Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Μάρτυς Αρτεμάς ο εν Ποτιόλους της Καμπανίας αθλήσαντος. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιανουαρίου.

Άγιος Μάρτυς Αρτεμάς ο εν Ποτιόλους της Καμπανίας αθλήσαντος. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιανουαρίου.


Η παράδοση αναφέρει ότι μαρτύρησε από τους ειδωλολάτρες συμμαθητές του σχολείου τρυπώντας όλο του το σώμα χρησιμοποιώντας τις μεταλλικές πενες τους.

Λίγες δεκαετίες πριν ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιανουάριος, επίσκοπος του Μπενεβέντο και πολιούχος της Νάπολης (τιμάται 21 Απριλίου), υπέστη μαρτύριο στους Ποτιόλους (Ποτσουόλι/Pozzuoli), σε αυτή την πόλη στα δυτικά της Νάπολης, ένα αρχαίο ελληνικό κέντρο και έπειτα ένα ρωμαϊκό λιμάνι. Εκεί γεννήθηκε ο νεαρός Μάρτυς Αρτεμάς και έζησε τη σύντομη ζωή του τον τρίτο αιώνα. 
Γεννήθηκε από ευγενείς γονείς και ξεκίνησε τις λογοτεχνικές και φιλολογικές σπουδές του, διακρίθηκε για το ταλέντο του και την οξυδέρκειά του σε τέτοιο βαθμό που ο καθηγητής του, τον όρισε επικεφαλής των φοιτητών και συνεργάτη του.

Ο νεαρός Αρτεμάς ήταν χριστιανός και εκμεταλλεύτηκε τη θέση που του είχε δοθεί μεταξύ των μαθητών, προκειμένου να μιλήσει για τον Χριστιανισμό και να φέρει πολλούς κοντά στο Χριστό. Κατηγορήθηκε για προσηλυτισμό και στη συνέχεια καταγγέλθηκε στον καθηγητή του. Ο καθηγητής τον υποστήριξε με σθένος για το δικαίωμά του να υπερασπίζεται την πίστη του, παραπέμφθηκε στον νομάρχη της πόλης.

Η συνέπεια ήταν, σε εκείνους τους χρόνους των διώξεων, η θανατική ποινή. Η ποινή εκτελέστηκε από τους δικούς του συμμαθητές, αφού τρύπησαν με τις μεταλλικές τους πένες το σώμα του Αγίου Μάρτυρος. Το μαρτύριο έλαβε χώρα στις 25 Ιανουαρίου χωρίς να μας είναι γνωστό ποια χρονιά, αλλά κάπου μεταξύ του τέλους του τρίτου αιώνα και στις αρχές του τέταρτου αιώνα. Το σώμα του θάφτηκε στους Ποτιόυλους.

Η μνήμη του τιμάται στις 25 Ιανουαρίου.

Σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου Αρτεμά κοσμούσαν τον τρούλο της του Ιερού Ναού του Αγίου Πρίσκου στην Κάπουα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου