Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Αγιοκατάξεις Νεομαρτύρων στην Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας.

Αγιοκατάξεις Νεομαρτύρων στην Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας.


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, έχουσα υπόψη την μακροχρόνια τιμή όσο στην Τσεχία, τόσο στο εξωτερικό, της οποίας απολαμβάνουν οι στενοί συνεργάτες του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Γκοράσδου (Pavlík), Επισκόπου Βοημίας και Μοραβίας - Σιλεζίας (+4.9.1942 στην Πράγα από το γερμανικό ναζιστικό κατοχικό καθεστώς), αποφάσισε στην συνεδρίασή της στις 10 Οκτωβρίου 2019 την εγγραφή των ονομάτων των υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως και ελευθερίας της πατρίδος μαρτυρικώς τελειωθέντων δούλων του Θεού, Βλαδιμίρου Petřek και Βατσλάβου Čikl των πρεσβυτέρων, Ιωάννου Sonnevend (λαϊκού - εκκλ. επιτρόπου), καθώς και των συγγενών και άλλων συνεργατών τους (Πράγα, +4.-5.9.1942, στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, Οκτώβριος 1942), στο αγιολόγιο της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, ορίζουσα την λειτουργική τους μνήμη για την 5η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.


Η επίσημη εγγραφή των ονομάτων των Αγίων Τσέχων Νεομαρτύρων τελέστηκε κατά την διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου Πράγας το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020.

Στην θεία Λειτουργία προεξήρχε, εντολή του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Πρέσοβ και Αρχιεπισκόπου πασών χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πράγας και Τσεχίας κ. Μιχαήλ, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεωργίου και του Θεοφ. Επισκόπου Μοχάτς κ. Ησυχίου (Εκκλ. Σερβίας), καθώς και αρκετού αριθμού ιερέων και διακόνων.

Τον τόμο αγιοκατατάξεως υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, και οι απόγονοι των Αγίων Νεομαρτύρων.

Ταις πρεσβείαις των Αγίων Τσέχων Νεομαρτύρων, Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου