Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Αγία Ριχάρδις ή Ριχάρδα της Σουαβίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Σεπτεμβρίου.

Αγία Ριχάρδις ή Ριχάρδα της Σουαβίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Σεπτεμβρίου.


Η Αγία Ριχάρδις ή Ριχάρδα της Σουαβίας, από τον Οίκο των Αχαλολφίνγκερ ήταν κόρη του κόμη του Νόρντγκαου και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα των Φράγκων & των Λομβαρδών, της Ανατολικής Φραγκίας & Ακουιτανίας και της Δυτικής Φραγκίας & Αλαμανίας. Το 1049 αναγνωρίστηκε ως Αγία.

Γεννήθηκε στην Αλσατία το 840 μ.Χ. και ήταν κόρη του Ερχάνγκερ, κόμη του Νόρντγκαου. Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ την έστεψε με τον σύζυγό της Κάρολο Γ΄ τον Παχύ στη Ρώμη το 881.

Ήταν πασίγνωστη για την ευσέβειά της και έγινε η πρώτη ηγουμένη του αββαείου του Άντλαου. Ο σύζυγός της - λόγω ατεκνίας - την αποκήρυξε. Έγινε αργότερα Χριστιανικό υπόδειγμα αφοσίωσης και δίκαιης εξουσίας. Το 1049 κατατάχθηκε μεταξύ των Αγίων.

Παντρεύτηκε το 862 τον Κάρολο Γ΄ τον Παχύ, βασιλιά των Φράγκων & των Λομβαρδών, της Ανατολικής Φραγκίας & Ακουιτανίας και της Δυτικής Φραγκίας & Αλαμανίας. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Η βασιλεία του Καρόλου χαρακτηρίστηκε από εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, που προκλήθηκαν κυρίως από τη συνεχή λεηλασία των Νορμανδών επιδρομέων στις βόρειες γαλλικές ακτές. Οι επιθέσεις αυτές είχαν εντατικοποιηθεί, καθώς οι επιτιθέμενοι, που δεν ήταν πλέον ικανοί να λεηλατούν τις ακτές, είχαν μετακινήσει τις προσοχές τους στις πόλεις και τις πόλεις κατά μήκος των ποταμών. Ο κόσμος της Δυναστείας των Καρολίδων δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις εξωτερικές απειλές.


Το 887, ο Κάρολος φαίνεται να έχει καταρρέυσει εξαιτίας παραφροσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η Αγία Ριχάρδις προσπάθησε να κυβερνήσει στη θέση του συζύγου της, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τον υπερβολικά ισχυρό και μισητό Λιούτβαρντ, τον Αρχικαγκελάριο του Καρόλου, ο ίδιος και η Αγία Ριχάρδις κατηγορήθηκαν από τον Κάρολο και τους αυλικούς του για μοιχείας. Ο Κάρολος υποστήριξε ότι ο γάμος τους δεν είχε ολοκληρωθεί και ζήτησε διαζύγιο. Έτσι υπέβαλλαν την Αγία Ριχάρδις στην γνωστή Αγνείας Πείρα, ένα πρωτόγονο δικαστικό έθιμο και ιδιαίτερα της ανακριτικής. Αποτελούσε επίσημη δικαστική δοκιμασία δια βασανισμού προς εξακρίβωση της αθωότητας (αγνότητας) υπόδικου άνδρα ή γυναίκας. Η Αγία Ριχάρδις όμως πέρασε με επιτυχία αυτή την δοκιμασία.

Προστατευμένη από την οικογένειά της, αποσύρθηκε στη συνέχεια στο Αββαείο του Άντλαου, το οποίο ίδρυσε στα προγονικά της εδάφη το 880. Πέθανε στο Άντλαου στις 18 Σεπτεμβρίου 895 μ.Χ. και θάφτηκε εκεί.

Μετά την κοίμησή της, ένας θρύλος αναπτύχθηκε γύρω από τη ζωή της Αγίας Ριχάρδις. Ο θρύλος αναφέρεται ότι, παρά την ύπαρξής της ως ενάρετης συζύγου, ο σύζυγός της συνέχισε να την κατηγορεί για κακή συμπεριφορά. Αυτό το έκανε για πάνω από δέκα χρόνια. Σε μια προσπάθεια να τον διαβεβαιώσει για την αθωότητά της, δέχτηκε να περάσει μια δοκιμασία με φωτιά (Αγνείας Πείρα). Αν και ήταν ξυπόλητη και φορούσε ένα πουκάμισο καλυμμένο με κερί, οι φλόγες αρνήθηκαν να την αγγίξουν. Απογοητευμένη από τη συνεχή δυσπιστία του συζύγου της, ο η Αγίας Ριχάρδις έφυγε από το αυτοκρατορικό παλάτι και περιπλανήθηκε στο δάσος. Εκεί την επισκέφθηκε ένας Άγγελος Κυρίου, ο οποίος την διέταξε να ιδρύσει ένα μοναστήρι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το οποίο μια αρκούδα θα της έδειχνε. Στο Βαλ ντ'Ελεόν (Val d'Eleon), στις όχθες του ποταμού, είδε μια αρκούδα να τρίβεται στις λάσπες. Εκεί έκτισε το μοναστήρι του Άντλαου.

Μια παραλλαγή του μύθου περιγράφει ότι η Αγία Ριχάρδις βρήκε τη μητέρα αρκούδα να στέκεται πάνω από το νεκρό μικρό της στο δάσος. Όταν η Αγία Ριχάρδις κράτησε το μικρό αρκουδάκι στην αγκαλιά της, αυτό επέστρεψε στη ζωή. Μετά από αυτό το θαύμα, τόσο η μητέρα όσο και το μικρό της παρέμειναν δίπλα στην Αγία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η Αγία Ριχάρδις είναι πολιούχος του Άντλαου και προστάτιδα κατά των πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου