Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Άγιος Βαλέριος ο εν Πικαρδία της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Απριλίου.

Άγιος Βαλέριος ο εν Πικαρδία της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Απριλίου.


Ο Άγιος Βαλέριος γεννήθηκε στην Ωβέρνη σε μια αγροτική οικογένεια. Διδάχτηκε τα γράμματα από μικρός και σε νεαρή ηλικία, εγκατέλειψε την κατοχή τροφοδοσίας προβάτων για να ενταχθεί στην μονή του Οτουμό. Αργότερα μετακόμισε στο μοναστήρι του Αγίου Γερμανού της Ωξέρρης και τέλος στο μοναστήρι του Λουξέιγ κάτω από την ηγουμενία του Αγίου Κολομβανού (τιμάται 23 Νοεμβρίου). Στο Λουξέιγ ήταν γνωστός για τις καλλιεργητικές του ικανότητες. Η ικανότητά του να προστατεύει τα λαχανικά του και την σοδειά από τα έντομα και τα παράσιτα θεωρήθηκε θαυματουργή.


Ο Άγιος Κολομβανός, έχοντας επισύρει στο πρόσωπό του το ασίγαστο μίσος της μάμης του βασιλέα Θεοδώριχου Β’ της Βουργουνδίας (595-613), Βρουγχίλδης, επειδή καταδίκαζε σθεναρά τις ηθικές παρεκτροπές του νεαρού ηγεμόνα, εκδιώχθηκε από το Λουξέιγ μαζί με τους Ιρλανδούς μαθητές του. Ο Άγιος Βαλέριος μαζί με έναν άλλο μοναχό ονόματι Βαλδολάνο, άφησε το βασίλειο για να κηρύξει το ευαγγέλιο στη Νευστρία και, σύμφωνα με την παράδοση, στο Πα-ντε Καλαί.

Τελικά εγκαταστάθηκε ως ερημίτης σε ένα μέρος κοντά στον Κόλπο του ποταμού Σομ. Μία κοινότητα μαθητών μεγάλωσε γύρω του. Μετά το θάνατό του, ο διάδοχός του Blitmund έχτισε ένα μοναστήρι για την κοινότητα, που έφερε το όνομα του Αγίου Βαλέριου. Το χωριό που αναπτύχθηκε γύρω από το μοναστήρι εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φέρει το όνομα του Αγίου Σεν Βαλερί σουρ Σομ (Saint-Valery-sur-Somme).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου