Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Άγιος Μπάρντο Αρχιεπίσκοπος Μάιντς. Ημέρα Μνήμης: 10 Ιουνίου.

Άγιος Μπάρντο Αρχιεπίσκοπος Μάιντς. Ημέρα Μνήμης: 10 Ιουνίου.


Ο Άγιος Μπάρντο (περ. 980 - 10/11 Ιουνίου 1051) ήταν ο Αρχιεπίσκοπος του Μάιντς (Mainz) από το 1031 έως το 1051, ηγούμενος Βέρντεν (Werden) από το 1030 έως το 1031 και ηγούμενος Χέρσφελντ (Hersfeld) το 1031.

Ο Άγιος Μπαρντό γεννήθηκε στο Όπερσχόφεν (Oppershofen) στο Βέττεραου (Wetterau). Μορφώθηκε και εκπαιδεύτηκε στο Αββαείο της Φούλντα (Abbey of Fulda), όπου επιλέχθηκε να είναι διάκονος του Νεσατέλ (Neuchâtel) το 1018. Προς τα τέλη Μαρτίου του 1029 ο αυτοκράτορας Κορράδος Β' επισκέφθηκε τη Φούλντα, και διόρισε τον Άγιο Μπάρντο ηγούμενο του Βέρντεν το επόμενο έτος.

Σαν ηγούμενος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην υπακοή των μοναχών και στην ποιότητα των υπηρεσιών τους, και ίδρυσε μια μονάδα φιλοξενίας και φροντίδας για τους τραυματίες πολέμου. Στις αρχές του 1031 ο Άγιος Μπάρντο μεταφέρθηκε για να γίνει ηγούμενος του Χέρσφελντ και μέχρι τις 30 Μαΐου μεταφέρθηκε ξανά για να γίνει Αρχιεπίσκοπος του Μάιντς μετά το θάνατο του προκατόχου του, Αρχιεπισκόπου Αρίμπο.

Ως αρχιεπίσκοπος, ο Άγιος Μπάρντο περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του με μέλη του Οίκου των Σαλίων (ή της Φραγκονίας). Ολοκλήρωσε τον καθεδρικό ναό του Μάιντς το 1037. Το 1041 συνόδευσε τον βασιλιά Ερρίκο Γ' τον Μελανό (γνωστός και ως Ερρίκος ο Ευσεβής) σε εκστρατεία κατά της Βοημίας. Αφιέρωσε τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια στα κενά βλέμματα της Γερμανίας, και προήδρευσε στη Σύνοδο του Μάιντς το 1049 παρουσία του Ερρίκου, όπου καταδικάστηκε η Σιμωνία και ο γάμος των ιερέων. Ο Άγιος Μπάρντο και ο Ερρίκος συναντήθηκαν ξανά τον Μάιο του 1051 στο Πάντερμπορν (Paderborn). Κατά την επιστροφή του στο Μάιντς αρρώστησε και πέθανε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Όμπερντόλα (Oberdorla), και θάφτηκε στον καθεδρικό ναό του Μάιντς.

Η μνήμη του τιμάται στις 10 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου