Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Υγίνος Επίσκοπος Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 11 Ιανουαρίου.

Άγιος Υγίνος Επίσκοπος Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 11 Ιανουαρίου.


Ο Άγιος Υγίνος ήταν επίσκοπος Ρώμης από περίπου το 136 ή το 138 μέχρι περίπου το 140 ή το 142. Η παράδοση αναφέρει ότι κατά την θητεία του καθόρισε τα διάφορα προνόμια του κλήρου και καθόρισε τις βαθμίδες της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ο Άγιος Υγίνος ήταν Έλληνας γεννημένος στην Αθήνα και προηγουμένως ήταν φιλόσοφος.

Ο Άγιος Ειρηναίος Επίσκοπος Λουγδούνου (Λυών) αναφέρει ότι ο Γνωστικιστής Βαλεντίνος ήλθε στη Ρώμη την εποχή του Αγίου Υγίνου, παραμένοντας εκεί μέχρις ότου ο Ανίκητος έγινε επίσκοπος Ρώμης (τιμάται 17 Απριλίου) (Against Heresies, III, iii). Ο Κέρδων, ένας άλλος Γνωστικιστής και προκάτοχος του Μαρκίωνα, επίσης έζησε στη Ρώμη την περίοδο εξουσίας του Υγίνου, εξομολογούμενος τα λάθη του και αποκηρύσσοντας επέτυχε να κερδίσει την επανεισδοχή στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά τελικά ξαναγύρισε στις αιρέσεις και εξοβελίσθηκε από την Εκκλησία.

Οι πηγές επίσης αναφέρουν ότι αυτός ο Άγιος Υγίνος οργάνωσε την ιεραρχία και εγκαθίδρυσε την τάξη της εκκλησιαστικής προτεραιότητας (λατινικά:Hic clerum composuit et distribuit gradus). Αυτή η γενική παρατήρηση επίσης επανεμφανίζεται στην βιογραφία του Πάπα Ορμίσδα (τιμάται 6 Αυγούστου).

Οι αρχαίες πηγές δεν περιέχουν πληροφορίες ότι πέθανε ως μάρτυρας. Μετά τον θάνατό του τάφηκε στον Βατικανό Λόφο, κοντά στον τάφο του Άγιου Πέτρου. Η εορτή του είναι στις 11 Ιανουαρίου.

Τρία γράμαμτα που αποδίδονται σε εκείνον σώζονται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου