Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Άγιος Αδαλβέρτος ο Αρχιδιάκονος, ο εν Ολλανδία. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.

Άγιος Αδαλβέρτος ο Αρχιδιάκονος, ο εν Ολλανδία. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.


Ο Άγιος Αδαλβέρτος (Adalbert) ήταν αγγλοσάξονας από το βασίλειο της Νορθουμβρίας. Ήταν ιεραπόστολος και ένας από τους ακόλουθους του Αγίου Ουϊλλιβρόρδου ή Βίλλιμπρορντ (Willibrord) Επισκοπόυ Ουτρέχτης (τιμάται 7 Νοεμβρίου), που βοήθησε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Ολλανδία και στη Φρισία (ή Φριζία).

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλά για το βίο του Αγίου Αδαλβέρτου. Πιθανολογείται ότι ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας της Νορθουμβρίας. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πρώτα δέχθηκε το Αγγελικό Σχήμα στο Ραθ Μέλσιγκι (Rath Melsigi ) και είχε σπουδάσει στην Ιρλανδία με τον Άγιο Εγκμπερτ (Egbert) του εν Λιντισφαὶρν (τιμάται 24 Απριλίου). Στη συνέχεια, περί το 690, ακολούθησε τον Άγιο Ουϊλλιβρόρδο, ο οποίος ήταν επίσης στο Ραθ Μέλσιγκι, για να τον βοηθήσει στο πεδίο της αποστολής στη Φρισία, όπου συνδέθηκε ιδιαίτερα με το Έγκμοντ (Egmond). Χειροτονήθηκε αρχιδιάκονος της πρόσφατα ιδρυθείσας Επισκοπής της Ουτρέχτης και κοιμήθηκε ειρηνικά στο Έγκμοντ περίπου το 740 μ.Χ.

Τάφηκε εκεί και αμέσως πολλά θαύματα αναφέρθηκαν στον τάφο του, πάνω στον οποίο χτίστηκε μια εκκλησία.

Διακόσια χρόνια αργότερα, μετά την κοίμηση του Αγίου, ένα μεγάλο μοναστήρι ιδρύθηκε κοντά στην εκκλησία από τον Ντιρκ/Ντίντεριχ Α' Κόμη της Φρισίας, του πρώτου στη χώρα. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Αδαλβέρτου μετεκομίσθησαν στο νεόκτιστο μοναστήρι. Μετά τη Μεταρρύθμιση και την καταστροφή της μονής, διατηρήθηκαν στο Χάαρλεμ (Haarlem). Το μοναστήρι ιδρύθηκε ξανά το 1923, και τα ιερά λείψανα επέστρεψαν εκεί το 1984. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου