Αγία Παρθενομάρτυς Αυγούστα του Τρεβίζο. Ημέρα Μνήμης: 27 Μαρτίου.
Το 402 ο βασιλιάς των Βησιγότθων Αλάριχος Α' κατέβηκε με τα στρατεύματά του στην Ιταλία και κατέλαβε το Τριβενέτο (Triveneto), είχε τοποθετήσει κάποιους από τους αρχηγούς του ως διοικητές περιοχών, μεταξύ αυτών ήταν ο Ματρούκιος που είχε εγκατασταθεί σε ένα φρούριο στο όρος Μαρκαντόνσ (Marcantone), κοντά στο σημερινό Βιττόριο Βένετο (Vittorio Veneto). Ο βάρβαρος και άπληστος για δύναμη διοικητής, σύντομα επέκτεινε τα εδάφη του προς το Φρίουλι (Friuli) και δεν καθυστέρησε να ανακηρύξει τον εαυτό του βασιλιά, διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τους άλους και διοικούσε με σκληρό και δεσποτικό τρόπο ιδιαίτερα προς τους χριστιανούς.
Προς το 410, η σύζυγος του Ματρούκιου έμεινε έγκυος, αλλά από την αρχή η εγκυμοσύνη της αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. Για το λόγο αυτό, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο κάστρο ενός πιστού βασιλιά, στη Φρεγκόνα (Fregona), όπου είχε κάθε φροντίδα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τη σώσει και η γυναίκα πέθανε γεννώντας ένα κοριτσάκι. Ο Ματρούκιος, απελπισμένος από τον χαμό της αγαπημένης του συζύγου, αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στην ανατροφή της κόρης του όλη και της έδωσε το όνομα Αυγούστα.
Παρόλο που ο Ματρούκιος ήταν ειδωλολάτρης και κυνηγούσε με λύσσα τους χριστιανούς, ο Αγία Αυγούστα έλαβε κρυφά το ιερό βάπτισμα από έναν ερημίτη ο οποίος ζούσε όχι πολύ μακριά από το κάστρο του. Η νεαρά παρθένος έθεσε αμέσως τον εαυτό της στην τήρηση των ευαγγελικών διδασκαλιών, παρηγορώντας και βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους χριστιανούς που διώκονταν από τον πατέρα της και συμμετέχοντας στις προσευχές.
Ο πατέρας της παρατηρώντας αλλαγή στην συμπεριφορά της, προσλαμβάνει κατασκόπους να την παρακολουθήσουν. Οι κατάσκοποι του βασιλιά ανακαλύπτουν την Αγία να προσεύχεται σε μία σύναξη χριστιανών και ενημερώνουν τον πατέρα της. Ακούγοντας αυτό, ο Ματρούκιος την κατηγορεί για ότι δέχθηκε την χριστιανική πίστη και σε απάντηση η Αγία Μάρτυς παραδέχεται οτι δέχθηκε το Άγιο Βάπτισμα και υπερασπίζεται με επιμονή την πίστη της.
Στη συνέχεια με εντολή του βασιλιά η Αγία Αυγούστα φυλακίζεται για λίγο και την ξαναφέρνουν ενώπιον του βασιλιά. Η Αγία Αυγούστα συνεχίζει να υπερασπίζεται σθεναρά την χριστοανική πίστη και τότε ο πατέρα εξοργισμένος την χτυπά δυνατά στο προσώπο και της σπάει όλα τα δόντια.
Για πολύ καιρό, εξαιτίας της απόφασης της αγαπημένης του κόρης να βαπτιστεί χριστιανή, βγάζει όλη του την οργή στους φυλακισμένους χριστιανούς και τους υποβάλλει σε σκληρά βασανιστήρια.
Στη φυλακή η Αγία Μάρτυς δέχεται μαζί με άλλους χριστιανούς και άλλα βασανιστήρια χωρίς όμως να μπορούν να της κάμψουν το φρόνημα. Τότε ο δυσεβής πατέρας της δίνει εντολή και οδηγούν την κόρη σε έναν ψηλό λόφο, εκεί την δένουν σε ένα τροχό και διατάσει να ρίξουν τον τροχό από την κορυφή του λόφου. Όταν ο τροχός φτάνει στους πρόποδες του λόφου, ο βασιλιάς και όσοι ήταν εκεί, έκπληκτοι είδαν την Αγία να σηκώνεται χωρίς καμία βλάβη.
Ο πατέρας της βλέποντας το παράδοξο αυτό θαύμα, οργίστηκε ακόμη περισσότερο, βγάζει το ξίφος του και αποκεφαλίζει την ίδια του την κόρη.
Αργότερα, ο Ματρούκιος μετανοιωμένος για την πράξη του οργανώνει μια μεγαλοπρεπή ταφή της Αγίας. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του κατηγορώντας τον εαυτό του για το θάνατο της μονάκριβης κόρης του και τελικά εγκαταλείπει το βασίλειό του και επιστρέφει στην πατρίδα του στη Γερμανία αναζητώντας την γαλήνη.
Τα ιερά λείψανα της Αγίας Αυγούστας βρέθηκαν μερικά χρόνια αργότερα στο λόφο εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Λόφος της Αγίας Αυγούστας. Η μνήμη της τιμάται 27 Μαρτίου, η ανακάλυψη των ιερών της λειψάνων 22 Αυγούστου και η μετακομιδή τους 1η Αυγούστου.
Τα ιερά λείψανα της Αγίας Αυγούστας βρέθηκαν μερικά χρόνια αργότερα στο λόφο εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Λόφος της Αγίας Αυγούστας. Η μνήμη της τιμάται 27 Μαρτίου, η ανακάλυψη των ιερών της λειψάνων 22 Αυγούστου και η μετακομιδή τους 1η Αυγούστου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου