Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Άγιος Τέρναν, ο επονομαζόμενος «Επίσκοπος των Πικτών». Ημέρα Μνήμης: 12 Ιουνίου.

Άγιος Τέρναν, ο επονομαζόμενος «Επίσκοπος των Πικτών». Ημέρα Μνήμης: 12 Ιουνίου.


Ο Άγιος Τέρναν (Ternan) γεννήθηκε στο Μέρνς (Mearns) στο Κινκαρντινσάιρ (Kincardineshir) από ευγενείς γονείς. Ο Άγιος Παλλάδιος (τιμάται 6 Ιουλίου), ο οποίος ευαγγέλισε αυτήν την περιοχή, λέγεται ότι οδηγήθηκε προς τον Άγιο Τέρναν όταν ήταν ακόμα βρέφος, από έναν Άγγελο, προκειμένου να βαφτίσει το παιδί.

Ο Άγιος Τέρναν χειροτονήθηκε ιερέας, και εν ευθέτω χρόνω επίσκοπος, που λέγεται ότι εγκαταστάθηκε στο Αμπερνέθι (Abernethy) στο Περθσάιρ (Perthshire), όπου πέθανε το 431 μ.Χ. άλλες πηγές αναφέρουν ότι γεννήθηκε το 440 μ.Χ στο Φόρντουν (Fordoun).

Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μοναχός στο Κούλρος (Culross), το οποίο ιδρύθηκε από τον Άγιο Σερβανό (τιμάται 1η Ιουλίου), άλλοι υποσρηρίζουν ότι ήταν ακόλουθος του Αγίου Νίνιαν, Επισκόπου Γουΐθορν (Withorn) (Candida casa) εν Γκαλλογουαίη (τιμάται 16 Σεπτεμβρίου).

Ίδρυσε ένα μικρό μοναστήρι στη βόρεια πλευρά του ποταμού Ντι (Dee), κοντά στο σημερινό νεκροταφείο, που είναι τώρα η πόλη Μπάνχορι (Banchory). Εκτός από το κήρυγμα του χριστιανικού ευαγγελίου, αυτός και οι μαθητές του δίδαξαν στους ντόπιους την καλλιέργεια της γης, τέχνες και χειροτεχνία. Πολλές κκλησίες στο Μπάνχορι και τις γύρω περιοχές είναι αφιερωμένες στον Άγιο Τέρναν.

Για πάνω από χίλια χρόνια μετά την κοίμηση του, η τίμια κάρα του Αγίου φυλάσσεται στο Μπάνχορι-Τέρναν (Banchory-Ternan) όπου καταγράφεται ότι «το δέρμα παρέμενει στην κάρα του Αγίου στον σημείο όπου είχε λάβει την χειροτονία του σε επίσκοπο».

Μέχρι την Μεταρρύθμιση, άλλα δύο πολύτιμα αντικείμενα του Αγίου διατηρήθηκαν στην ίδια εκκλησία. Το ένα ήταν ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου του Αγίου Ματθαίου που ανήκε στον Άγιο Τέρναν, που περικλείονταν σε ένα εξώφυλλο διακοσμημένο με χρυσό και ασήμι και το άλλο ήταν ο κωδωνίσκος του Αγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου