Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Αγίες Θέκλα και Ιουστίνα εν Λεοντίνους της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 10 Ιανουαρίου.

Αγίες Θέκλα και Ιουστίνα εν Λεοντίνους της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 10 Ιανουαρίου.


Οι Αγίες Θέκλα και Ιουστίνα συνδέονται με το βίο και το μαρτύριο των Αγίων Αλφειού, Κυπρίνου (ή Κύριλλου ή Κυρίνου ή Κυπριανού) και Φιλάδελφου των Αυταδέλφων. Η Αγία Θέκλα γεννήθηκε σε πλούσια και ευγενική οικογένεια τον 3ο αιώνα, καταγόταν από τους Λεοντίνους, ήταν κόρη της Αγίας Μάρτυρος Ισιδώρας και αδελφή του Αγίου Μάρτυρος Αλεξάνδρου και συγγενής με την Αγία Ιουστίνα.


Η Αγία Θέκλα υπέφερε χρόνια από παράλυση και όταν πληροφορήθηκε την άφιξη των τριών Αγίων Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλάδελφου, οι οποίοι επιτελούσαν πολλά θαύματα στο όνομα του Ιησού Χριστού, τους κάλεσε να την επισκεφθούν προκειμένου να τους γνωρίσει. Οι Άγιοι πήγαν στην οικεία της Αγίας και αφού συνομίλησαν προσευχήθηκαν για την θεραπεία της. Εκείνο το βράδυ η Αγία Θέκλα είδε σε όραμα τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα ο οποίος αφού την σταύρωσε την διαβεβαίωσε ότι θα γίνει καλά χάρις στην μεσολάβηση των τριών Αγίων.

Όταν οι τρεις Άγιοι συνελήφθηκαν από τον Ανηγγελίωνα επί αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και απεστάλησαν δέσμιοι στη Ρώμη. Από εκεί, μετά την πρώτη ανάκριση, μεταφέρθηκαν στους Ποτιόλους προς τον ηγεμόνα Διομήδη, αυτός δε τους παρέπεμψε στον άρχοντα της Σικελίας Τέρτυλλο, η Αγία Θέκλα μαζί με την Αγία Ιουστίνα, πλήρωναν τους φρουρούς προκειμένου να τους επιτρέπουν να επισκέπτονται τους Αγίους και να τους δίνουν τρόφιμα και νερό και να τους στηρίζουν στα μαρτύριά τους.

Ο Τέρτυλλος, αφού δεν μπόρεσε να τους μεταπείσει, τους καταδίκασε σε θάνατο. Τον μεν Αλφειό αποκεφάλισαν, αφού του απέκοψαν τη γλώσσα, τον δε Φιλάδελφο κατέκαψαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα, ενώ τον Κυπρίνο τηγάνισαν μέσα σε τεράστιο τηγάνι. Μετά το μαρτυρικό θάνατο των Αγίων, οι Αγίες Θέκλα και Ιουστίνα αγόρασαν τα ιερά λείψανά τους και τα έθαψαν με τις αρμόζουσες τιμές.

Μετά το τέλος των διωγμών η Αγίες Θέκλα και Ιουστίνα έχτισαν ιερό ναό πάνω στους τάφους των τριών Μαρτύρων και σιγά σιγά αφιέρωσαν τον εαυτό τους στην οργάνωση της εκκλησίας, ιδρύοντας στην περιοχή την επισκοπή των Λεοντίνων με πρώτο επίσκοπο τον Νεόφυτο.

Η Αγία Θέκλα κοιμήθηκε οσιακά στις 10 Ιανουαρίου το 264 και η Αγία Ιουστίνα στις 10 Ιανουαρίου το 262.

Σημείωση: Οι Άγιοι Μάρτυρες Αλφειός, Κυπρίνος (ή Kύριλλος ή Κυρίνος ή Κυπριανός) και Φιλάδελφος ήταν αδελφοί, υιοί του άρχοντα Πρεφεκτών Βιταλίου και κατάγονταν από την χώρα των Βασκάνων της Νότιας Ιταλίας. Αφού διδάχθηκαν την ορθόδοξη πίστη και βαπτίσθηκαν από κάποιον Όσιο άνδρα που ονομαζόταν Ονήσιμος, κήρυτταν τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου