Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Ερβέ (Hervé) εν Γαλλία, ο επονομαζόμενος «ο βάρδος του Χριστού». Ημέρα Μνήμης: 17 Ιουνίου.

Άγιος Ερβέ (Hervé) εν Γαλλία, ο επονομαζόμενος «ο βάρδος του Χριστού». Ημέρα Μνήμης: 17 Ιουνίου.


Ο Άγιος Ερβέ (Hervé) (επίσης γνωστός ως Harvey, Herveus, Houarniaule, Huva), έζησε τον έκτο αιώνα και στην καταγωγή ήταν βρετόνος. Γεννήθηκε το 521 μ.Χ. στην Γκιμιλιό (Guimiliau/Gwimilio).

Ήταν ο γιος ενός βάρδου ονόματι Υβάρνιον (Hyvarnion), πρώην μέλος της βασιλικής αυλής του Χιλδεβέρτου Α' (Childebert I), μητέρα του ήταν η Ριβανόνη (Rivanone).

Ο Άγιος Εβέρ γεννήθηκε τυφλός. Με τον μαθητή του Guiharan, ο Άγιος Ερβέ έζησε κοντά στο Πλουβιέν (Plouvien) ως ερημίτης και βάρδος. Ο Θεός τον προίκισε με το δώρο της θεραπείας και έτσι ο Άγιος θεράπευε τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα, είχε για συνοδεία έναν εξημερωμένο λύκο. Ο λύκος που είχε, είχε καταβρόχθισει το βόδι ή το γαϊδούρι που χρησιμοποιούσε ο Άγιος Ερβέ για όργωμα. Ο Άγιος Εβρέ νουθέτισε τον λύκο για αυτή του την πράξη με ένα εύγλωττο κήρυγμα, που ο λύκος ζήτησε να του επιτραπεί να υπηρετήσει τον Άγιο στη θέση του βοδιού ή του γαϊδουριού που είχε φάει. Από εκείνη την ημέρα ο λύκος του Αγίου Ερβέ τραβούσε  το άροτρο για το όργωμα του χωραφιού.

Συγκέντρωσε γύρω του πολλούς μαθητές και αρνήθηκε οποιαδήποτε χειροτονία ή γήινη τιμή, δεχόμενος μόνο να χειροτονηθεί ως εξορκιστής. Κοιμήθηκε οσιακά το 556 μ.Χ. και θάφτηκε στο Λανουάρνο (Lanhouarneau).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου