Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Αγία Μπουριάνα εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.

Αγία Μπουριάνα εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.


Η Αγία Μπουριάνα (Saint Buriana) ήταν ιρλανδή πριγκίπισσα που ταξίδεψε στην Κορνουάλη με τον Άγιο Πίραν/Piran (τιμάται 5 Μαρτίου) κατά τη διάρκεια του κύματος μαζικής μετανάστευσης Ιρλανδών ιεραποστόλων. Συνδέεται με τον βασιλιά Gerren της Δουμνόνια και λέγεται ότι είχε θεραπεύσει τον γιο του από παράλυση. Εξαιτίας του χαρίσματος της θαυματουργιας, ο βασιλιάς Gerren την απήγαγε και η απελευθέρωσή της επιτυγχάνθηκε μόνο μετά την παρέμβαση του Αγίου Πίραν.


Ωστόσο, ο βασιλιάς Gerren επέμενε σε φαινομενικά αδύνατους όρους για την απελευθέρωση της Αγίας. Η Αγία Μπουριάνα θα απελευθερωνόταν μόνο ότανν ο βασιλιάς ξυπνούσε από το κελάηδημα ενός κούκου που θα αντηχούσε σε ένα χιονισμένο τοπίο. Παρά το γεγονός ότι οι δύο όροι ήταν σαφώς ασυμβίβαστοι, δεδομένου ότι δεν ήταν χειμώνας αλλά κακ ο κούκος δεν ζει σε χειμωνιάτικο τοπίο, ο Άγιος Πίραν προσευχήθηκε όλη τη νύχτα για την εκπλήρωσή τους. Ω του θαύματος! χιόνι έπεσε το βράδυ και, το πρωί, ο Βασιλιάς Γκέρεν ξύπνησε από το κελάηδημα ενός κούκου. Τόσο εντυπωσιασμένος ήταν από τα θαυμαστά αυτά γεγονότα ώστε απελευθέρωσε άμεσα την Αγία Μπουριάνα.

Όχι όμως πολύ αργότερα, ο βασιλιάς Γκέρεν προσπάθησε να αιχμαλωτήσει ξανά την Αγία Μπουριάνα και λέγεται ότι έπεσε νεκρή τη στιγμή που το πέτυχε. Θάφτηκε στο παρεκκλήσι δίπλα στο ερημητήριό του Αγίου στο St. Buryan της Κορνουάλης, όπου βρίσκεται η σημερινή ενοριακή εκκλησία.

Η μνήμη της τιμάται την 1η Μαΐου, αλλά κατά καιρούς δίνεται στις 29 Μαΐου λόγω εσφαλμένης αναγνώρισης με την Αγία Μπρουϊνεχ (Saint Bruinech), κόρη του βασιλιά Κρίμθαν του Μύνστερ (Crimthan of Munster) και θετή αδελφή του Αγίου Κίαραν του Σάιγκερ, Μύνστερ Ιρλανδίας (τιμάται 5 Μαρτίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου