Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Νεομάρτυς Μάρκος εκ Κλεισούρας. Ημέρα Μνήμης: 12 Νοεμβρίου.

Άγιος Νεομάρτυς Μάρκος εκ Κλεισούρας. Ημέρα Μνήμης: 12 Νοεμβρίου.


Όσες πληροφορίες έχουν σωθεί αναφέρουν οτι έζησε τον 16ο αιώνα. Οι πηγές για το βίο και το μαρτύριο του Αγίου εκλείπουν και οι μοναδικές πληροφορίες μας για αυτόν, προέρχονται από ένα χειρόγραφο καστοριανού Ιερέα (Παπα Αργύρη).


Στο χειρόγραφο μνημονεύεται μονάχα ο πατέρας του Πέτρος και ο τρόπος μαρτυρίου του. Αναφέρει λοιπόν, οτι συνελήφθη από του Οθωμανούς και οδηγήθηκε στο Άργος Ορεστικό, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια προκειμένου να απαρνηθεί τον Χριστό και να αλλαξοπιστήσει. Τελικώς, απαγχονίστηκε και το λείψανό του ρίχθηκε στην πυρά και η σποδός (τέφρα) στον ποταμό Αλιάκμονα ποταμό το 1958, προκειμένου να εμποδίσουν τους χριστιανούς να συλλέξουν το τίμιο λείψανό του και να τον τιμήσουν.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, κυρίως προφορικές, ο τόπος του μαρτυρίου του στο Άργος Ορεστικό, εντοπίζεται στο πλατάνι, παραπλεύρως του σημερινού Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του και του ονόματος του έγινε το 2012 και ως μέρα μνήνης του έχει οριστεί η 12η Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου