Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Αγία Παρθενομάρτυς Ευφρασία της Χάκα Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Ευφρασία της Χάκα Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.


Η Αγία Ευφρασία (Eurosia ή Orosia) είναι η πολιούχος Αγία της Χάκα (Jaca), μια πόλη στην επαρχία Ουέσκα (Huesca) της βορειοανατολικής Ισπανίας, στα Πυρηναία. Η παράδοση αναφέρει ότι γεννήθηκε στη Μπαγιόν (Bayonne) ή στη Βοημία και πέθανε το 714, αφού μαρτύρησε από τους Μαυριτανούς στη Χάκα.

Υπάρχουν δύο παραδόσεις σχετικά με το βίο της. Η μία παράδοση αναφέρει ότι ήταν ευγενής και οι γονείς της την υποσχέθηκαν σε έναν Μαυριτανό προκειμένου να την παντρευτεί. Η Αγία Ευφρασία δραπέτευσε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Δυστυχώς, ο καπνός από τη φωτιά που είχε ανάψει πρόδοσε την θέση της και οδήγησε στη σύλληψή της. Την έσυραν από τη σπηλιά από τα μαλλιά και αφού την βασάνισαν την σκότωσαν.


Η δεύτερη παράδοση υποστηρίζει ότι γεννήθηκε στην δουκική οικογένεια της Βοημίας το 864 και ονομαζόταν Ντομπροσλάβα (Dobroslava). Όταν έμεινε ορφανή, η Ντομπροσλάβα υιοθετήθηκε από τον διάδοχο δούκα, Μποζιβόι Α' της Βοημίας. Η σύζυγος του Μποζιβόι ήταν η Άγία Λουντμίλα (τιμάται 16 Σεπτεμβρίου), η οποία μετέστρεψε τη θετή της κόρη στη χριστιανική πίστη. Η Ντομπροσλάβα βαπτίστηκε και πήρε το όνομα Ευφρασία.

Ο Μποζιβόι στην αρχή ήταν παγανιστής όμως έγινε χριστιανός την εποχή που οι δύο μεγάλοι Ιεραπόστολοι των Σλάβων, Μεθόδιος και Κύριλλος βρίσκονταν στην Τσεχία (τιμώνται 11 Μαΐου). Το 880, ο Μεθόδιος διατάχθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Η' να βρει μία άξια σύζυγο για τον γιο του βασιλιά της Παμπλόνα, πρίγκιπα Φορτούν Γκαρθές, ο οποίος ήταν κληρονόμος του θρόνου της Αραγωνίας και της Ναβάρρα, και θα ήταν κρίσιμος παράγοντας στον αγώνα κατά των Μαυριτανών στην Ισπανία.

Η Ευφρασία, δεκαέξι ετών τότε, θεωρήθηκε ιδανική νύφη και μεταφέρθηκε στην Ισπανία το 880. Καθώς διέσχιζε τα Πυρηναία, σχεδίαζε να συναντήσει τον μελλοντικό σύζυγό της στην Χάκα. Ωστόσο, αυτή η περιοχή είχε γίνει ζώνη πολέμου. Ένας μαυριτανός πολέμαρχος ονόματι Άμπεν Λούπο σχεδίαζε να αρπάξει την Ευφρασία για τον εαυτό του και επιτέθηκε. Χάρη στη γενναιότητα της συνοδείας της Αγίας Ευφρασίας, η νεαρή νύφη κατάφερε να ξεφύγει μέσα στα βουνά, η Αγία όμως κυνηγήθηκε και τελικά αιχμαλωτίστηκε. Η Αγία Ευφρασία προσευχήθηκε και ένας κεραυνός χτύπησε το έδαφος κοντά στους διώκτες της. Παρ'όλα αυτά οι βασανιστές της κατάφεραν και της έκοψαν τα άκρα και τελικά την αποκεφάλισαν. Μόλις η τιμία κεφαλή της έπεσε στο έδαφος, ξέσπασε τρομακτική καταιγίδα όπου έτρεψε σε φυγή τους μαυριτανούς.

Τα ιερά της λείψανα ανακαλύφθηκαν από έναν βοσκό ύστερα από όραμα. Η αγία κάρα της Αγίας φυλάσσεται στον ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στην Αγία και τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Χάκα από τον βασιλιά Σάντσο Ραμίρεθ της Αραγωνίας.

Η Αγία Ευφρασία είναι προστάτιδα όσων δέχονται δαιμονικές επιρροές αλλά και των δαιμονισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου