Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Άγιος Γοχάρδος Επίσκοπος Νάντης Γαλλίας και οι συν αυτώ. Ημέρα Μνήμης: 24 Ιουνίου.

Άγιος Γοχάρδος Επίσκοπος Νάντης Γαλλίας και οι συν αυτώ. Ημέρα Μνήμης: 24 Ιουνίου.


Ό Άγιος Γοχάρδος γεννήθηκε τον 9ο αιώνα στην Ανζέ και ήταν επίσκοπος της Νάντης της Γαλλίας και άρχοντας του Μπλαίν.

Ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας του το 843 μ.Χ., όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ Φράγκων και Βρετανών στη Μάχη του Μπλαίν. Ο Άγιος Γοχάρδος όχι μόνο έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες αυτών των συγκρούσεων μεταξύ των Φράγκων και των Βρετανών, αλλά υπέστη και τις πιο τρομερές επιθέσεις από τις σκανδιναβικές χώρες που είχαν ήδη καταστρέψει τη βόρεια Γαλλία.

Οι Νορμανδοί στάθηκαν μπροστά στην πόλη της Νάντης, ένα μήνα μετά την ήττα του Μπλαίν ανήμερα της εορτής του Γενέσιου του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στις 24 Ιουνίου. Ο Άγιος Γοχάρδος τελούσε τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος πιστών όταν οι Νορμανδοί εισέβαλαν στην εκκλησία, αποκεφάλισαν τον Άγιο και σφάγιασαν το εκκλησίασμα.

Η παράδοση αναφέρει έχει ότι ο αποκεφαλισμένος Επίσκοπος σήκωσε το κεφάλι του, και περπάτησε προς το Λίγηρα, όπου μια βάρκα τον μετέφερς στην Ανζέ. Το σώμα του θάφτηκε στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Ανζέ, την πόλη όπου γεννήθηκε.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι Νορμανδοί ανέβηκαν ξανά στο Λίγηρα και αυτή τη φορά έκαψαν την πόλη. Για πάνω από εκατό χρόνια, λεηλατούσαν την περιοχή και συνέχισαν να καταστρέφουν τη χώρα. Ήταν μια τόσο τρομερή μάστιγα που η Εκκλησία της Νάντης είχε προσθέσει στη Θεία Λειτουργία την ευχή ... "ελευθέρωσέ μας Κύριε από την οργή των Νορμανδών...." Μόλις το 939 μ.Χ. ο Alain Barbe-Torte έδιωξε τους Νορμανδούς από η χώρα και έφερε την ειρήνη.

Το ένα κλίτος του Καθεδρικού Ναού της Νάντης είναι αφιερωμένο σε αυτόν και εκεί φυλάσσονται τα ιερά του λείψανα τα οποία μετεκομίσθησαν από την Ανζέ. Επίσης ένα παρεκκλήσι στον ίδιο Καθεδρικό είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου