Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Ροδόλφος Αρχιεπίσκοπος Μπούρζ. Ημέρα Μνήμης: 21 Ιουνίου.

Άγιος Ροδόλφος Αρχιεπίσκοπος Μπούρζ. Ημέρα Μνήμης: 21 Ιουνίου.


Ο Άγιος Ροδόλφος (γνωστός και ως Ραούλ) ήταν Αρχιεπίσκοπος Μπούρζ (Bourges) από το 840 μέχρι το θάνατό του. Είναι γνωστός ως επιδέξιος διπλωμάτης και υποστηρικτής εκκλησιαστικών μεταρρυθμίσεων. Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουνίου.

Η οικογένεια του Αγίου Ροδόλφου είχε εξέχουσα θέση στην περιοχή Ανγκουμουά (Angoumois) και ο ίδιος κατείχε γη στη Λιμουζίν (Limousin). Πήρε το όνομα του πατέρα του, που ήταν κόμης της Τουρέν (Turenne) (πέθανε το 844), και είχε τέσσερα αδέρφια και δύο αδελφές καθώς και ένα ανώνυμο αδελφό. Εισήλθε στο μοναστήρι του Σολινιάκ (Solignac) ως δόκιμος το 823.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του βασιλιά Πεπίνου Β' της Ακουιτανίας και του βασιλιά Καρόλου της Δυτικής Φραγκίας για την κληρονομιά του βασιλείου της Ακουτανίας, ο Άγιος Ροδόλφος διατήρησε καλές σχέσεις και με τους δύο ενάγοντες, παρόλο που είναι πιθανό ο πατέρας του να πήρε μέρος στον πόλεμο και είναι πιθανό ότι ο Άγιος Ροδόλφος έκανε επίσης το ίδιο. Σύγχρονα έγγραφα τον χαρακτηρίζουν ως "πιστό ακόλουθο" (fidelis) του βασιλιά Πεπίνου. Στα τέλη του 840 ο Άγιος Ροδόλφος εξελέγη αρχιεπίσκοπος Μπούρζ. Αφού ο Πεπίνος οδήγησε μια αποστολή στα βόρεια κατά των δυνάμεων του Καρόλου στο Πουατού (Poitou) τον Σεπτέμβριο, θεωρούσε γενικά ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την εκλογή του Αγίου Ροδόλφου και ότι επέκτεινε με επιτυχία την εξουσία του στο Μπέρι (Berri) (περιοχή γύρω από τη Μπούρζ), που ήταν τόσο βόρεια όσο θα πήγαινε ποτέ. Μία βασιλική χάρτα από τις δύο σωζόμενες βασιλικές χάρτες του Πεπίνου έίναι μια επιβεβαίωση για το νέο αρχιεπίσκοπο. Αν όμως ο διορισμός του Αγίου Ροδόλφου είχε πολιτική χροιά από τη μια μεριά, η συνθηκολόγηση (capitula) την οποία υπέγραψε κατά την εκλογή του «δείχνει ότι ήταν πρωτοπόρος του μεταρρυθμιστικού κινήματος της Δυναστείας των Καρολίδων». Λίγο μετά την χειροτονία του σε αρχιεπίσκοπο, ο Άγιος Ροδόλφος αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι γης για 1.500 Σόλιδους (Solidi).

Στις αρχές Μαΐου του 844, ο Άγιος Ροδόλφος είχε αναγνωρίσει τον Κάρολο ως βασιλιά της Ακουιτανίας. Τον μήνα εκείνο επισκέφθηκε τον Κάρολο ενώ ο τελευταίος πολιορκούσε την Τουλούζη (Toulouse) και έλαβε έναν χάρτη από αυτόν στην έδρα του Καρόλου στο μοναστήρι του Αγίου Σατορνίνου (Saint-Sernin). Ο Άγιος Ροδόλφος παρακολούθησε τη Σύνοδο της Βερ (Ver) το Δεκέμβριο εκείνου του έτους. Σύμφωνα με το Translatio sancti Germani, ο Άγιος Ροδόλφος και ο Εμπρουάν (Ebroin) επίσκοπος Πουατιέ (Poitiers) διαδραμάτισαν τον κύριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το συμβιβασμό του Καρόλου και του Πεπίνου το χειμώνα του 844-45. Ο Άγιος Ροδόλφος φιλοξένησε μια διάσκεψη στο μοναστήρι του Φλερύ (Fleury) τον Ιούνιο του 845, όπου ο Πεπίνος ορκίστηκε πίστη στον Κάρολο και ο Κάρολος, έδωσε κυριαρχία στον Πεπίνο πάνω στο μεγαλύτερο μέρος της Ακουιτανίας με εξαίρεση τις περιφέρειες της Πουατού (Poitou), της Σαιντόζ (Saintonge) και της Ωνίζ (Aunis)). Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Άγιος Ροδόλφος παρακολούθησε τη Μεγάλη Σύνοδο στη Μω (Meaux) με τους αρχιεπίσκοπους Βενίλο (Wenilo) της Σενς (Sens) και του Ινκμάριο (Hincmar) των Ρημών (Reims) (τιμάται 21 Δεκεμβρίου). Ως ανταμοιβή για το έργο του, ο Κάρολος επέτρεψε στον Άγιο Ροδόλφο να εχει τον έλεγχο των πόρων του Φλερύ τον Οκτώβριο του 846.

Τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο 849, όταν ο Πεπίνος εξεγέρθηκε ξανά εναντίον του Καρόλου, ο Άγιος Ροδόλφος, «με το μεγαλύτερη ενθουσιασμό», φιλοξένησε μια βασιλική συνέλευση πριν ο βασιλιάς μετακομίσει νότια για να πολιορκήσει την Τουλούζη για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με τον Annales Fontanellenses, ο Κάρολος πέρασε τότε τα Χριστούγεννα στη Μπούρζ και έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 850.

Ο Άγιος Ροδόλφος ίσως να είχει υπηρετήσει ως παιδαγωγός (βαΐουλος) στον γιο του Καρόλου, τον Κάρολο του Παίδα (Κάρολος ο Παίς), όταν ο τελευταίος έγινε βασιλιάς της Ακουίτανιας 855. Αργότερα το 860, ο Ινκμάριος των Ρημών έγραψε μια επιστολή προς τον Άγιο Ροδόλφο και τον Αρχιεπίσκοπο Φροθάριο (Frothar) του Μπορντώ (Bordeaux) - που μπορεί να ήταν συγγενής του Αγίου Ροδόλφου -για την κάλυψη των δυσκολιών του κόμη Στεφάνου (Stephen), γιό του κόμη Ουγκό (Hugh) της Τουρώνης (Tours), που προσπαθούσε να αποκηρρύξει τη σύζυγό του, την κόρη του κόμη Ραϊμόνδου Α' (Raymond I) της Τουλούζης. Ο Άγιος Ροδόλφος και ο επίσκοπος Φροθάριος κατάφεραν με επιτυχία τη διαπραγμάτευση ενός ικανοποιητικού διακανονισμού. Η κλίμακα των διαταραχών μπορεί να μετρηθεί από δύο χάρτες του Αγίου Ροδόλφου το 859 και το 860, στις οποίες θρηνεί για την «παρουσία διαβολικών ανθρώπων» (infestorum malorum hominum) στην επισκοπή του, ένδειξη βίας και εμφύλιων συγκρούσεων. Το 860 ο Άγιος Ροδόλφος συνέταξε μια διαθήκη την οποία επικύρωσε ο Ραΐμόνδος της Τουλούζης.

Με τον επίσκοπο Στοδίλο (Stodilo) της Λιμόζ (Limoges), ο Άγιος Ροδόλφος βοήθησε να ιδρυθεί το μοναστήρι του Μπολιέ (Beaulieu). Η οικογένειά του παρείχε τη γη για την ίδρυση της μονής και τον ίδιο και έθεσε τη νέα μοναστική κοινότητα υπό τον κανόνα του Αγίου Βενέδικτου της Νουρσίας το 860. Παρείχε στους μοναχούς το δικαίωμα της ελεύθερης εκλογής του ηγουμένου τους και όρισε την διακοπή κοινωνίας με οποιαδήποτε κυβερνητική αρχή που θα τους κακοποιούσε στο μέλλον.  Έλαβε ακόμη και την βασιλική προστασία (mundeburdium) γι 'αυτούς. Ο αδελφός του Αγίου Ροδόλφου, Γοδεφρείδος (Gottfried), κόμης της Τουρέν, μαζί με τον Ραϊμόνδο της Τουλούζης και τον Άλντο (Aldo), ηγούμενο της μονής του  Αγίου Μαρτιάλου, ήταν μάρτυρες αυτής της διαθήκης. Το 859, ο Στοδίλος παραχώρησε μια εκκλησία στον Άγιο Ροδόλφο και τον ηγούμενο Γαρνούλφο (Garnulf) ως χορηγεία (precarium) με αντάλλαγμα ένα ετήσιο μίσθωμα επτά Σολίδων. Ο Άγιος Ροδόλφος βοήθησε επίσης να ιδρύθεί το μοναστήρι στο Cahors, όπου η αδελφή του Ιμμένα (Immena) εγκαταστάθηκε ως η πρώτη ηγουμένη.

Η παλαιότερη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Μπούρζ ως πρωτεύοντος της Ακουιτανίας χρονολογείται από την επισκοπή του Αγίου Ροδόλφου. Το 864, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ζιγεβόδος (Sigebod) της Ναρμπόν (Narbonne) κατήγγειλε στο Πάπα Νικόλαο Α' ότι ο Άγιος Ροδόλφος είχε καλέσει κάποιους κληρικούς της Ναρμπόν πριν από αυτόν «σαν πατριαρχικό δικαίωμα» (quasi jure patriarchatus), ο πάπας επιβεβαίωσε το δικαίωμα των κληρικών και των βοηθών επισκόπων να απευθύνονται στην Μπούρζ όταν όλες οι εναλλακτικοί οδοί για την επίλυση προβλημάτων έχουν εξαντληθεί "σαν να ήταν πατριάρχη τους" (quasi ad patriarchum suum). Στις πράξεις του, ο Άγιος Ροδόλφος μερικές φορές τιτλοφορούσε τον εαυτό του ως "πρώτος" (primas) και "επίσκοπος της πρώτης επισκοπής" (primae sedis episcopus).

Ο Άγιος Ροδόλφος πέθανε στη Μπούρζ στις 21 Ιουνίου 866 και θάφτηκε στη βασιλική του Αγίου Ουρσίνου. Τον διαδέχτηκε ένας κληρικός από το βασιλικό παλάτι του Κάρολου ονόματι Βουλφάδος (Wulfad).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου