Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Άγιος Μάρτυς Καλόγηρος της Βρεσκίας. Ημέρα Μνήμης: 14 Μαΐου.

Άγιος Μάρτυς Καλόγηρος της Βρεσκίας. Ημέρα Μνήμης: 14 Μαΐου.


Ο Άγιος Μάρτυς Καλόγηρος (σε άλλες αγιογραφικές πηγές ονομάζεται Καλόκερος ή Κάιος) ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού επί αυτοκρατορία Ανδριανού και μαρτύρησε στην πόλη Αλμπένγκα στην Επαρχία Σαβόνα το έτος 121 μ.Χ.

Ο βίος του αναφέρεται στις πράξεις των Αγίων Μαρτύρων Φαυστίνου και Ιωβίτου (τιμώνται 15 Φεβρουαρίου). Με καταγωγή από την Βρεσκία (Μπρέσια), μεταστράφηκε στον χριστιανισμό από το ιεραποστολικό έργο και το κήρυγμα των δύο μαρτύρων.

Στην πραγματικότητα και οι τρεις ήταν στρατιώτες από την Βρεσκία οι οποίοι συνελλήφθησαν για την χριστιανική τους πίστη και οδηγήθηκαν στα Μεδιόλανα (Μιλάνο) προκειμένου να δικαστούν. Εκεί δικάστηκαν σε μία περιοχή γνωστή ως Ηράκλεια Λουτρά και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οδηγήθηκαν έξω από τα τείχη της πόλης, σε ένα αμφιθέατρο το οποίο χρησιμοποιούσαν για ιπποδρομίες.

Έδεσαν τους Αγίους πίσω από ένα άρμα το οποίο έσερναν άλογα. Όμως με θεϊκή παρέμβαση οι Άγιοι ελυθερώθηκαν και κατάφεραν να αποδράσουν αλώβητοι από το μαρτύριο.

Ο Άγιος κατέφυγε στο Βιτζεβάνο στην Επαρχία της Παβία και από εκεί στο Άστι κρυμμένος στην τοπική χριστιανική κοινότητα. Μετά ένα διάστημα επιστρέφει στα Μεδιόλανα όπου βαπτίζεται χριστιανός και βοηθάει τους Αγίους Φαυστίνο και Ιωβίτο στο ιεραποστολικό τους έργο. Από εκεί ο Άγιος ταξιδεύει μέχρι την Αλμπένγκα προκειμένου να συνεχίσει τη διάδοση του χριστιανισμού. Εκεί τον ανακαλύπτει η αυτοκρατορική φρουρά και τον αποκεφαλίζει στην τοποθεσία Καμπόρε στις όχθες του μικρού ποταμού Σέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου