Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Μάρτυς Βαουδίλος (Μπωτίγ) εν Γαλλία. Ημέρα Μνήμης: 20 Μαΐου.

Άγιος Μάρτυς Βαουδίλος (Μπωτίγ) εν Γαλλία. Ημέρα Μνήμης: 20 Μαΐου.


Ο πρώτος ιεραπόστολος της Νιμ λέγεται ότι ήταν ο Άγιος Σατουρνίνος Τουλούζης (τιμάται 29 Νοεμβρίου), ο οποίος στάλθηκε από τον Άγιος Φαβιανό Επίσκοπο Ρώμης (τιμάται 5 Αυγούστου) στη Γαλατία γύρω στο 245 μ.Χ. Ο Άγιος Σατουρνίνος μετέτρεψε έναν ντόπιο από τη Νιμ τον Άγιο Όνεστο (τιμάται 16 Φεβρουαρίου) ο οποίος αργότερα μαρτύρησε στην Παμπλόνα. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές αναφέρεται ότι "ο αληθινός Αποστόλος της Νιμ ήταν ο Άγιος Βαουδίλος, του οποίου το μαρτύριο τοποθετείται από μερικούς στο τέλος του τρίτου αιώνα και από άλλους στο τέλος του τέταρτου." Η παράδοση τον κάνει επίσης μάρτυρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη.

Σύμφωνα με το βίο του Αγίου, δεν ήταν ντόπιος της Νιμ, αλλά ήταν Χριστιανός, ενδεχομένως διάκονος, ο οποίος ήρθε στην πόλη κατά τη διάρκεια μιας γιορτής προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού Βεγιόβις (αντίστοιχος με τον θεό Ασκληπιό). Η γιορτή γινόταν σε λόφους κοντά στην πόλη, παλαιότερα καλυμμένους με βελανιδιές, αλλά τώρα καταλαμβάνεται από αμπελώνες. Πλήθος είχε συγκεντρωθεί στου λόφους για να πάρει μέρος στους εορτασμούς οι οποίοι περιελάμβαναν θυσίες ζώων.

Ο Άγιος Βαουδίλος καταδίκασε αυτή την τελετή και ανέτρεψε ένα άγαλμα του θεού. Οργισμένοι από αυτή την προσβολή, οι παγανιστές ιερείς χτύπησαν και στη συνέχεια εκτέλεσαν τον Άγιο, αποκεφαλίζοντάς τον με ένα τσεκούρι. Σύμφωνα με τον μύθο, το κομμένο κεφάλι του αναπήδησε τρεις φορές στο έδαφος, και σε κάθε κρούση να αναβλύζει μια πηγή νερού.

Το σώμα του Αγίου Βαουδίλου συλλέχθηκε από τη σύζυγό του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα μέρος που ονομάζεται "Valsainte", όπου θάφτηκε από μια προϋπάρχουσα αποικία χριστιανών. Το Valsainte έγινε τόπος προσκυνήματος. Στο τέταρτο αιώνα χτίστηκε εκεί ένας ναός και ένα μοναστήρι το 511 μ.Χ., που σωζόταν μέχρι τον 17ο αιώνα. Η κρύπτη του Αγίου Βαουδίλου στη συμβολή των δρόμων Ρου ντε Μουλέν (rue des Moulins) και Ρου ντε Τρουά Φοντέν (rue des Trois Fontaines), σηματοδοτεί το σημείο όπου ο Άγιος μαρτύρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου