Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Ρόδιππος δεύτερος Επίσκοπος Λεοντινών της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Φεβρουαρίου.

Άγιος Ρόδιππος δεύτερος Επίσκοπος Λεοντινών της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Φεβρουαρίου.


Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και το σχηματισμό της μητρόπολης Λεοντινών, που συνδέεται με τη μνήμη και το μαρτύριο των Αγίων Μαρτύρων Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλαδέλφου, οι οποίοι μαρτύρησαν επί αυτοκράτορος Δεκίου και οι μνήμη τους τιμάται στις 10 Μαΐου.

Στο βίο των τριών Αγίων Μαρτύρων αναφέρεται ως πρώτος επίσκοπος Λεοντινών ο Άγιος Νεόφυτος (τιμάται 1η Σεπτεμβρίου), ο οποίος πριν βαπτιστεί από τον πρώτο Επίσκοπο Λίπαρι (Μελιγουνίς και Λιπάρα) Άγιο Αγάθωνα (τιμάται 5 Ιουλίου) ονομαζόταν Αλέξανδρος και βοηθούσε την χριστιανική κοινότητα της περιοχής μαζί με την σύζυγό του Αγία Επιφανία (τιμάται 12 Ιουλίου).

Ο Άγιος Ρόδιππος ήταν δεύτερος επίσκοπος Λεοντινών (σημερινό Λεντίνι) της Σικελίας. Αδελφός της Αγίας Επιφανίας και συνεπώς ανδράδελφος (κουνιάδος) του Αγίου Νεοφύτου. Συνόδευσε τον Άγιο Νεόφυτο στη Ρώμη, όταν πήγε στον Πάπα για να επιβεβαιώσει την εκλογή του ως πρώτο επίσκοπο της νέας μητροπόλεως Λεοντινών. Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Ρώμη χειροτονήθηκε διάκονος και επέστρεψε στη Σικελία, όπου υπηρετούσε την εκκλησία των Λεοντινών.

Μετά τον θάνατο του Αγίου Νεοφύτου, με τις επευθυμίες του λαού, εξελέγη ως διάδοχός του και διοίκησε τη μητρόπολη για δεκαεπτά χρόνια, μέχρι το θάνατό του στις 2 Φεβρουαρίου 312.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου