Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Αγία Λέα της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 22 Μαρτίου.

Αγία Λέα της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 22 Μαρτίου.


Η Αγία Λέα έζησε τον 4ο αιώνα στη Ρώμη και προερχόταν από πλούσια και επιφανή οικογένεια. Η Αγία Λέα είναι άγνωστη στα Συναξάρια και τα Μηναία, είναι γνωστή μόνο μέσω της μαρτυρίας του αγαπημένου φίλου της, και πνευματικού της πατέρα Αγίου Ιερώνυμου.

Ο Άγιος Ιερώνυμος είναι η μοναδική πηγή πληροφόρησης της Εκκλησίας για την ζωή της Αγίας Λέα. Ήταν από οικογένεια ευγενών της Ρώμης, που γεννήθηκε μέσα σε πλούτη και προνόμια. Ωστόσο, σύντομα μετά το γάμο της, έμεινε χήρα, αντί να αποσυρθεί ως πλούσια χήρα, μοίρασε όλο της τον πλούτο απαρνήθηκε την κοινωνική της θέση και αποσύρθηκε σε ένα μοναστήρι στην πόλη της Ρώμης όπου ηγουμένη ήταν μια Αγία γυναίκα ονόματι Μαρκέλλα.

Στα επόμενα χρόνια η Αγία Λέα υπηρέτησε τη μονή και τις μοναχές ως ηγουμένη. Η Αγία Λέα υπηρέτησε το μοναστήρι με αυταπάρνηση και ήταν παράδειγμα ταπεινώσεως και υπακοής για όλες τις μοναχές.

Υπολογίζεται ότι κοιμήθηκε το 384. Ο Άγιος Ιερώνυμος σε μία επιστολή του στην Αγία Μαρκέλλα, εξυμνεί την Αγία και την χαρακτηρίζει "ευλογημένη" υπογραμμίζοντας τις αρετές της και πόσο άξια κληρονόμος της επουράνιας Βασιλείας είναι.

Η Αγία Λέα δίδαξε τις μοναχές της περισσότερο με το παράδειγμά της παρά με λόγους, είχε αλλάξει τα πολύτιμα ρούχα της και τα ακριβά και πολύτιμα κοσμήματά της με ένα τρίχινο ράσο, άλλαξε τα πολυτελή φαγητά και έτρωγε ότι έτρωγαν οι φτωχοί. Η ταπεινοφροσύνη της ήταν βαθιά και ειλικρινής, ήθελε να θεωρσί τον εαυτό της υπηρέτη στη διακονία του κόσμου και των  μοναχών της και ακόμα περισσότερο υπηρέτη του Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου