Άγιος Λεύκιος, πρώτος Επίσκοπος Μπρίντιζι. Ημέρα Μνήμης: 11 Ιανουαρίου.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για την νεανική ζωή του Αγίου Λεύκιου, αν και πιστεύεται ότι γεννήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, από τον Ευδέσιο και την Ευφροδισία και του δόθηκε το όνομα Ευπρέσιος κατά τη γέννηση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο νεαρός Ευπρέσιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εκεί μορφώθηκε και εκπαιδεύτηκε. Μετά το θάνατο της μητέρας του σε ηλικία 10 ετών, εισήλθε στη μοναστική ζωή μαζί με τον πατέρα του. Ένα θεϊκό όραμα ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον οδήγησε να αλλάξει το όνομά του από Ευπρέσιος σε Λεύκιος.
Έχοντας ήδη χειροτονηθεί επίσκοπος, ο Άγιος Λεύκιος θέλησε να αναλάβει ένα ιεραποστολικό ταξιδι στο Μπρίντιζι, για να απελευθερώσει τους παγανιστές εκεί από την ειδωλολατρεία και τις διάφορες παρεεμηνεύσεις του Χριστιανισμού. Ο Άγιος Λεύκιος εγκατέλειψε την Αλεξάνδρεια για το Μπρίντιζι, το οποίο ήταν τότε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, στο σημερινό νότιο τμήμα της Ιταλίας, μαζί με τον Ευσέβιο, τον Διονύσιο και άλλους πέντε μαθητές του.
Ο Άγιος έφτασε πρώτα στην Απούλια σε μία περίοδο όπου η περιοχή μαστιζόταν από πολύχρονη ξηρασία. Εκεί ο Άγιος Λεύκιος τέλεσαι ένα μεγάλο θαύμα που οδήγησε τους κατοίκους της πόλης να ασπαστούν τον Χριστιανισμό. Ο Άγιος τους είπε ότι αν πιστέψουν το μήνυμα του Ευαγγελίου οι ουρανοί θα ανοίξουν και βροχή θα πέσει ξανά στην πόλη τους. Μετά το κήρυγμα του Αγίου οι κάτοικοι πίστεψαν στον Χριστο και η ξηρασία έπαψε. Όλοι τότε πίστεψαν στον Χριστό και ζήτησαν να βαπτίστουν.
Αργότερα ο Άγιος πήγε στο Μπρίντιζι όπου εκεί με το κήρυγμά του και με τα πολλά θαύματα που ετέλεσε ελευθέεωσε την πόλη από την ειδωλολατρεία. Έχτισε δύο ιερούς ναούς αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο και στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και έθεσε τις βάσεις για την ίδρυση της επισκοπής του Μπρίντιζι όπου έγινε πρώτος επίσκοπος. Δυστυχώς η πληροφορίες για την μετέπειτα ζωή του δεν μας είναι γνωστό, όμως κάποιες μαρτυρίες θέλουν τον Άγιο να έχει υποστεί μαρτύριο.
Τα ιερά λείψανά του παρέμειναν στο Μπρίντιζι μέχρι την εισβολή των Λομβαρδών το 768, όπου και μεταφέρθηκαν στο Τράνι πρωτεύουσα τότε του Δουκάτου του Μπενεβέντο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου