Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Σύναξη των εν Σκωτία διαλαμψάντων Αγίων. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Σύναξη των εν Σκωτία διαλαμψάντων Αγίων. Ημέρα Μνήμης: Κυριακή μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων.


Η Σύναξη των Αγίων της Σκωτίας εορτάζεται την Κυριακή μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Στην εικόνα των Αγίων της Σκωτίας, δεσπόζει στο πάνω μέρος ο Χριστός να ευλογεί.

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας Σταυρός, αριστερά και δεξιά του οποίου στέκονται ο Άγιος Ιωσήφ της Αριμαθαίας (τιμάται 31 Ιουλίου) και ο Απόστολος Ανδρέας (τιμάται 30 Νοεμβρίου).

Αριστερά του Αγίου Ιωσήφ στέκονται ο Άγιος Paulinus (τιμάται 10 Οκτωβρίου), ο Άγιος Palladius (τιμάται 6 Ιουλίου), ο Άγιος Ternan και ο Άγιος Ninian (τιμάται 16 Σεπτεμβρίου) κρατώντας μια περγαμηνή που γράφει: «The sound has gone forth into all the earth» (Ο ήχος έχει περάσει σε όλο τον κόσμο).


Ακριβώς από πάνω τους στέκονται οι Άγιοι Moluac, Machar, Kentigern (τιμάται 13 Ιανουαρίου) και οι πενήντα δύο μοναχοί μάρτυρες του Eloc που μαρτύρησαν μαζί με τον Άγιο Donnan (τιμώνται 17 Απριλίου).

Δεξιά του Αγίου Ανδρέα στέκονται οι Άγιοι Fintan, Aidan του Lindesfarne (τιμάται 31 Αυγούστου), Colman και ο Άγιος Cuthbert (τιμάται 20 Μαρτίου) φορώντας τα ενδύματα του επισκόπου.

Ακριβώς από επάνω τους, εικονίζονται οι Άγιοι Cedd (τιμάται 7 Ιανουαρίου), Chad (τιμάται 2 Μαρτίου), Eata (τιμάται 26 Οκτωβρίου), Wilfrid (τιμάται 12 Οκτωβρίου), Ceolwulf, Eadfrith, Felgila, Ethilwald (τιμάται 1 Αυγούστου), Eadberht (τιμάται 6 Μαΐου), και οι Άγιοι της Μονής Lindesfarne.

Στο μπροστινό μέρος και στο κέντρο της εικόνας εικονίζονται οι τρεις βασιλιάδες του Deira Άγιοι Edwin (τιμάται 4 Οκτωβρίου), Oswin (τιμάται 20 Αυγούστου), και Oswald (τιμάται 5 Αυγούστου).

Ακριβώς αριστερά τους, εικονίζεται ο Άγιος Bede του Jarrow (τιμάται 27 Μαΐου) ως γραφέας ή ιστορικός. Στα αριστερά του Αγίου Bede στέκεται ο Άγιος Columba (τιμάται 9 Ιουνίου).

Πίσω από τον Άγιο Columba εικονίζονται οι Άγιοι Adamnan (τιμάται 23 Σεπτεμβρίου), Cummenea Ilbe, Ernan, Baithene, Sagine, Odran, Brescal, Eithne και ο Άγιος Patrick (τιμάται 17 Μαρτίου). Πάνω από τον Άγιο Patrick βρίσκεται ο Άγιος Kenneth (τιμάται 11 Οκτωβρίου).

Δεξιά των τριών βασιλιάδων, εικονίζονται οι Άγιοι Maelruba, Colm, Fergus, Drostan, Findlugan, Medan και ο Άγιος Donald με τις εννέα κόρες του (τιμάται 15 Ιουλίου).

Στα δεξιά και πάνω από τον Άγιο Colm εικονίζεται ο Άγιος Cormac ενώ οι Αγίες στα δεξιά του είναι οι Hilda του Whitby (τιμάται 17 Νοεμβρίου), Ebba (τιμάται 25 Αυγούστου), Heiu, Baga του Bee και Ethelreda (τιμώνται 23 Ιουνίου).

Η επιγραφή στο κάτω μέρος της εικόνας γράφει: «All Saints of Scotland, Pray to God for us» (Άγιοι της Σκωτίας, προσευχηθείτε στον Θεό για μας).

Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας
Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος
Άγιος Palladius απόστολος της Σκωτίας
Άγιος Paulinus Αρχιεπίσκοπος Υόρκης
Άγιος Ninian
Άγιος Ternan
Άγιος Moluac
Άγιος Machar
Άγιος Kentigern Επίσκοπος Γλασκόβης
Άγιος Donnan και οι συν αυτώ Μάρτυρες
Άγιος Fintan
Άγιος Αϊδανός
Άγιος Colman
Όσιος Cuthbert
Άγιος Cedd επίσκοπος Σκωτίας
Άγιος Chad
Άγιος Eata του Hexham
Άγιος Wilfrid της Υόρκης
Άγιος Ceolwulf
Άγιος Eadfrith
Άγιος Felgila
Άγιος Ethelwald
Άγιος Eadbert εκ Σκωτίας
Άγιος Εδουΐνος
Άγιος Οσγουΐνος
Άγιος Οσβάλδος
Όσιος Βεδέας ο Ομολογητής
Άγιος Columba φωτιστής της Σκωτίας
Άγιος Adamnan
Άγιος Cummenea
Άγιος Ernan
Άγιος Baithene
Άγιος Sagine
Άγιος Odran
Άγιος Brescal
Άγιος Eithne
Άγιος Πατρίκιος
Άγιος Kenneth
Άγιος Maelruba
Άγιος Colm
Άγιος Fergus
Άγιος Drostan
Άγιος Findlugan
Άγιος Medan
Άγιος Donald και οι Εννέα κόρες του
Άγιος Cormac
Αγία Hilda
Οσία Ebba η Πρεσβυτέρα
Αγία Heiu
Αγία Baga του Bee
Αγία Etheldreda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου