Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Άγιος Μάρτυς Μινιάς (ή Μινίας ή Μηνάς ή Μινιάτος). Ημέρα Μνήμης: 25 Οκτωβρίου.

Άγιος Μάρτυς Μινιάς (ή Μινίας ή Μηνάς ή Μινιάτος). Ημέρα Μνήμης: 25 Οκτωβρίου.


Ο Άγιος Μάρτυς Μινιάς τιμάται ως ο πρώτος Χριστιανός μάρτυρας της Φλωρεντίας. Η εκκλησία του Σαν Μινιάτο αλ Μόντε (San Miniato al Monte) είναι αφιερωμένη σε αυτόν. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ήταν αρμένιος βασιλιάς ή πρίγκιπας που υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό ή πραγματοποιούσε προσκύνημα στη Ρώμη, και αποφάσισε να γίνει ερημίτης κοντά στη Φλωρεντία.

Καταγγέλθηκε ως χριστιανός και το 250 μ.Χ. τον συνέλλαβαν και τον έφεραν ενώπιον του αυτοκράτορα Δέκιου. ο οποίος είχε εξαπολύση διωγμό κατά των Χριστιανών. Ο Άγιος Μινιάς αρνήθηκε να θυσιάσει τους ρωμαϊκούς θεούς και με διαταγή του αυτοκράτορα υποβλήθηκε σε πολυάριθμα βασανιστήρια: ρίχτηκε σε πυρακτωμένο καμίνι, λιθοβολίθηκε και ρίχτηκε σε ένα αμφιθέατρο να τον καρασπαράξουν άγρια ζώα, από το οποίο βρήκε χωρίς να τον πειράξουν. Τέλος, αφού ο αυτοκράτορας είδε ότι δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα του Αγίου διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Ο Άγιος παρέδωσε την αγία του ψυχή κοντά στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Πιάτσα ντέλλα Σινιορία (Piazza della Signoria). Η χριστιανική παράδοση μας διασώζει ότι ο Άγιος αν και αποκεφαλισμένος σηκώθηκε πήρε το κεφάλι του και αφού διέσχισε τον Άρνο ποταμό, επέστρεψε στο λόφο που βρισκόταν το ερημητήριό του, που είναι γνωστό ως Όρος της Φλωρεντίας (Monte di Firenze). Το ίδιο συνέβη και με τον Άγιο Διονύσιο, πρώτο Επίσκοπο Παρισίων (τιμάται 9 Οκτωβρίου).


Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Μινιά φυλάσσονται σε μια κρύπτη στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη σε αυτόν, που την είχε αναγείρει ο Χιλδεβράνδος (Hildebrand), Επίσκοπος της Φλωρεντίας το 1013 και την ολοκλήρωση της αποπεράτωσης και τον διάκοσμο ανέλαβε ο Άγιος Ερρίκος Β', Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (τιμάται 13 Ιουλίου).

Μερικοί ιστορικοί και μελετητές θεωρούν την ιστορικότητα του Αίου αβέβαιη. Είναι πιθανό να υπήρχε ένας Άγιος με αυτό το όνομα ο οποίος μαρτύρησε κοντά στο Άρνο ποταμό ή μπορεί απλά να ήταν στρατιώτης που μαρτύρησε για τη διάδοση του χριστιανισμού ανάμεσα στους στρατιώτες του ρωμαϊκού στρατού.

Η τιμή του μπορεί επίσης να προέκυψε από το γεγονός ότι τμήμα λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στην εκκλησία είναι γνωστή ως Σαν Μινιάτο (San Miniato). Παρόλα αυτά όσοι προστρέχουν στα ιερά λείψανα του Αγίου Μινιά με πίστη και επικαλούνται τη βοήθειά του βρίσκουν τη θεραπεία και τη λύση στα προβλήματά τους ακόμα και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου