Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Άγιος Μπέρταμ (Bertram), Βασιλιάς της Μερκίας (Mercia) και Ερημίτης. Ημέρα Μνήμης: 10 Αυγούστου.

Άγιος Μπέρταμ (Bertram), Βασιλιάς της Μερκίας (Mercia) και Ερημίτης. Ημέρα Μνήμης: 10 Αυγούστου.


Ο Άγιος Μπέρταμ ήταν βασιλιάς της Μερκία κάπου μέσα στον 8ο αιώνα. Λέγεται ότι ταξίδεψε στην Ιρλανδία νοιώθοντας πως είχε μια θρησκευτική κλήση. Παρόλα αυτά, μόλις έφτασε στην Ιρλανδία ερωτεύτηκε  και κλέφτηκε με μια όμορφη πριγκίπισσα την οποία έφερε στην Μερκία μαζί του. Εκείνη έμεινε μαζί του έγκυος εκείνη την περίοδο. Έζησαν μια νομαδική ζωή με το μωρό να έχει γεννηθεί στην προστασία του δάσους δίπλα στο σημερινό Στάφορντ (Stafford). Δυστυχώς, όταν ο Άγιος Μπερταμ έλειπε μια ημέρα για να κυνηγήσει προκειμένου να βρει φαγητό, λύκοι επιτέθηκαν στην κατασκήνωση τους και σκότωσαν την αγαπημένη του σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους.

Ξεπερνώντας την θλίψη του, στράφηκε και πάλι στο Θεό. Απαρνούμενος την βασιλική κληρονομιά του αναζήτησε μια ζωή προσευχής. Είναι καταγεγραμμένο πως πολλοί παγανιστές από την περιοχή έγιναν Χριστιανοί με το παράδειγμα που έδωσε μέσα από τη νέα του ζωή.


Χωρίς να αποκαλύψει την βασιλική του διαδοχή, μεταμφιεσμένος, ο Άγιος Μπερταμ προσέγγισε την βασιλική αυλή της Μερκία, ζητώντας γη, και του δόθηκε κοντά στο σημερινό Στάφορντ όπου μπόρεσε να χτίσει ένα ερημητήριο.

Το ίδιο διάστημα, ένας νέος βασιλιάς ανέβηκε στο θρόνο της Μερκία αλλά, καθώς δεν ήταν θρησκευόμενος άνθρωπος, ζήτησε να του δοθεί πίσω η γη στην οποία βρισκόταν το ερημητήριο. Αποφασίστηκε να λήξει το θέμα με μονομαχία. Ο Άγιος Μπερταμ, δεν ήθελε να εμπλακεί σε μία μάχη καθώς ήταν θρησκευόμενος και ειρηνικός άνθρωπος. Προσευχήθηκε να έρθει κάποιος να πολεμήσει για το ερημητήριο. Προς έκπληξη του ένας νάνος ήρθε και προσφέρθηκε στον Άγιο να πολεμήσει για το ερημητήριο, θυμούμενος την ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ  πρόθυμα αποδέχτηκε την προσφορά του νάνου. Και όντος κατάφερε να κρατήσει τη γη για το ερημητήριο του.

Ο τάφος του Αγίου στην Εκκλησία του Ιλάμ

Λέγεται και μια άλλη ιστορία για τον Άγιο Μπερταμ. Όταν αφιέρωσε τη ζωή του στο Χριστό, κυνηγήθηκε από τον Διάβολο ο οποίος προσπάθησε να δελεάσει τον Άγιο προκειμένου να μετατρέψει μερικές πέτρες σε ψωμί.  Αντί αυτού, ο Άγιος προσευχήθηκε ώστε κάποια κομμάτια ψωμιού να γίνουν πέτρες. Το 1516, λέγεται πως αυτές οι πέτρες μπορούσαν να βρεθούν στην εκκλησία στο Μπαρτόμελι (Bartomely), δίπλα στο Όντλει (Audley) στο σημερινό Τσεσάιρ (Cheshire).

Το πηγάδι του Αγίου 

Έγινε γνωστός στην περιοχή σαν ένας σοφός και Άγιος άνθρωπος και πολλοί τον  αναζητούσαν για να λάβουν πνευματικές συμβουλές. Όπως γίνεται με τους περισσότερους Αγίους, ήταν συχνά περιτριγυρισμένος από ανθρώπους και θέλοντας να ξεκουράσει την ψυχή του, αναζήτησε την ερημική ζωή σε ένα σπήλαιο δίπλα στο σημερινό χωριό του Ιλάμ (Ilam) στο Στάφορντσαϊρ (Staffordshire) όπου έζησε μέχρι το θάνατο του.

Ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία του Ιλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου