Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Αγία Κουπάια βασίλισσα της Βρετάνης. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιανουαρίου.

Αγία Κουπάια βασίλισσα της Βρετάνης. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιανουαρίου.


Η Αγία Κουπάια (Coupaïa, Koupaia, Koupaïa) ήταν κόρη των Αγίων βασιλέων Ευσεβίου (Eusebius) του Ομολογητού και της Αγία Λανδουέννης (Landouenn)  (τιμώνται 29 Οκτωβρίου), οι οποίοι την μεγάλωσαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Μετανάστευσε από τις Βρετανικές Νήσους στη Βρετάνη, στη Γαλλία περι το 500 μ.Χ. για να παντρευτεί το Άγιο βασιλέα Οέλ Α' (Hoël I), και να γίνει βασίλισσα της Αρμορικής στη Βρετάνη.

Το βασιλικό ζεύγος και όλοι οι αυλικοί, αναγκάστηκαν σε εξορία στην Αγγλία το 509 μ.Χ. όταν εισέβαλαν στη χώρα τους οι Φρίσιοι. Ο Άγιος βασιλέας Οέλ Α' ανέκτησε το βασίλειό του το 513 μ.Χ.


Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Κουπάια ήταν μητέρα επτά παιδιών,* συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Τούγδουαλ/Tugdual (τιμάται 30 Νοεμβρίου, της Αγίας Σηβ/Sève (τιμάται 23 Ιουλίου), του Αγίου Λεονόριου/Leonorious/Lunaire (τιμάται 1η Ιουλίου) και του Οέλ Β' (Hoël ΙΙ) βασιλέα της Βρετάνης.

Η Αγία Κουπάια, ο γιος της Άγιος Τούγδουαλ και η κόρη της Αγία Σηβ επέστρεψαν στην Αρμορική το 545 μ.Χ. μετά το θάνατο του Αγίου Βασιλέα Οέλ Α'.

Ο Άγιος Τούγδουαλ ίδρυσε το μοναστήρι της Τρεγκέ (Tréguier), και η Αγία Κουπάια πέρασε το υπόλοιπο της ζωής κοντά στην Ιερά Μονή όπου ζούσε σαν ερημίτισσα με πολύ προσευχή και αυστηρή νηστεία.

Ο τάφος της Αγίας Κουπάια

Η Αγία Κουπάια κοιμήθηκε οσιακά το 545 μ.Χ.

Η Αγία είναι γνωστή και ως Αγία Πομπηία (Pompaïa, Pompée, Pompey) και ως Αγία Ασπασία (Aspasia, Aspasie).

Η μνήμη της τιμάται στις 2 Ιανουαρίου, σε μερικούς συναξαριστές αναφέρεται η μνήμη της στις 26 Ιουλίου.

(*) Σύμφωνα με παραδόσεις, ορισμένους μελετητές και σε βίους του Αγίου βασιλέως Οέλ Α' αναφέρονται και άλλα παιδιά όπως ο Άγιος Αρμέλ/Armel (τιμάται 16 Αυγούστου), ο Άγιος Ντέρφελ/Derfel (τιμάται 5 Απριλίου), ο Άγιος Κριστίολος/Cristiolus (τιμάται 3 Νοεμβρίου), ο Άγιος Ρεστίτος/Rhystud, ο Άγιος Σουλιέν/Sulien (τιμάται 29 Ιουλίου), ο Άγιος Ντουίοα Dwywe (ή Dwywau) και ο Θεόδωρος ο Μεγάλος (Tewdwr Mawr) βασιλέας της Αρμορικής και της Κορνουάλης, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου