Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Άγιος Ιωάννης εκ Ματέρας. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουνίου.

Άγιος Ιωάννης εκ Ματέρας. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουνίου.


Γεννήθηκε το 1070 στη Ματέρα από οικογένεια ευγενών και ευσεβών γονέων. Όταν ήταν νέος, μετακόμισε στον Τάραντα όπου ζούσε ως δόκιμος μοναχός κοντά στους Έλληνες μοναχούς στο Νησί του Αγίου Πέτρου, μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση, αντάλλαξε τα πολυτελή ρούχα του με αυτά ενός ζητιάνου και στη συνέχεια έφυγε για το Τάραντα.

Καθοδηγούμενος από θεία αποκάλυψη, πήγε στην Καλαβρία και στη συνέχεια στη Σικελία, θέλοντας να ζήσει μια ζωή με μετάνοια και απόλυτης απομόνωσης. Αφού περιπλανήθηκε στη Σικελία, ξεκίνησε για την Απούλια, κάνοντας πρώτα μία στάση στη Τζινόζα, όπου αναδείχθηκε θερμός κήρυκας της Ορθόδοξης πίστης στην περιοχή, προσελκύοντας τον θαυμασμό πολλών, έτσι μερικοί εγκατέλειψαν την πλάνη των Λατίνων και θέλησαν να βαπτιστούν και να ακολουθήσουν το δρόμο της αληθείας της Ορθόδοξης πίστης. Κάποιοι τον κατήγγειλαν στον Λατίνο επίσκοπο ως αιρετικό. Με εντολή του φυλακίστηκε και τον απείλησαν με διάφορα βασανιστήρια, όμως ο Άγιος απελευθερώθηκε θαυματουργικά.

Όταν απελευθερώθηκε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή και κατέφυγε στην Καπούα όπου παρέμεινε για λίγο καιρό. Από την Καπούα, οδεύει προς τα βουνά της Ιρπίνια (σμερινό Αβελλίνο), όπου εκεί συναντά τον ερημίτη Άγιο Γουλιέλμο του Βερτσέλλι (τιμάται 25 Ιουνίου), όμως σύντομα αποχωρίζονται και ο Άγιος Ιωάννης αποφασίζει να πάει στην Παλαιστίνη. Ωστόσο, περνώντας από το Μπάρι κατανοεί ότι η αποστολή του σε αυτά τα μέρη δεν έχει τελειώσει. Μετά από μια μακρά περίοδο περιπλανήσεων μεταξύ Μπάρι και Γκαργκάνο, όπου ο Άγιος κήρυτε την Ορθοδοξία, σταμάτησε κοντά στο Πουλζάνο, όπου ίδρυσε μια μοναχική κοινότητα που σε λίγους μήνες αριθμούσε 50 μοναχούς.

Επίσης στην Απουλία, στη Φότζα, ίδρυσε ένα νέο μοναστήρι κοντά στην παλιά εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, όπου ήταν επικεφαλής για δέκα χρόνια.

Ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε ειρηνικά στο μοναστήρι του στις 20 Ιουνίου 1139. Τα ιερά του λείψανα φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή Πουλζάνο και μεταφέρθηκαν στη Ματέρα το 1830, όπου φυλάσσονται στον Καθεδρικό Ναό της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου