Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Αγίες Λιμπεράτα και Φαυστίνα του Κόμο. Ημέρα Μνήμης: 19 Ιανουαρίου.

Αγίες Λιμπεράτα και Φαυστίνα του Κόμο. Ημέρα Μνήμης: 19 Ιανουαρίου.


Οι Αγίες Λιμπεράτα και Φαυστίνα ήταν αδελφές και προερχόντουσαν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια της Ιταλίας. Ζούσαν σε ένα κάστρο - φρούριο στην Επαρχία της Πιατσέντσα. Η μητέρα τους πέθανε όταν οι Αγίες ήταν πολύ μικρές, και τέθηκαν υπό τη φροντίδα τροφού. Ο πατέρας τους προσπάθησε να τις παντρέψει, όμως μετά από όραμα οι δύο Αγίες ακολούθησαν θρησκευτική ζωή, εγκατέλειψαν το σπίτι τους και ζούσαν ως ερημήτριες.


Αργότερα μετακόμισαν στο Κόμο της Ιταλίας όπου δέχθηκαν το μέγα και άγιο μοχαχικό σχήμα. Ίδρυσαν το μοναστήρι της Αγίας Μαργαρίτας το οποίο είχε ενεργή παρουσία για πάνω από 1.000 χρόνια.


Στο Κόμο οι αδελφές συναντήθηκαν με μια γυναίκα που πέθαινε πάνω στο σταυρό, έχοντας σταυρωθεί από τον σύζυγό της για άγνωστους λόγους. Οι Αγίες την κατέβασαν από το σταυρό και θεράπευσαν τις πληγές της θαυματουργικά με τις προσευχές τους.

Επίσης οι Αγίες σταμάτησαν με τη δύναμη της προσευχής τους μία μεγάλη και καταστροφική πλημμύρα στην κοιλάδα Καμόνικα στις κεντρικές Άλπεις, ανατολικά της Λομβαρδίας στην Ιταλία.


Οι δύο Αγίες κοιμήθηκαν οσιακά το 580 μ.Χ και τα ιερά τους λείψανα βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό του Κόμο.


Πολλές φορές η Αγία Λιμπεράτα αγιογραφείται έχοντας στην αγκαλιά της δύο βρέφη όπου παραδοσιακά είναι οι Άγιοθ Βιτάλιος και Βαλέρια, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι δύο Αγίες γνώρισαν όταν ήταν ακόμα βρέφη.

Σε μερικά ημερολόγια η μνήμη τους αναφέρεται στις 18 Ιανουαρίου και σε κάποια άλλα στις 16 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου