Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Άγιος Φριδιανός Επίσκοπος Λούκκα. Ημέρα Μνήμης: 18 Μαρτίου.

Άγιος Φριδιανός Επίσκοπος Λούκκα. Ημέρα Μνήμης: 18 Μαρτίου.


Ο Άγιος Φριδιανός (Fridianus) ήταν ιρλανδός πρίγκιπας και ερημίτης του 6ου αιώνα. Η παράδοση τον θέλει γιο του βασιλιά Ούλταχ (Ultach) του Ούλστερ (Ulster). Αργότερα ταξίδεψε στην Ιταλία, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος της Λούκκα στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Η βασιλική του Αγίου Φριδιανού στην πόλη της Λούκκα είναι αφιερωμένη σε αυτόν, όπως και πολλές εκκλησίες στη Φλωρεντία.

Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν πρίγκιπας της Ιρλανδίας. Πήγε σε προσκύνημα στη Ρώμη και αργότερα έγινε ερημίτης στο όρος Πιζάνο (Pisano), κοντά στη Λούκκα. Διάφορες αναφορές για τον Άγιο αναφέρουν ότι: "Ο Άγιος Φριδιανός ήταν αξιοθαύμαστος για την αγιότητα και τα θαύματά του. Ήταν ο γιός του Ουλτόνιου (Ultonius) (560-88), βασιλιά της Ιρλανδίας ή ίσως γιος ενός βασιλιά του Ούλστερ (Ulster/Ultonia) ...".

Ο Άγιος Φριδιανός ανατράφηκε και διδάχθηκε από τους Αγίους Έντα (Enda), Ηγούμενο Αράν (Aran) (τιμάται 21 Μαρτίου) και Κόλμαν (Colman). Αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας. Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Ρώμη, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό και έγινε ερημίτης, που ζούσε στο όρος Πιζάνο σε πλήρη απομόνωση, μια ορεινή περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Λούκκα και Πίζα (Pisa). 

Το 556 μ.Χ., ο Πάπας Ιωάννης Β' τον έπεισε να πάρει την επισκοπή της Λούκκα, την οποία δέχθηκε ο Άγιος Φριδιάνος, χωρίς όμως να αφήσει τον τόπο ασκήσεώς του και επέστρεφε συχνά στην ύπαιθρο για να περάσει το χρόνο του με προσευχή και απομόνωση.

Ο Άγιος Φριδιανός έγινε γνωστός για τα πολλά θαύματα που επιτελούσε με Χάρη του Θεού. Ο ποταμός Σέεκιο (Serchio, ο οποίος περνά κοντά στη Λούκκα, πλημμύριζε συχνά την κοντινή πόλη. Οι πολίτες ήταν τόσο απογοητευμένοι που ζήτησαν από τον επίσκοπο να τους βοηθήσει. Ο Άγιος Φριδιανός, οπλισμένος με μία τσουγκράνα, κατέβηκε στην όχθη του ποταμού και, ενισχυμένος από τις προσευχές των πιστών, διέταξε τα ύδατα του Σέρκιου ποταμού να ακολουθήσουν την τσουγκράνα του. Προς έκπληξη αυτών που συγκεντρώθηκαν, ο ποταμός ακολουθούσε τον Άγιο Φριδιανό, καθώς σχημάτιζε ένα μονοπάτι μακριά από την πόλη και την καλλιεργούμενη γη στα περίχωρά της.

Κατά την επισκοπή του, η πόλη της Λούκκα δέχτηκε επίθεση από τους Λομβαρδούς. Ο καθεδρικός ναός κάηκε και ο Άγιος Φριδιανός τον ξαναέχτισε. Επίσης ίδρυσε μια μοναστική κοινότητα ιερομονάχων.

Ο Άγιος Φριδιανός ανέγειρε εκκλησία χτισμένη στη θέση της σημερινής βασιλικής, αφιερωμένη στον Άγιο Μάρτυρα Βικέντιο τον Ιεροδιάκονο από τη Σαραγόσα της Ισπανίας (τιμάται 11 Νοεμβρίου). Όταν ο Άγιος Φριδιανός θάφτηκε σε αυτή την εκκλησία, η εκκλησία μετονομάστηκε σε Ιερός Ναός των Αγίων Φριδιανού και Βικεντίου, και είναι πλέον ένα σημαντικό προσκύνημα της πόλης.

Ο Άγιος Φριδιανός κοιμήθηκε ειρηνινά το 588 μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 18 Μαρτίου και 18 Νοεμβρίου η ανακομιδή των Ιερών του Λειψάνων.

Ο Άγιος Φριδιανός συχνά συγχέεται με τον Άγιο Φίνιαν (Finnian) του Ούλστερ (τιμάται 10 Σεπτεμβρίου). Αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη σχέση μεταξύ των δύο. Αυτό ίσως συμβαίνει διότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το όνομα του Αγίου είναι Φίνιαν το οποίο εκλατινίστηκε και έγινε Φριδιανός (Fridianus) και πέρασε έτσι στην τοπική διάλεκτο της Λούκκα, γι'αυτό και στη Λούκκα ο Άγιος είναι γνωστός και ως Άγιος Φριανός (Frian ή Frianos).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου