Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Άγιοι Μάρτυρες Ιππόλυτος και Κονκορδία της Ρώμης και οι συν αυτοίς Ειρηναίος και Αβούνδιος. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.

Άγιοι Μάρτυρες Ιππόλυτος και Κονκορδία της Ρώμης και οι συν αυτοίς Ειρηναίος και Αβούνδιος. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.


Ο Άγιος Μάρτυς Ιππόλυτος ήταν επικεφαλής στη φυλακή στη Ρώμη υπό τους αυτοκράτορες Δέκιο (249-251) και Βαλεριάνό (253-259). Μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό βλέποντας το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου (τιμάται 10 Αυγούστου), και έθαψε το σώμα του μάρτυρα.

Ενημερώθηκε για την πράξη του αυτή ο αυτοκράτορας και διέταξε την σύλληψή του Ο Βαλεριανός ρώτησε: «Είσαι ο μάγος, που έκλεψε το σώμα του Λαυρέντιου;». Ο άγιος ομολόγησε πως δεν είναι μάγος αλλά Χριστιανός και τον χτύπησαν σκληρά με ράβδους. Η μόνη απάντησή του οσο δεχόταν τους ραπισμούς ήταν: «Είμαι Χριστιανός».

Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να ντύσουν τον Άγιο Ιππόλυτο με τα στρατιωτικά του ρούχα λέγοντας: «Να είσαι προσεχτικός Ιππόλυτε και να είσαι φίλος μας. Προσφέρε θυσία στους θεούς μαζί μας, όπως και πριν". Αλλά ο μάρτυρας απάντησε: «Είμαι στρατιώτης του Χριστού, του Σωτήρος μου και θέλω να πεθάνω γι'Αυτόν.»

Στη συνέχεια κατέσχεσαν όλη την περιουσία του, και κτύπησαν την ανάδοχη μητέρα του, την Αγία Μάρτυρα Κονκορδία, με βέργες από ελαιόδεντρα, και αποκεφάλισαν όλους τους υπηρέτες στο σπίτι του μπροστά στα μάτια του. Τον Άγιο τον έδεσαν σε άγρια ​​άλογα, που τον έσυραν πάνω σε αιχμηρές πέτρες και αγκάθια έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Άγιος Ιππόλυτος. Αυτό συνέβη στις 13 Αυγούστου 258, την τρίτη ημέρα μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Αρχιδιακόνου Λαυρεντίου, όπως το είχε προφητέψει στον Άγιο Ιππόλυτο.

Τη νύχτα ο ιερέας Ιουστίνος έθαψε όλους τους μάρτυρες στον τόπο εκτέλεσης τους. Ωστόσο, το σώμα της Αγίας Κονκόρδιας είχε πεταχτεί σε ένα ακάθαρτο μέρος στη Ρώμη. Μετά από λίγο, δύο Χριστιανοί, οι Άγιοι Μάρτυρες Ειρηναίος και ο Αβούνδιος έμαθαν από έναν στρατιώτη όπου είχε πεταχτεί το σώμα της μάρτυρος, και την έθαψαν δίπλα στον Άγιο Ιππόλυτο. Για τον λόγο αυτό, τους έπνιξαν στις 26 Αυγούστου. Οι Χριστιανοί πήραν τα σώματα των μαρτύρων το βράδυ και τα έθαψαν κοντά στα λείψανα του Αγίου Αρχιδιακόνου Λαυρεντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου