Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Άγιος Περπέτουος Επίσκοπος Τουρώνης. Ημέρα Μνήμης: 8 Απριλίου.

Άγιος Περπέτουος Επίσκοπος Τουρώνης. Ημέρα Μνήμης: 8 Απριλίου.


Ο Άγιος Περπέτουος καταγόταν από επιφανή οικογένεια συγκλητικών και χειροτονήθηκε Επίσκοπος της γαλλικής πόλεως της Τουρώνης το έτος 460 μ.Χ. Μεγάλωσε και καλλώπισε το ναό του Αγίου Μαρτίνου, στον οποίο και ενταφιάσθηκε. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 490 μ.Χ.

Ο Άγιος Περπέτουος διαδέχθηκε τον Άγιο Ευστάθιο (ή Ευστόχιο) και μετά την κοίμησή του τον διαδέχθηκε ο Άγιος Βολουσιανός (τιμάται 18 Ιανουαρίου).

Ο Άγιος Περπέτουος πούλησε τις μεγάλες εκτάσεις γης που κατείχε εξαιτίας της ευγενικής τους καταγωγής και τα έσοδα τα διέθεσε για την ανακούφιση φτωχών.

Από τις λίγες πληροφορίες που έχουμε, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της διοίκησής του ο Χριστιανισμός αναπτύχθηκε σημαντικά και εδραιώθηκε στην Τουρώνη. Ο Άγιος Περπέτουος προήδρευσε σε ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν οκτώ επίσκοποι οι οποίοι βρέθηκαν όλοι μαζί κατά την γιορτή του Αγίου Μαρτίνου και σε αυτή τη συνέλευση θεσπίστηκε ένας σημαντικός κανόνας σε σχέση με την εκκλησιαστική πειθαρχία. Διατήρησε μια προσεκτική παρακολούθηση της συμπεριφοράς του κλήρου της επισκοπής του και απομάκρυνε από τη θέση τους όσοι κληρικοί έδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στα καθήκοντά τους και φάνηκαν ανάξιοι.

Κατασκεύασε μοναστήρια και διάφορες εκκλησίες, αλλά πάνω απ 'όλα θέλησε να αντικαταστήσει με μια όμορφη βασιλική (470) το μικρό παρεκκλήσι που είχε κατασκευάσει ο Άγιος Μπρίκιος ή Βρίσιος Επίσκοπος Τουρώνης (τιμάται 13 Νοεμβρίου), για να στεγάσει τον τάφο και τα ιερά λείψανα του Αγίου Μαρτίνου Τουρώνης (τιμάται 12 Νοεμβρίου). Είναι γνωστή η αγάπη του και η τιμή που είχε για τον Άγιο Μαρτίνο που θέλησε να μεγαλώσει τον τόπο για να φιλοξενήσει την μεγάλη προσέλευση προσκυνητών στον τάφο του Αγίου Μαρτίνου.

Ο Άγιος Γρηγόριος Τουρώνης (τιμάται 17 Νοεμβρίου) αναφέρει ότι ο Άγιος Περπέτουος όρισε ότι όλα τα μέλη της επισκοπικής του έδρας θα έπρεπε να τηρούν την νηστεία τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, εκτός από μερικές μεγάλες εορτές, επίσης όρισε και αρκετές Δευτέρες σαν περίοδο νηστείας για ορισμένες γιορτές του εκκλησιαστικού έτους.

Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 490 μ.Χ. και ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Μαρτίνου που τόσο αγάπησε, μεγάλωσε και καλλώπισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου