Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Οσιομάρτυς Μάγνος, Επίσκοπος Ανάννι (Agnani). Ημέρα Μνήμης: 19 Αυγούστου.

Άγιος Οσιομάρτυς Μάγνος, Επίσκοπος Ανάννι (Agnani). Ημέρα Μνήμης: 19 Αυγούστου.


Σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε στο Τράνι τον 2ο αιώνα, γιος ενός άνδρα που ονόματι Απολλώνιος. Έγινε βοσκός σε νεαρή ηλικία για να στηρίξει την οικογένειά του. Ειχε ένα μικρό κοπάδι προβάτων και έδινε τα κέρδη του στους φτωχούς. Αυτός και ο πατέρας του βαφτίστηκαν από τον επίσκοπο Ρεντέμτο του Τράνι.

Όταν ο επίσκοπος Ρεντέμτος πέθανε, ο Άγιος Μάγνος ανακηρύχθηκε επίσκοπος Τράνι από το λαό και τους τοπικούς κληρικούς. Ως επίσκοπος, ο Άγιος Μάγνος εργάστηκε για να εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός στο Φόντι, Ακουίνο και Ανάννι. Στο Ανάννι, βάφτισε μια νεαρή γυναίκα ονόματι Σεκουνδίνα* (τιμάται 15 Ιανουαρίου), η οποία αργότερα μαρτύρησε για την χριστιανική της πίστη.

Ο Άγιος Μάγνος έφυγε στη Ρώμη για να ξεφύγει από τους διωγμούς των Χριστιανών που είχε εξαπολύσει ένας διοικητής με το όνομα Ταρκύνιος. Μετά από λίγο καιρό, ο Άγιος Μάγνος επέστρεψε σπίτι, προσπαθώντας να παραμενει κρυμμένος σε όλη την πορεία, ωστώσο, οι στρατιώτες τον ανακάλυψαν σε μια σπηλιά κοντά στο Φόντι και τον αποκεφάλισαν κοντά στη Φαμπρατέρια Λέτους, στο Λάτιο.

Τον 9ο αιώνα, τα ιερά λείψανά του μεταφέρθηκαν από το Φόντι στο Βερόλι από κάποιον Πλάτωνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας μουσουλμάνος ηγεμόνας με το όνομα Μούσα μετέτρεψε την εκκλησία του Αγίου Μάγνου σε στάβλο. Όταν τα άλογα που τοποθετήθηκαν στο στάβλο άρχισαν να πεθαίνουν, ο Μούσα φοβήθηκε και πούλησε τα ιερά λείψανα στους πολίτες της Ανάννι. Τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Ανάννις παρουσία του Επίσκοπο Ζαχαρία. Ο Άγιος Μάγνος ανακηρύχθηκε αργότερα πολιούχος της Ανάννις.

Ο Άγιος Μάγνος δεν πρέπει να συγχέεται με τον Άγιο Μάρτυρα Μάγνο του Κούνεο, ο οποίος ήταν μέλος της Θηβαϊκής Λεγεώνας και τιμάται την ίδια μέρα.

* Η Αγία Μάρτυς Σεκουνδίνα δέχθηκε το ιερό βάπτισαμ από τον Άγιο Μάγνο, Επίσκοπο Ανάννι και αργότερα συνελήφθη κατά τη διάρκει των διωγμών που είχε εξαπολύση ο Δέκιος και μαρτύρησε για την χριστιανική της πίστη αφού την μαστίγωσαν μέχρι θανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου