Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Μάρτυρες Αδόλφος και Ιωάννης από την Κορδούη. Ημέρα Μνήμης: 27 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Μάρτυρες Αδόλφος και Ιωάννης από την Κορδούη. Ημέρα Μνήμης: 27 Σεπτεμβρίου.


Οι Άγιοι Μάρτυρες Αδόλφος και Ιωάννης ήταν αδέλφια και ανήκουν στη χορεία των Μαρτύρων της Κορδούης (Κόρδοβα). 

Οι Άγιοι Μάρτυρες της Κορδούης ήταν σαράντα οκτώ Χριστιανοί μάρτυρες που εκτελέστηκαν υπό την κυριαρχία των μουσουλμάνων κατακτητών της Ισπανίας . Την εποχή εκείνη η περιοχή ήταν γνωστή ως Αλ - Ανταλούς. Το συναξάρι περιγράφει λεπτομερώς τις εκτελέσεις των μαρτύρων για παραβιάσεις του ισλαμικού νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αποστασίας και της βλασφημίας. Το μαρτυρολόγιο των Αγίων Μαρτύρων της Κορδούης σχετίζεται με τον Άγιο Ευλόγιο επίσκοπο Κορδούης του οποίου η μνήμη τιμάται 11 Μαρτίου (η μόνη αξιόπιστη πηγή) και έλαβαν χώρα μεταξύ 851 και 859.

Με λίγες εξαιρέσεις, οι χριστιανοί κινδύνευαν να εκτελεστούν κάνοντας δημόσιες δηλώσεις διακηρύσσοντας τον χριστιανισμό παρουσία Μουσουλμάνων. Μερικοί από τους μάρτυρες εκτελέστηκαν για βλασφημία αφού εμφανίστηκαν ενώπιον των μουσουλμανικών αρχών και καταδίκασαν τον Μωάμεθ, ενώ άλλοι που ήταν παιδιά από την ένωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, κήρυτταν δημοσίως τον χριστιανισμό τους και έτσι εκτελέστηκαν ως αποστάτες. Ακόμα άλλοι που είχαν προηγουμένως ασπαστεί το Ισλάμ κατήγγειλαν τη νέα τους πίστη και επέστρεψαν στον Χριστιανισμό και έτσι εκτελέστηκαν και αυτοί ως αποστάτες.

Στη χορεία αυτών των Αγίων Μαρτύρων ανήκουν και οι Άγιοι Μάρτυρες Αδόλφος και Ιωάννης. Και οι δύο άνδρες ήταν κάτοικοι της Σεβίλλης, οι γιοι ενός μουσουλμάνου πατέρα και μιας χριστιανικής μητέρας. Κήρρυξαν δημόσια την χριστιανική τους πίστη και συνελλήφθησαν κατά την διάρκεια των διώξεων που διεξήγαγε ο Χαλίφης της Κορδούης Αμπντ αρ-Ραχμάν Β'. Κατηγορήθηκαν για αποστασία και μετά από πολλά βασανιστήρια παρέδωσαν τις αγίες τους ψυχές στον Κύριο.

Οι δύο Άγιοι είχαν και μια αδελφή την Αγία Αύρα (τιμάται 19 Ιουλίου) η οποία ήταν παρούσα στο μαρτύριο των δύο Αγίων.

Έγινε μοναχή στο Cuteclara, όπου παρέμεινε για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ανακαλύφθηκε από μουσουλμάνους συγγενείς, την έφεραν ενώπιον δικαστή, και αρνήθηκε τον χριστιανισμό υπό την πίεση των μαρτυρίων. Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη της για αυτό και συνέχισε να ασκεί κρυφά τον Χριστιανισμό. Όταν η οικογένειά της το ανακάλυψε αυτό, την ξαναέφεραν ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκε να μετανοήσει  για δεύτερη φορά, κατηγορήθβκε για αποστασία και εκτελέστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου