Άγιος Μάρτυς Ποθητός εν Σαρδηνία. Ημέρα Μνήμης: 14 Ιανουαρίου.
Ο Άγιος Μάρτυς Ποθητός γεννήθηκε στη Σαρδηνία και έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αντωνίνου Πίου (138 - 161). Έχοντας εξοικειωθεί με την χριστιανική διδασκαλία, ο νεαρός Ποθητός πίστευσε στο Χριστό και δέχθηκε το ιερό βάπτισμα σε ηλικία δεκατριών ετών. Όταν το έμαθε αυτό ο παγανιστής πατέρας του Ύλας, θύμωσε και στην αρχή με παρακλήσεις και αργότερα με απειλές προσπάθησε να τον αποτρέψει από την χριστιανική πίστη, όμως οι προσπάθειές του ήταν μάταιες. Για να τιμωρήσει το γιο του τον κλειδώνει στο δωμάτιό του χωρίς φαγητό και νερό για μέρες. Μετά από λίγο καιρό ο Ύλας μέσα από συζητήσεις προσπάθησε ξανά να πείσει τον Άγιο να αρνηθεί τον Χριστό. Ο Άγιος Ποθητός μέσα από τη συζήτηση μίλησε στον πατέρα του για την αλήθεια της χριστιανικής πίστης και το σκοτάδι της ειδωλολατρείας και ο Ύλας εντυπωσιασμένος από τη σταθερότητα της πίστης του γιού του και των λόγων του πίστεψε στον Ιησού Χριστό και βαπτίσθηκε χριστιανός.
Στη συνέχεια ο Άγιος ταξίδεψε στα βουνά της Ηπείρου, όπου αξιώθηκε πολλών θεϊκών οραμάτων αλλά αντιμετώπισε και πολλούς πειρασμούς του διαβόλου. Εκεί Άγγελος Κυρίου του εμφανίστηκε και τον πληροφόρησε ότι θα υποστεί μαρτύριο για την πίστη του. Επίσης προειδοποίησε τον Άγιο να αποφύγει τη βία και ότι θα υποφέρει από πολλούς πειρασμούς και ψευδαισθήσεις των δαιμόνων.
Μια μέρα ένας δαίμονας παίρνοντας τη μορφή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού εμφανίστηκε μπροστά στον Άγιο όμορφος και μεγαλοπρεπής, στην αρχή ο νεαρός Ποθητός σκέφτηκε ότι μπορεί όντως να είναι ο Κύριος, όμως μετά από λίγο από ταπείνωση αλλά αναλογιζόμενος την αθλιότητά του και την αμαρτωλότητά του σκέφτηκε για ποιό λόγο ο Κύριος να τον αξίωνε για μία τέτοια τιμή. Ο δαίμονας με τη μορφή του Κυρίου του είπε να χαλαρώσει την αυστηρότητα στον αγώνα του και να επιστρέψει στην πατρική του οικεία, όπου εκεί υπάρχει άφθονη τροφή και νερό. Ο Άγιος απάντησε ζητώντας από το πνεύμα να προσευχηθούν μαζί και παρατήρησε ότι ένα από τα πόδια του πνεύματος είχε ένα ιδιόμορφο σχήμα και δεν άγγιζε στο έδαφος. Τότε θυμήθηκε την προειδοποίηση του Αγγέλου και αμέσως ο Άγιος έπεσε στη γη με φόβο και προσευχήθηκε στο Θεό να τον ενδυναμώσει. Αμέσως το πονηρό πνεύμα άλλαξε μορφή, παίρνοντας τη μορφή ενός πλάσματος με γιγάντιο ανάστημα και φρικτό κεφάλι. Ο Άγιος Ποθητός παίρνοντας θάρρος αναφώνησε προς το πνεύμα: «Εξαφανίσου σατανά, διότι είναι γραμμένο θα λατρεύεις μόνο τον Κύριο τον Θεό σου και μόνο αυτόν θα υπηρετείς». Στη συνέχεια το πονηρό πνεύμα έλαβε τη μορφή ενός ταύρου όπου το μουγκριτό του ακουγόταν σαν βροντή και προσπάθησε να τρομάξει τον νεαρό Ποθητό και να τον διώξει από την σπηλιά του. Ο Άγιος έκανε πάνω στο ζώο το σημείο του Σταυρού και ευθύς ο ταύρος έπεσε στο έδαφος και με πόνους να φωνάζει: «Ω! Ποθητέ άσε με να φύγω. Γιατί με βασανίζεις με αυτό το σημάδι; Πως καίγομαι έτσι;». Ο Άγιος ανάγκασε τον δαίμονα να ορκιστεί ότι δεν θα ξαναβλάψει άλλον χριστιανό και με την συναίνεση του δαίμονα τον άφησε ελεύθερο, όμως ο δαίμονας σαν υπηρέτης του σκότους και του ψεύδους κατέλαβε την κόρη του παγανιστή αυτοκράτορα.
Από την Ήπειρο ο Άγιος Ποθητός ανεχώρησε για την Βαλέρια της Σαρδηνίας. Πεινασμένος και εξαντλημένος κάθησε στην αγορά και είδε την όμορφη και μεγαλοπρεπή αυτή πόλη να καλύπτεται από ένα σκοτεινό σύννεφο εξαιτίας της ειδωλολατρείας. Μπροστά σε αυτό το όραμα ο Άγιος αποφάσισε να καθαρίσει την πόλη από αυτό το δαιμονικό σύννεφο το οποίο έπνιγε την πόλη και τους κατοίκους της χρησιμοποιώντας το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τελώντας πληθώρα θαυμάτων έτσι ώστε πολλοί να πιστέψουν στον Ένα και μοναδικό Θεό.
Στην Βαλέρια κατοικούσε μία επιφανής γυναίνα ονόματι Κυριακή, σύζυγος ενός Γερουσιαστή, η οποία ήταν λεπρή. Όταν ο Άγιος άκουσε από τον σύζυγό της για την ασθένειά της και την θλίψη της ζήτησε να την δει. Ο Άγιος παρουσιάστηκε μπροστά στην Κυριακή και αφού της μίλησε για τον Χριστό της είπε ότι αν ήθελε να θεραπευθεί θα έπρεπε να πιστέψει στον Κύριο. Η Κυριακή πίστεψε στο κήρυγμα του Αγίου και ζήτησε να βαπτισθεί. Μόλις η Κυριακή βαπτίσθηκε αμέσως καθαρίστηκε από την λέπρα και έγινε εντελώς υγιής. Βλέποντας ο άντρας της αυτό το θαύμα, ο ίδιος και όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί με τους υπηρέτες πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν, μάλιστα μέσα από το βίο του Αγίου πληροφορούμαστε ότι αυτό το θαύμα έγινε η αιτία να πιστέψει στο Χριστό η μισή πόλη.
Μετά από αυτό ο Άγιος εγκαταλείπει την Βαλέρια εξαιτίας της μεγάλης φήμης που απέκτησε και εγκαθίσταται στο Όρος Γκαργκάνο, στην Επαρχία Φότζα στην Απούλια της νοτιοανατολικής Ιταλίας και εκεί ζούσε σε πλήρη απομόνωση μαζί με τα άγρια ζώα. Εκεί τον ανακάλυψαν οι υπηρέτες του αυτοκράτορα Αντωνίνου, του οποίου η κόρη, ονόματι Αγνή, είχε καταλειφθεί από δαιμόνιο. Ο δαίμονας τόσο πολύ ταλαιπωρούσε την νεαρή Αγνή που είχε γίνει αντικείμενο φόβου και τρόμου για όλους στο παλάτι. Έβγαζε φοβερές κραυγές, πολλές φορές στο τραπέζι ίπτατο σαν ένα αόρατο χέρι να την κρατάει στον αέρα από τα μαλλιά και να την αφήνει να πέφτει με βίαιο τρόπο και έκανε κομμάτια κάθε τι μέσα στο ανάκτορο. Μάταια ο αυτοκράτορας προσέφερε θυσίες στον Δία για λογαριασμό της κόρης του, αυτό έκανε τον δαίμονα να γελάει και να χαίρεται για τις θυσίες που ο αυτοκράτορας προσέφερε σε αυτόν χωρίς να το ξέρει. Δια στόματος της νεαρής κόρης ο δαίμονας είπε ότι θα βγεί από μέσα της μόνο αν ερχόταν ο Ποθητος και φανέρωσε που μπορούσε να βρεθεί. Αυτό ο αυτοκράτορας Αντωνίνος το εξέλαβε ως αποκάλυψη από τους θεούς και έστειλε να βρουν τον νεαρό Ποθητο νομίζοντας ότι είναι κάποιος ισχυρός μάγος. Μόλις οι υπηρέτες ανακάλυψαν τον Άγιο τον έφεραν μπροστά στον αυτοκράτορα, μόλις ο Αντωνίνος αντίκρυσε τον νεαρό Ποθητο και είδε ότι είναι ένα νέο παιδι δεκατριών - δεκατεσσάρων ετών και ότι ήταν χριστιανός ενοχλήθηκε όμως ήταν μεγάλη και η απελπισία του να θεραπευτεί η κόρη του. Μόλις έφεραν την Αγνή μπροστά στον Άγιο Ποθητο, έμοιαζε σαν ένας σκελετός με κόκκινα σαν το αίμα και άγρια μάτια, όμως ταυτόχρονα αδύναμη που με δυσκολία μπορούσε να σταθεί όρθια. Μόλις η νεαρή κόρη αντίκρυσε τον νεαρό Άγιο, τρεμάμενη και ουρλιάζοντας έλεγε: «Είναι ο Ποθητός». Ο Άγιος πλησίασε την Αγνή προσευχόμενος και κάνοντας το σημείο του Σταυρού διατάζει το δαιμόνιο να φύγει από την Αγνή. Η πριγκίπισα πέφτει στο έδαφος σα να ήταν νεκρή και ολόκληρο το παλάτι σείστηκε. Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρατήρησαν ένα απαίσιο πλάσμα με τη μορφή δράκου να πετάει έξω από το παράθυρο. Το δωμάτιο γέμισε με μια δυσωδία από φωτιά και θειάφι. Η ομορφιά επέστρεψε στο πρόσωπο της Αγνής και ανέκαμψε πλήρως.
Ο αυτοκράτορας αντί να φανεί ευγνώμων, αντιμετώπισε τον Άγιο με απάνθρωπη σκληρότητα. Ο Αντωνίνος ήθελε να αποδώσει τη θεραπεία της κόρης του στους ψεύτικους θεούς που λάτρευε, αλλά ο Άγιος Ποθητός του έλεγε οτι η κόρη του θεραπεύτηκε μόνο με τη δύναμη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Για την ομολογία της πίστης του και επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στους παγανιστικούς θεούς, ο αυτοκράτορας διέταξε ο Άγιος να βασανιστεί.
Αρχικά οι δήμιοι ξεγύμνωσαν τον Άγιο και τον χτύπησαν με σιδερένια ραβδιά. Στη συνέχεια, επειδή ο Άγιος γκρέμισε σε κομμάτια ένα άγαλμα του Απόλλωνα μόνο με την προσευχή του, οδηγήθηκε στο Ρωμαϊκό Κολοσσαίο και παρουσιάστηκε μπροστά στον αυτοκράτορα γυμνός και αλυσοδεμένος. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε να τον βασανίσουν στον τροχό με την ελπίδα ότι θα του σπάσουν όλα τα οστά του κορμιού του, όμως ο Άγιος δεχόταν τα μαρτύρια με χαρά μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου. Στη συνέχεια ρίχνουν τον νεαρό μάρτυρα στη μέση της αρένας και αφήνουν ελεύθερα άγρια θηρία να τον κατασπαράξουν, Αντ'αυτού τα άγρια ζώα συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Άγιο και έγλειφαν τα πόδια του και τις πληγές του. Τέσσερις μονομάχοι διατάχθηκαν να σφάξουν τον Άγιο, όμως Άγγελος Κυρίου τους εμπόδισε να τον χτυπήσουν και κουρασμένοι από την προσπάθεια εγκατέλειψαν.
Στη συνέχεια ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή και ετοίμασαν ένα φοβερό βασανιστήριο που όμοιό του δεν είχε δει κανείς: ήταν ένα ζευγάρι λαβίδες που κατέληγαν σε δύο μεγάλα καρφιά οι οποίες εφαρμόζονταν στο κεφάλι και τα καρφιά τρυπούσαν το κρανίο μέχρι να φτάσουν στον εγκέφαλο με σκοπό να μην υπάρχει καμία ελπίδα να ζήσει ο Άγιος μετά από αυτό το βασανιστήριο. Όσοι ήταν παρόντες στο Κολοσσαίο πάγωσαν μόλις είδαν αυτό το τρομερό όργανο βασανιστηρίου, όμως ο Άγιος προσέφερε ελεύθερα την τίμια κεφαλή του στους εκτελεστές του. Μόλις οι δήμιο τοποθέτησαν τις λαβίδες στο κεφάλι του Αγίου Ποθητού, ο Άγιος προσευχήθηκε και ω του θαύματος! το όργανο βρέθηκε στο κεφάλι του αυτοκράτορα. Ο Αντωνίνος ούρλιαζε από τους πόνους και παρακαλούσε τον Άγιο να τον ελευθερώσει. Η κόρη του αυτοκράτορα Αγνή αμέσως έτρεξε και έπεσε στα πόδια του Αγίου και του ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Άγιος ζήτησε αμέσως νερό και βάπτισε την Αγνή μπροστά σε όλους τους θεατές του Κολοσσαίου. Μόλις η Αγνή βαπτίστηκε τα καρφιά έπεσαν θαυματουργικά από το κεφάλι του αυτοκράτορα. Ο Άγιος τότε τους ευλόγησε όλους και με δικιά του επιθυμία ο αυτοκράτορας τον αποκεφάλισε. Δύο χιλιάδες κόσμος ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό εκείνη την ημέρα αφού αντίκρυσαν τόσα θαυμάσια που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του μαρτυρίου.
Είναι άγνωστο που θάφτηκε ο Άγιος Ποθητός. Τον 12ο αιώνα τα ιερά λείψανά του βρέθηκαν κάτω από μία παλιά εκκλησία στη Σαρδηνία. Αν και πάνω στη σαρκοφάγο δεν υπήρχε χαραγμένο κάποιο όνομα, εκτός από το ιερό του λείψανο μέσα στη σαρκοφάγο ήταν και το όργανο βασανιστηρίου με τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκε στο Κολοσσαίο για το μαρτύριό του. Μετά το μαρτύριο του Αγίου Ποθητού δεν υπάρχουν άλλες αναφορές που να δηλώνουν ότι και άλλοι Άγιοι μαρτύρησαν στη Σαρδηνία με αυτό το όργανο. Εκτός όλων των παραπάνω υπήρχε η παράδοση οτι ο Άγιος είχε θαφτεί κάτω από την εκκλησία όπου είχαν ανακαλυφθεί τα ιερά του λείψανα.
Μετά από αυτό ο Άγιος εγκαταλείπει την Βαλέρια εξαιτίας της μεγάλης φήμης που απέκτησε και εγκαθίσταται στο Όρος Γκαργκάνο, στην Επαρχία Φότζα στην Απούλια της νοτιοανατολικής Ιταλίας και εκεί ζούσε σε πλήρη απομόνωση μαζί με τα άγρια ζώα. Εκεί τον ανακάλυψαν οι υπηρέτες του αυτοκράτορα Αντωνίνου, του οποίου η κόρη, ονόματι Αγνή, είχε καταλειφθεί από δαιμόνιο. Ο δαίμονας τόσο πολύ ταλαιπωρούσε την νεαρή Αγνή που είχε γίνει αντικείμενο φόβου και τρόμου για όλους στο παλάτι. Έβγαζε φοβερές κραυγές, πολλές φορές στο τραπέζι ίπτατο σαν ένα αόρατο χέρι να την κρατάει στον αέρα από τα μαλλιά και να την αφήνει να πέφτει με βίαιο τρόπο και έκανε κομμάτια κάθε τι μέσα στο ανάκτορο. Μάταια ο αυτοκράτορας προσέφερε θυσίες στον Δία για λογαριασμό της κόρης του, αυτό έκανε τον δαίμονα να γελάει και να χαίρεται για τις θυσίες που ο αυτοκράτορας προσέφερε σε αυτόν χωρίς να το ξέρει. Δια στόματος της νεαρής κόρης ο δαίμονας είπε ότι θα βγεί από μέσα της μόνο αν ερχόταν ο Ποθητος και φανέρωσε που μπορούσε να βρεθεί. Αυτό ο αυτοκράτορας Αντωνίνος το εξέλαβε ως αποκάλυψη από τους θεούς και έστειλε να βρουν τον νεαρό Ποθητο νομίζοντας ότι είναι κάποιος ισχυρός μάγος. Μόλις οι υπηρέτες ανακάλυψαν τον Άγιο τον έφεραν μπροστά στον αυτοκράτορα, μόλις ο Αντωνίνος αντίκρυσε τον νεαρό Ποθητο και είδε ότι είναι ένα νέο παιδι δεκατριών - δεκατεσσάρων ετών και ότι ήταν χριστιανός ενοχλήθηκε όμως ήταν μεγάλη και η απελπισία του να θεραπευτεί η κόρη του. Μόλις έφεραν την Αγνή μπροστά στον Άγιο Ποθητο, έμοιαζε σαν ένας σκελετός με κόκκινα σαν το αίμα και άγρια μάτια, όμως ταυτόχρονα αδύναμη που με δυσκολία μπορούσε να σταθεί όρθια. Μόλις η νεαρή κόρη αντίκρυσε τον νεαρό Άγιο, τρεμάμενη και ουρλιάζοντας έλεγε: «Είναι ο Ποθητός». Ο Άγιος πλησίασε την Αγνή προσευχόμενος και κάνοντας το σημείο του Σταυρού διατάζει το δαιμόνιο να φύγει από την Αγνή. Η πριγκίπισα πέφτει στο έδαφος σα να ήταν νεκρή και ολόκληρο το παλάτι σείστηκε. Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρατήρησαν ένα απαίσιο πλάσμα με τη μορφή δράκου να πετάει έξω από το παράθυρο. Το δωμάτιο γέμισε με μια δυσωδία από φωτιά και θειάφι. Η ομορφιά επέστρεψε στο πρόσωπο της Αγνής και ανέκαμψε πλήρως.
Ο αυτοκράτορας αντί να φανεί ευγνώμων, αντιμετώπισε τον Άγιο με απάνθρωπη σκληρότητα. Ο Αντωνίνος ήθελε να αποδώσει τη θεραπεία της κόρης του στους ψεύτικους θεούς που λάτρευε, αλλά ο Άγιος Ποθητός του έλεγε οτι η κόρη του θεραπεύτηκε μόνο με τη δύναμη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Για την ομολογία της πίστης του και επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στους παγανιστικούς θεούς, ο αυτοκράτορας διέταξε ο Άγιος να βασανιστεί.
Αρχικά οι δήμιοι ξεγύμνωσαν τον Άγιο και τον χτύπησαν με σιδερένια ραβδιά. Στη συνέχεια, επειδή ο Άγιος γκρέμισε σε κομμάτια ένα άγαλμα του Απόλλωνα μόνο με την προσευχή του, οδηγήθηκε στο Ρωμαϊκό Κολοσσαίο και παρουσιάστηκε μπροστά στον αυτοκράτορα γυμνός και αλυσοδεμένος. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε να τον βασανίσουν στον τροχό με την ελπίδα ότι θα του σπάσουν όλα τα οστά του κορμιού του, όμως ο Άγιος δεχόταν τα μαρτύρια με χαρά μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου. Στη συνέχεια ρίχνουν τον νεαρό μάρτυρα στη μέση της αρένας και αφήνουν ελεύθερα άγρια θηρία να τον κατασπαράξουν, Αντ'αυτού τα άγρια ζώα συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Άγιο και έγλειφαν τα πόδια του και τις πληγές του. Τέσσερις μονομάχοι διατάχθηκαν να σφάξουν τον Άγιο, όμως Άγγελος Κυρίου τους εμπόδισε να τον χτυπήσουν και κουρασμένοι από την προσπάθεια εγκατέλειψαν.
Στη συνέχεια ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή και ετοίμασαν ένα φοβερό βασανιστήριο που όμοιό του δεν είχε δει κανείς: ήταν ένα ζευγάρι λαβίδες που κατέληγαν σε δύο μεγάλα καρφιά οι οποίες εφαρμόζονταν στο κεφάλι και τα καρφιά τρυπούσαν το κρανίο μέχρι να φτάσουν στον εγκέφαλο με σκοπό να μην υπάρχει καμία ελπίδα να ζήσει ο Άγιος μετά από αυτό το βασανιστήριο. Όσοι ήταν παρόντες στο Κολοσσαίο πάγωσαν μόλις είδαν αυτό το τρομερό όργανο βασανιστηρίου, όμως ο Άγιος προσέφερε ελεύθερα την τίμια κεφαλή του στους εκτελεστές του. Μόλις οι δήμιο τοποθέτησαν τις λαβίδες στο κεφάλι του Αγίου Ποθητού, ο Άγιος προσευχήθηκε και ω του θαύματος! το όργανο βρέθηκε στο κεφάλι του αυτοκράτορα. Ο Αντωνίνος ούρλιαζε από τους πόνους και παρακαλούσε τον Άγιο να τον ελευθερώσει. Η κόρη του αυτοκράτορα Αγνή αμέσως έτρεξε και έπεσε στα πόδια του Αγίου και του ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Άγιος ζήτησε αμέσως νερό και βάπτισε την Αγνή μπροστά σε όλους τους θεατές του Κολοσσαίου. Μόλις η Αγνή βαπτίστηκε τα καρφιά έπεσαν θαυματουργικά από το κεφάλι του αυτοκράτορα. Ο Άγιος τότε τους ευλόγησε όλους και με δικιά του επιθυμία ο αυτοκράτορας τον αποκεφάλισε. Δύο χιλιάδες κόσμος ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό εκείνη την ημέρα αφού αντίκρυσαν τόσα θαυμάσια που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του μαρτυρίου.
Είναι άγνωστο που θάφτηκε ο Άγιος Ποθητός. Τον 12ο αιώνα τα ιερά λείψανά του βρέθηκαν κάτω από μία παλιά εκκλησία στη Σαρδηνία. Αν και πάνω στη σαρκοφάγο δεν υπήρχε χαραγμένο κάποιο όνομα, εκτός από το ιερό του λείψανο μέσα στη σαρκοφάγο ήταν και το όργανο βασανιστηρίου με τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκε στο Κολοσσαίο για το μαρτύριό του. Μετά το μαρτύριο του Αγίου Ποθητού δεν υπάρχουν άλλες αναφορές που να δηλώνουν ότι και άλλοι Άγιοι μαρτύρησαν στη Σαρδηνία με αυτό το όργανο. Εκτός όλων των παραπάνω υπήρχε η παράδοση οτι ο Άγιος είχε θαφτεί κάτω από την εκκλησία όπου είχαν ανακαλυφθεί τα ιερά του λείψανα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου