Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Άγιοι Ιερομάρτυρες Μοδεστίνος Επίσκοπος Αντιόχειας, Φλορεντίνος ο Πρεσβύτερος και Φλαβιανός ο Ιεροδιάκονος. Ημέρα Μνήμης: 14 Φεβρουαρίου.

Άγιοι Ιερομάρτυρες Μοδεστίνος Επίσκοπος Αντιόχειας, Φλορεντίνος ο Πρεσβύτερος και Φλαβιανός ο Ιεροδιάκονος. Ημέρα Μνήμης: 14 Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με τον συναξαριστή ο Άγιος Μοδεστίνος γεννήθηκε περίπου το 245 στην Αντιόχεια από πλούσια και επιφανή οικογένεια, και εξελέγη επίσκοπος το 302.

Εκείνη την εποχή, το 303, ξεσπά ο διωγμός των χριστιανών με διαταγή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και ο Άγιος Μοδεστίνος καταφεύγει σε σκήτη στο Όρος Σίλπιο. Επιστρέφει το 310 και κηρύττει το Ευαγγέλιο τελώντας πληθώρα θαυμάτων και θεραπειών. Συλλαμβάνετε και βασανίζεται όμως απελευθερώνεται θαυματουργικά.

Με τους δύο συντρόφους του, τον πρεσβύτερο Φλορεντίνο και τον διάκονο Φλαβιανό φτάνουν δια θαλάσσης στο Λόκρι στην Καλαβρία, όπου κηρήττουν το Ευαγγέλιο, όμως και πάλι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε φυλακή στη Σύβαρη. Αφού απελευθερώθησαν με θαυματουργικό τρόπο, με την παρέμβαση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έσωσαν την κόρη του κυβερνήτη του Λόκρι από μια ασθένεια γεγονός που προκάλεσε τη μεταστροφή του ίδιου του κυβερνήτη και της οικογένειάς του στη χριστιανική πίστη. 

Με οδηγό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ ταξίδεψαν στο Ποζουόλι ή στην Κύμη (Μεγάλη Ελλάδα) και από εκεί στην Ιρπίνια στο Αβελλίνο όπου συνέχισαν το κήρυγμά τους.

Καθώς η δίωξη εναντίον των Χριστιανών ήταν ακόμα σε εξέλιξη, οι τρεις σύντροφοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στην περιοχή Πραιτώριο ντι Μερκολάνο. Ο θάνατος του Αγίου Μοδεστίνου συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου 311, ενώ την επόμενη μέρα 15 Φεβρουαρίου θανατώθηκαν ο Άγιος Φλορεντίνος με τον Άγιος Φλαβιανό, όμως γιορτάζουν την μνήμη και των τριών μαρτύρων στις 14 Φεβρουαρίου.

Χριστιανοί μάζεψαν τα τίμια λείψανά τους και τα έθαψαν με τιμές. Τα ιερά λείψανα των τριών μαρτύρων βρέθηκαν το καλοκαίρι του 1166 και μεταφέρθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αβελλίνο όπου σώζονται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου