Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Άγιος Μάρτυς Σεκούνδος του Άστι. Ημέρα Μνήμης: 29 Μαρτίου.

Άγιος Μάρτυς Σεκούνδος του Άστι. Ημέρα Μνήμης: 29 Μαρτίου.


Ο Άγιος Σεκούνδος του Άστι τιμάται ως μάρτυρας και Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Μαρτίου. Ήταν πατρίκιος του Άστι και ανθυπολοχαγός του αυτοκρατορικού στρατού. Είναι γνωστό ότι μια εκκλησία ήταν αφιερωμένη σε αυτόν στην περιοχή ήδη από τον 9ο αιώνα.

Κάποιες παραδόσεις αναφέρουν ότι ήταν αξιωματικός της Θηβαϊκής Λεγεώνας. Ο Άγιος Σεκούνδος γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, επισκέφθηκε τις φυλακές, όπου εκεί μετά από το κήρυγμα του Αγίου Καλογήρου της Βρεσκίας/Μπρέσια (τιμάται 19 Μαΐου), ενός χριστιανού, φυλακισμένου του νομάρχη Σαπρικίου, μεταστρέφεται στον Χριστιανισμό και γίνεται κατηχούμενος.

Ο Άγιος Σεκούνδος ήταν φίλος με τον Σαπρίκιο, νομάρχη της πόλης. Ταξίδεψαν μαζί στην πόλη Τορτόνα, όπου ο Άγιος Σεκούνδος συναντήθηκε με τον πρώτο επίσκοπο της πόλης, τον Άγιο Μαρκιανό (τιμάται 6 Μαρτίου), ο οποίος αργότερα μαρτύρησε ύστερα από εντολή του Αδριανού. Η συνάντηση του Αγίου Σεκούνδου με τον Άγιο Μαρκιανό επηρέασε την απόφασή του να γίνει Χριστιανός, όμως και η συνάντησή του με τους Αγίους Μάρτυρες Φαυστίνο και Ιωβίτο (τιμώνται 15 Φεβρουαρίου), που ήταν φυλακισμένοι στο Μιλάνο, επηρέασε περαιτέρω την απόφασή του και τον βαπτίζουν χριστιανό.

Ο φίλος του Σαπρίκιος προσπάθησε να τον κάνει να απομακρυνθεί από την νέα του πίστη. Ο Σεκούνδος όμως αρνήθηκε και έτσι με διαταγή του Ανδριανού, συνελλήφθη βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε το 119 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου