Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Αγία Παρθενομάρτυς Ονωρίνα. Ημέρα Μνήμης: 27 Φεβρουαρίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Ονωρίνα. Ημέρα Μνήμης: 27 Φεβρουαρίου.


Η Αγία Περθενομάρτυς Ονωρίνα είναι η παλαιότερη και πιο τιμώμενη παρθένος μάρτυρας στην περιοχή της Νορμανδίας της Γαλλίας, αλλά λίγα είναι γνωστά γι 'αυτήν. Σύμφωνα με μια παράδοση που σώζεται στη μητρόπολη της Ρουέν, η Αγία Ονωρίνα, μέλος της φυλής Καλετών μαρτύρησε κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού. Το σημείο του μαρτυρίου της, λέγεται ότι ήταν η Μελμάρ (Mélamare) μεταξύ Λιλμπόν (Lillebonne) και Αρφλέρ (Harfleur). Το σώμα της ρίχτηκε στο Σηκουάνα, όπου συλλέχθηκε από χριστιανούς και θάφτηκε σε τάφο.

Άλλες παραδόσεις τοποθετούν το μαρτύριό  της στο Καλβάδος (Calvados) και άλλες στο Πεΐ Ντ'Όζ (Pay d'Auge) όπου πολλά χωριά φέρουν το όνομα της Αγίας.

Το μαρτύριό της τοποθετείται περίπου το 303 μ.Χ.


Το 876, με τις ακτές να απειλούνται από τους Νορμανδούς, οι μοναχοί που φύλασσαν τα ιερά λείψανά της, τα μετέφεραν πιο κοντά στο εσωτερικό, στη συμβολή του Σηκουάνα και του Ουάζ, τοποθετώντας τα σε ένα παρεκκλήσι που συνδέόταν με ένα φρούριο. Στις 21 Ιουνίου 1082, το κάστρο της Κονφλάνς (Conflans) καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολιορκίας. Οι μοναχοί αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία έξω από τα τείχη της πόλης, αφιερωμένη στην Αγία Ονωρίνα. Τα λείψανα της μεταφέρθηκαν επίσημα παρουσία του επισκόπου του Παρισιού . Η πόλη μέχρι σήμερα ονομάζεται Κονφλάνς-Σεντ-Ονωρίν (Conflans-Sainte-Honorine).

Η Αγία Ονωρίνα είναι η προστάτιδα Αγία των βαρκάριδων, αφού η Conflans-Sainte-Honorine έγινε λιμάνι άφιξης για τα ρυμουλκά που ταξιδεύουν στα ποτάμια και τα κανάλια της βόρειας Γαλλίας.


Οι φυλακισμένοι που απελευθερώθηκαν χάρη στη θεία παρέμβαση της Αγίας Ονωρίσς έφεραν τις αλυσίδες τους ως τάματα.

Ένα προσκύνημα, την Ημέρα της Ανάληψης αναπτύχθηκε χάρη στους μοναχούς της μονής της Conflans, οι οποίοι σχετίζονται με το Αββαείο Μπεκ (Abbey Bec).

Υπάρχουν πολλές γαλλικές πόλεις που ονομάζονται Sainte-Honorine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου