Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Μόναν (St Monan) της Μονής της Νήσου May Σκωτίας και 6.600 Μάρτυρες στο Fife της Σκωτίας (+874). Ημέρα Μνήμης: 1η Μαρτίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Μόναν (St Monan) της Μονής της Νήσου May Σκωτίας και 6.600 Μάρτυρες στο Fife της Σκωτίας (+874). Ημέρα Μνήμης: 1η Μαρτίου.






Ερείπια από το Μοναστήρι του Αγίου Αδριανού στη Νήσο May της Σκωτίας

Ο Άγιος Μόναν (St Monan) είναι ένας Ορθόδοξος Άγιος της Σκωτίας ο οποίος έζησε τον 9ο αιώνα και η εορτή του είναι την 1η Μαρτίου.

Ανατράφηκε από τον Άγιο Αδριανό (St Adrian/Ethernan), τον ηγούμενο της Μονής της Νήσου May της Σκωτίας και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Ιερέας. Υπηρέτησε για πολύ καιρό στον Ναό του Αγίου Ανδρέα της Σκωτίας και ύστερα στάλθηκε για να κηρύξει στη Νήσο May μένοντας στο Μοναστήρι του Αγίου Αδριανού.

Το 874 παρεβρέθηκε στο Μαρτύριο του Αγίου Αδριανού και των υπόλοιπων μοναχών από τους Vikings στη Νήσο May και ύστερα πήγε στο Fife της Σκωτίας για ιεραποστολή όπου ίδρυσε ένα παρεκκλήσι το οποίο βρίσκεται στο σημερινό χωριό St Monans.

Την ίδια χρονιά οι Viginks έκαναν επιδρομή στην περιοχή του Fife όπου Μαρτύρησαν 6.600 Χριστιανοί.

Συνέλαβαν και τον Άγιο Μόναν (St Monan) ο οποίος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο μετά από Μαρτυρικό θάνατο και τα Ι. Λείψανά του είναι θαυματουργικά μέχρι και σήμερα προς όλους.

Τον 14ο αιώνα ο Δαβίδ Β´ Βασιλιάς της Σκωτίας ξαναέκτισε το εκκλησάκι του Αγίου Μόναν στο St Monans του Fife αφού γιατρεύθηκε θαυματουργικά από τις πληγές μίας μάχης χάρη στη μεσολάβηση του Αγίου Μόναν (St Monan).

Πηγή:


GREAT BRITAIN OF MY HEART

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου