Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Άγιος Έθελγουολντ ο Ερημίτης. Ημέρα Μνήμης: 23 Μαρτίου.

Άγιος Έθελγουολντ ο Ερημίτης. Ημέρα Μνήμης: 23 Μαρτίου.


Ο Άγιος Έθελγουολντ της Νήσου Φαρν (Æthelwold of Farne) ήταν ένας ερημίτης του 7ου αιώνα, ο οποίος ζούσε στην Νήσο Φαρν (Inner Farne), στα ανοικτά των ακτών της Αγγλικής επαρχίας Νορθάμπερλαντ (Northumberland).

Λίγα είναι γνωστά για αυτόν τον Άγιο, εκτός από αυτό που καταγράφεται στα γραπτά του Αγίου Σεβάσμιου Ο Άγιος Έθελγουολντ ήταν ιερομόναχος στο αββαείο της Ριπόν (Ripon Abbey). Επιθυμώντας μεγαλύτερη απομόνωση, κατάφερε να αποσυρθεί στο μικρό ερημητήριο του Αγίου Κουθβέρτου (Cuthbert) (τιμάται 20 Μαρτίου) στη Νήσο Φαρν. Η πιο γνωστή ιστορία για τον Άγιο Έθελγουολντ αναφέρει πώς ο μελλοντικός ηγούμενος Γκούθριντ (Guthrid) τον επισκέφθηκε στο νησί του με δύο μοναχούς από τη Νήσο Λίντισφαρν. Στο ταξίδι της επιστροφής σώθηκε από ναυάγιο από τις προσευχές του Αγίου Έθελγουολντ.

Κοιμήθηκε οσιακά στις 23 Μαρτίου 699, και τον έθαψαν δίπλα στον Άγιο Κουθβέρτο. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον σύγχρονό του, τον Άγιο Έθελγουολντ του Λίντισφαρν  (Æthelwold of Lindisfarne), του οποίου η μνήμη τιμάται 12 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου