγονός του μεγάλου αξιώματός του, διακρινόταν για την αγνότητα και ευσέβειά του. Δολοφονήθηκε, μετά τριετία από της ανόδου του στον θρόνο, από την μητριά του Ελφρίδα και ενταφιάσθηκε σε τόπο άγνωστο και σε μεγάλο βάθος. Το λείψανό του βρέθηκε ακέραιο, όταν επάνω από το σημείο του τάφου του έλαμπε ουράνιο φως.

Σήμερα το λείψανο του Αγίου Edward φυλάσσουν Ορθόδοξοι Ρώσοι μοναχοί της Διασποράς σε μονή κοντά στο Λονδίνο.

Ο Άγιος Edward μαρτύρησε το έτος 978 μ.Χ. και τιμάται 18 Μαρτίου.

Πηγή: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2013/06/edith-wilton.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου