Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Ρεμάκλος Επίσκοπος Μάαστριχτ. Ημέρα Μνήμης: 2 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Ρεμάκλος Επίσκοπος Μάαστριχτ. Ημέρα Μνήμης: 2 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Ρεμάκλος ήταν ιεραπόστολος και επίσκοπος Μάαστριχτ. Μεγάλωσε στην Αυλή του Δουκάτου της Ακουιτανίας και σπούδασε κάτω από την επίβλεψη του Αγίου Σουλπίτιου του Ευσεβούς, Επισκόπου Μπουρζ (τιμάται 17 Ιανουαρίου). Ο Άγιος Ρεμάκλος ενεδύθη το μοναχικό σχήμα το 625 και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας. Ήταν ο πρώτος που ηγήθηκε του μοναστηριού του Σολινιάκ, όταν διορίστηκε ηγούμενος από τον Άγιο Ελίγιο Επίσκοπο Νογιόν - Τουρναί (τιμάται 1η Δεκεμβρίου).

Ήταν σύμβουλος του Σιγιβέρτου Β' της Αυστρασίας και τον έπεισε να ιδρύσει την Πριγκιπική Μονή του Στάβελοτ -  Μαλμέντι το 651 όπου υπηρέτησε ως ηγούμενος.*

Διορίστηκε Επίσκοπος - Ιεραπόστολος του Μάαστριχτ το 652 από τον Άγιο Άμανδο Επίσκοπο Μάαστριχτ (τιμάται 6 Φεβρουαρίου) όταν παραιτήθηκε από τον Επισκοπικό θρόνο, και υπηρέτησε μέχρι το 663. Οι κάτοικοι αυτής της ταραγμένης και αρκετά προβληματικής επισκοπής δολοφόνησαν μερικούς από τους προκατόχους του, ωστόσο, ο Άγιος Ρεμάκλος κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να ευαγγελίσει τον πληθυσμό και να διαδώσει τον μοναχισμό στην περιοχή. Εργάστηκε με τον Άγιο Αδελίνο (τιμάται 3 Φεβρουαρίου). Υπήρξε πνευματικός πατέρας και δάσκαλος του Αγίου Τρούντο ηγουμένου εν Ολλανδία (τιμάται 23 Νοεμβρίου), του Αγίου Βαβολένου (τιμάται 26 Ιουνίου), του Αγίου Θεοδάρδου Επισκόπου Μάαστριχτ (τιμάται 10 Σεπτεμβρίου) και του Αγίου Ιερομάρτυρος Λαμβέρτου Επισκόπου Μάαστριχτ (τιμάται 17 Σεπτεμβρίου).

Αποσύρθηκε στην Ιερά Μονή Στάβελοτ -  Μαλμέντι όπου κοιμήθηκε ειρηνικά. Τα ιερά του λείψανα φυλάσσονται στο μοναστήρι.

* Την εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν Πριγκιπικές Μονές (Εκκλησιαστικό Πριγκιπάτο) οι οποίες διοικούσαν μεγάλες επικράτειες στις οποίες τα καθήκοντα του Πρίγκιπα ασκούσε ο Ηγούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου