Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Όσιος Πετρόκιος της Κορνουάλιος και οι συν αυτώ Κρουϊδανός, Δαγανός και Μεδανός οι εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 4 Ιουνίου.

Όσιος Πετρόκιος της Κορνουάλιος και οι συν αυτώ Κρουϊδανός, Δαγανός και Μεδανός οι εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 4 Ιουνίου.


Ο Όσιος Πετρόκιος, προστάτης της Κορνουάλης, γεννήθηκε το 468 μ.Χ. στη νότια Ουαλία και ήταν νεώτερος υιός ή, κατ’άλλους, ανεψιός του Αγίου Κλαυδίου Κέρνιβ (τιμάται 3 Μαΐου), βασιλέως του Γκλιούϊσινγκ της Ουαλίας.

Για αρκετά χρόνια εγκαταστάθηκε στην Ιρλανδία και αργότερα επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ίδρυσε ιεραποστολικό κλιμάκιο στην πόλη Χάϊλεσμουθ και ένα μοναστήρι στην περιοχή του Λανβέτινοκ, που έλαβε αργότερα το όνομα Πέτροκστον και σήμερα είναι γνωστή ως πόλη του Πάντστοου, όπου ασκήτεψε επί τριάντα χρόνια. Ο Όσιος επισκέφθηκε για προσκύνημα τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους και τελικά έφθασε μέχρι την Ινδία, για να ζήσει ως ερημίτης σε νησί του Ινδικού ωκεανού. Επιστρέφοντας στην Κορνουάλη, ίδρυσε ένα άλλο μοναστήρι στο Πέτερικ και ένα ερημητήριο στο Μπόντμιν, όπου εκεί συναντήθηκε με τον Όσιο Γορανό (τιμάται 7 Απριλίου).


Ο Όσιος Πετρόκιος κοιμήθηκε με ειρήνη, το 564 μ.Χ., και το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στην πόλη Πάντστοου και μετακομίσθηκε στο ναό του Μπόντμιν.

Οι Όσιοι Πατέρες Κρουϊδανός, Δαγανός και Μεδανός κατάγονταν από την Ιρλανδία και έζησαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ήταν μαθητές του Αγίου Πετροκίου και κοιμήθηκαν με ειρήνη.

Επιπλέον στοιχεία.

Ο Άγιος Πετρόκιος (Petroc) είναι ένας Κέλτης  Άγιος του 6ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Ουαλία αλλά πρωτίστως διακόνησε τους Βρετανούς της Δουμνόνια η οποία περιελάμβανε τους σύγχρονους νομούς του Ντέβον, της Κορνουάλης, και κάποια μέρη του Σόμερσετ και του Ντόρσετ.

Είναι επίσης γνωστό πως διακόνησε τους ανθρώπους της Βρετάνης. Παλιές γενεαλογίες της Ουαλίας καταγράφουν πως ήταν γιος του Αγίου Κλαυδίου Κέρνιβ (τιμάται 3 Μαΐου), βασιλέως του Γκλιούϊσινγκ της Ουαλίας (τώρα η περιοχή ονομάζεται Γκλαμοργκάν) και υπάρχουν τοπικά αφιερώματα για αυτόν στην περιοχή Σεντ Πέτροκ (Saint Petroc) δίπλα στο Πέμπροκ (Pembroke) και Φέργουιγκ (Ferwig) κοντά στην περιοχή Κάρντιγκαν (Cardigan). Έδωσε επίσης το όνομα του στο Llanbedrog (Χλάνμπέντρογκ), ένα χωριό στην χερσόνησο Lleyn (Χλέυν). Σπούδασε στην Ιρλανδία (όπου ήταν δάσκαλος του Αγίου Κέβιν).

Αφού σπούδασε ξεκίνησε την αποστολή του στην Κορνουάλη, όπου ίδρυσε μοναστήρια στο (Πάντστοου) Padstow και στο Μπόντμιν (Bodmin). Το Πάντστοου, το οποίο έχει το όνομα του (Pedroc-stowe, δηλαδή ο τόπος του Petroc), φαίνεται πως ήταν η βάση του για κάποιον καιρό.

Υπάρχουν πολλά ακόμη αφιερώματα στον άγιο σε περιοχές της Κορνουάλης και λέγεται πως οδήγησε στην πίστη τον βασιλιά της, τον Κωνσταντίνο της Δουμνόνια.

Μία ιστορία λέει πως μετά από 30 χρόνια πήγε για προσκύνημα στη Ρώμη μέσω της Βρετάνης. Όταν επέστρεψε, ο Άγιος Πετρόκιος πέρασε από το Ντέβον, όπου παλαιές αφιερώσεις σε αυτόν συναντώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Πιθανόν 17 αφιερώματα. Στην Κορνουάλη υπάρχουν πέντε αφιερώσεις.

Οι τοποθεσίες των εκκλησιών που φέρουν το όνομα του, βρίσκονται σχεδόν πάντα δίπλα στην ακτή, γεγονός που μας υπενθυμίζει  πως τα ταξίδια αυτήν την εποχή γίνονταν κυρίως μέσω της θάλασσας. Οι βόρειες πόλεις του Ντέβον, του Πέτροκστόου (Petrockstow) και του Νιούτον (Newton) έχουν πάρει επίσης το όνομα τους από τον άγιο Πετρόκιο και η ανεπίσημη σημαία του Ντέβον είναι αφιερωμένη στον άγιο.

Άλλες ιστορίες για τον άγιο λένε πως ταξίδεψε για κάποιο προσκύνημα στις Ινδίες και πως εξημέρωνε λύκους. Σε αγιογραφίες ο άγιος συχνά παρουσιάζεται μαζί με ένα ελάφι.

Το 1177, τα λείψανα του κλάπηκαν από το Μπόντμιν και μεταφέρθηκαν στο αββαείο του Αγίου Μιν (Saint Meen). Παρόλα αυτά ο βασιλιάς Ερρίκος Β' τα επανέφερε, όμως χάθηκαν κατά την Αγγλική Μεταρρύθμιση. Παρόλα αυτά η όμορφη λειψανοθήκη, φτιαγμένη από ελεφαντόδοντο, σώθηκε και παρουσιάζεται και σήμερα για προσκύνημα.
Μαζί με τον άγιο Piran και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, θεωρείτε ένας μεγάλος άγιος της Κορνουάλης.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου