Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Αγία Endelienta. Ημέρα Μνήμης: 29 Απριλίου.

Αγία Endelienta. Ημέρα Μνήμης: 29 Απριλίου.


Η Αγία Endelienta γεννήθηκε το 470 μ.Χ. ήταν μία από τις πολλές κόρες του βασιλιά και Αγίου Brychan Brycheiniog (τιμάται 6 Απριλίου) καί ήταν βαπτιστήρα του Βασιλιά Αρθούρου.Ίσως να είναι η ίδια που αναφέρεται ως Cynheiddon ή Cenheidlon στα Ουαλικά ιστορικά. Έζησε στο Llangynheiddon στην ενορία του Llandyfaelog δίπλα στην περιοχή Cydweli (Kidwelly). Από τη Νότια Ουαλία, η Endelienta διέσχισε το κανάλι Bristol προκειμένου να ενισχύσει τα αδέρφια της στο να ευαγγελίσουν τη Βόρεια Κορνουάλλη. Η Endelienta πιθανώς, αποβιβάστηκε πρώτα στο νησί Lundy, όπου ίδρυσε ένα μικρό εκκλησάκι, πριν να μετακομίσει και να μείνει με τον αδερφό της, Άγιο Nectan (τιμάται 17 Ιουνίου) στο Hartland. Επέλεξε να εγκατασταθεί σε ένα μέρος που ονομάζεται Trenteny, Νοτιοδυτικά της περιοχής Αγία Endellion, όμως εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί την περιοχή Lundy για να καταφεύγει στην προσευχή. Μέχρι και τον 16ο αιώνα, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο σε αυτή διατηρούταν στο Trenteny και βρισκόταν κοντά στο ερημητήριο της στο οποίο έζησε μια πολύ αυστηρή ζωή, με μόνο μια αγελάδα για συντροφιά και το γάλα της και το νερό από δύο πηγάδια για τροφή. Η αδερφή της Αγία Dilic ήρθε να ζήσει κοντά της και οι δύο τους συναντιόντουσαννσυχνά σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι του οποίου το γρασίδι όταν αναπτυσσόταν γινόταν πιοπράσινο από ότι στην γύρω περιοχή.

Η άτυχη αγελάδα της Αγίας Endelienta θανατώθηκε τελικά από τον Λόρδο του Trenteny όταν παρέμεινε μέσα στη γη του. Τα νέα για αυτή την αδικία σύντομα έφτασαν στον νονό της Αγίας Endelienta, τον βασιλιά Αρθούρο και έστειλε αμέσως τους άντρες του να πάρουν εκδίκηση από αυτόν τον παράτολμο λόρδο. Ο λόρδος δολοφονήθηκε όμως η Αγία Endelienta  δεν ήταν ευχαριστημένη  που ένας άντρας  δολοφονήθηκε στο όνομα της και θαυματουργικά τον επανέφερε στη ζωή.

Χρόνια μετά, η Αγία Endelienta είχε ένα όραμα για τον επικείμενο θάνατο της. Έτσι κάλεσε όλους τους φίλους της και τους συμβούλευσε με τις τελευταίες ευχές της. Τους ζήτησε, μετά το θάνατο της, το σώμα της να τοποθετηθεί σε ένα κάρο το οποίο θα σέρνουν δύο ταύροι χωρίς οδηγό ώστε να πάει το κάρο όπου θέλει. Η Αγία Endelienta πέθανε, πιθανότερο το να μαρτύρησε από Σάξονες εισβολείς, στις 29 Απριλίου κατά τον 6ο αιώνα. Οι δύο ταύροι ανέλαβαν τη δουλειά τους και μετέφεραν το σώμα της για να αναπαυθεί στο μέσο ενός βάλτου στην κορυφή ενός κοντινού λόφου. Θάφτηκε εκεί και πάνω από τον τάφο της χτίστηκε μία ωραία εκκλησία, όπου σήμερα στέκεται η εκκλησία της Αγίας Endellion ( το όνομα της Αγίας στα Αγγλικά).

Το ιερό της Αγίας Endelienta αποτελούσε σημείο έλξης για τους προσκυνητές κατά τον Μεσαίωνα, όμως, όπως και άλλα ιερά στην Αγγλία, καταστράφηκε κατά την Μεταρρύθμιση. Παρόλα αυτά, η βάση του διατηρήθηκε και μπορεί και σήμερα να τη δει κανείς στην εκκλησία της Αγίας Endellion.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου